FORMALIZATION OF PRE-COLONIAL MEDICINE AND DECOLONIZATION OF HEALTH IN BOLIVIA

Anne Grue Nielsen

Studenteropgave: Semesterprojekt

Abstrakt

Dette projekt undersøger, hvorledes subaltern medicin, viden og praksis anerkendes som en del af en statsinitieret institutionalisering af præ-kolonial medicin og dens integration i det biomedicinske sundhedssystem i Bolivia. Den interkulturelle sundhedsreform analyseres som en eksemplarisk case for et bredere dekoloniseringsprojekt initieret af MAS-regeringen i 2006. Projektet dykker ned i hvordan den præ-koloniale medicin inkorporeres og formaliseres i officiel diskurs, hvordan den institutionaliseres i sundhedssektoren samt i hvilken grad integrationen skaber frigørende rum for subaltern viden og praksis. Dette udføres ved hjælp af en kombination af teoretiske perspektiver fra dekoloniale, postkoloniale og subalterne studier og empiri i form af officielle dokumenter og interviews udført i La Paz, Potosi og Sucre i Bolivia i oktober-november 2016 med nationale og regionale sundhedsautoriteter og ’traditionelle’ behandlere. Projektet konkluderer, at den hidtil marginaliserede præ-koloniale medicin anerkendes officielt i hidtil uhørt grad, men dette til trods eksisterer der en række begrænsninger for dekoloniseringsprojektet. En række fundamentale koloniale/moderne naturligheder dekonstrueres ikke således, at der gives plads til alternativ tænkning funderet i subaltern, præ-kolonial viden og begrænser en mere lige magtfordeling mellem de to sundhedssystemer samt retten til at definere præmisser for sundhed.

UddannelserKultur- og Sprogmødestudier, (Bachelor/kandidatuddannelse) Kandidat
SprogEngelsk