EU's immigrationspolitiske indflydelse pa# nationalisme og populisme i Italien

Katrine Juel Friis, Victor Aagreen Thøgersen, Andreas Brøgger Svane, Tobias Løwén Jessen, Martine Sakstrup Glavind & Klara Hyldgaard Benson

Studenteropgave: Basisprojekt

Abstrakt

I dette projekt hævdes det, at de kollektive immigrationspolitikker, der er udviklet af og for EU, har været med til at bidrage til udviklingen af en nationalistisk diskurs inden den nyligt dannede italienske regering. Både den supranationale karakter af EU og flygtningekrisen i 2015 var medvirkende faktorer i de diskurser, der af projektet blev identificeret i to udvalgte, taler af lederen af Femstjernebevægelsen, Luigi Di Maio og lederen af Lega Nord, Matteo Salvini. Dette projekt har til formål at forstå, hvordan det pres, som flygtningekrisen og Dublin- traktaten pålagde Italien, var en delvis årsag til, hvorfor de to viceministre, Di Maio og Salvini, valgte den meget populistiske og nationalistiske diskurs som blev identificeret i deres taler.
Dublin-traktaten bliver analyseret i en dokumentanalyse som en måde at få kendskab til EU's retlige proces. Dette var også en måde, hvorpå projektet kunne få viden om EU’s holdning til håndteringen af asylansøgere og indvandrere. Dette førte til en diskursanalyse af to taler af Di Maio og Salvini. Diskussionerne i denne analyse, som var negativt ladede diskurser mod Den Europæiske Union, er blevet analyseret yderligere i en separat teoretisk analyse. Retningslinjerne i Dublin-traktaten blev sat i forhold til de nationalistiske diskurser udtrykt af vicepremierministrene, Di Maio og Salvini, som en måde at analysere, om retningslinjerne havde påvirket udfaldet af de nationalistiske tendenser i Italien. Desuden har projektet argumenteret for, at intergovernmentalismen hos EU-medlemslandene, for så vidt angår Italien, er blevet til en "selvhjælpsmekanisme" og at der som følge af flygtningekrisen i 2015 og Dublin-forordningen, blev udviklet en mere nationalistisk udenrigspolitik i Italien.

UddannelserBasis - Samfundsvidenskabelig Bacheloruddannelse, (Bachelor uddannelse) Basis
SprogDansk
Udgivelsesdato18 dec. 2018
Antal sider80
VejledereLine Engbo Gissel