Den grønlandske selvstændighedsdebat - En undersøgelse af KNRs framing af den grønlandske selvstændighedsdebat

Mikael Trzeciak Mikutajcis, Magnus Vincents Fischer, Laurits Hannibal Villadsen, Jonas Mark Ingvardsen, Nicholas Prüsse Hansen & Magnus Fuglsang Søgaard

Studenteropgave: Fagmodulprojekt

Abstrakt

Dette projekt undersøger, hvordan den grønlandske medieinstitution KNR framer debatten om selvstændighed i Grønland, og hvilke konsekvenser og årsager denne framing kan føre til. Dette undersøges gennem en metodisk pluralistisk tilgang, der indeholder både kvantitative og kvalitative metoder. Det gøres på grund af det komplicerede teoretiske udgangspunkt om framing. Projektets empiriske udgangspunkt består i kvalitative interviews med medarbejdere på KNR og kvantitative data, der indeholder artikler fra KNR. Gennem denne tilgang benyttes Maxwell McCombs ' dagsordensteori og Robert M. Entmans teori om framing til at afdække udformningen af uafhængighed debat. I diskussionen trækker dette projekt på andre teoretiske synspunkter om konsekvenserne og årsager til framing.

Analysen konkluderer, at økonomi- og politik-emnerne fylder størstedelen af selvstændighedsdebatten. Desuden konkluderer analysen, at udformningen fra KNR er domineret af partskilder, og der observeres temmelig få ekspertkilder og ingen erfaringskilder. Den kvalitative analyse konkluderer, at framingen generelt er positiv over for grønlandsk selvstændighed. Desuden viser analysen, at kilderne har stor indflydelse på, om udformningen er positiv eller negativ i forhold til uafhængighed. Vi ser dog, at framingen i nogle tilfælde er dobbelt og både fremhæver positive og negative holdninger til selvstændighed. Hvorvidt KNR’s framing er synkroniseret med demokratiske og journalistiske standarder, og om den grønlandske medieinstitution KNR er tæt forbundet med det politiske system, er absolut diskutabel. Men det grønlandske samfund har nogle klare forhindringer og begrænsninger for at give et retfærdigt og kritisk syn på landets selvstændighedsdebat.

UddannelserJournalistik, (Bachelor/kandidatuddannelse) Bachelor
SprogDansk