Can certain flavonoids be used as an anti-bacterial agent against dental caries?

Tobias Johan Larsen, Anna Elleby Sørensen & David Grandjean Gleerup

Studenteropgave: Fagmodulprojekt

Abstrakt

Interessen for naturlige hygiejne produkter, såsom tandpasta, er stigende i det moderne samfund.
Formålet med denne rapport er at undersøge de anticariogene egenskaber af flavonoiderne naringenin, apigenin og kaempferol. De antibakterielle egenskaber af disse flavonoider var testet på de cariogene bakterier S. mutans og S. sobrinus efter 24 og 48 timer. Siden bakterierne også danner biofilm på tænderne, hvilket gør dem sværere at behandle, blev et biofilm assay udført med brug af naringenin (500-250-125-62.5-31.25µg/mL) og apigenin (50-25-12.5-6.25-3.125µg/mL). Kun naringenin viste en hæmmende effekt. Den hæmmende effekt blev observeret i alle koncentrationer (1000-500-250-125-62.5-31.25µg/mL) på begge bakterier. Den største effekt blev set ved 500µg/mL efter 48t, med 59,56% hæmning på S. mutans og 62% på S. sobrinus. Ligeledes var 500µg/mL den mest effektive dosis i biofilm assayet, med 82,1% hæmning af biofilm dannelsen. Naringenin vise en dose-dependent effekt. Apigenin viste ingen effekt på biofilm dannelse.
Disse resultater indikerer at naringenin kan blive brugt som et anticariogent produkt i tandpasta, dog har det behov for at være til stede i relativt høje koncentrationer.

UddannelserMolekylærbiologi, (Bachelor/kandidatuddannelse) Bachelor
SprogEngelsk
Udgivelsesdato19 dec. 2016