Brugerpresse: Demokrati, offentlighed og presseideologi

Anders Degn, Simon Raagaard Grønlund Andersen, Anders Faarup Larsen, Tobias Nørgård, Andreas Østvand Matthiesen & Alexander Dahl

Studenteropgave: Basisprojekt

Abstrakt

”Det er et utroligt uheldigt sammenfald, at der er brug for ufatteligt stærke medier på et tidspunkt, hvor medierne er meget svage”
– Clement Kjærsgaard, DR-vært og stifter af nyhedsmediet RÆSON (Journalisten.dk)

Medielandskabet for nyheder er i opbrud: brugernes fokus går fra det trykte til de digitale medier (Reuters, 2016: 54-55), kun 15% af læserne betale for online nyheder (Reuters, 2016: 55), facebook har udkonkurreret printavisen som kilde til nyheder (hvilke medier foretrækkes til nyheder og baggrund) og annonceindtjeningen rasler ned for de etablerede medier (DST, 2016: 38-39). Det velansete klassiske dagblad New York Times talte på vejne af de etablerede nyhedsmedier, da de i 2014 lækkede den berygtede ”Innovation Report”. Der definerede de deres gordiske knude: ”hvordan fastholder man abonnenter, tjener penge på det og bevarer vores integritet?” (New York Times, 2014). Mange medier har benyttet sig af såkaldte paywalls, advertorials og andre mere eller mindre kløgtige tiltag for at opretholde den positive bundlinje, men er der måske en anden måde at formidle nyheder på, der er fundamentalt anderledes? En anden indstilling til nyhedsstrømmen og de principper, den hidtil er blevet formuleret på? Vi vil i dette projekt undersøge, om der er ved at blomstre et nyt sæt principper frem for journalistik, offentlighed og demokrati – en ny presseideologi. Vi tager udgangspunkt i det nye danske digitale nyhedsmedie Zetland og undersøger, om de er udtryk for en ny presseideologi.
"Hvordan karakteriseres det danske medielandskab i dag i forhold til Habermas' ideal om en Borgerlig Offentlighed og er der tale om, at der er åbnet en niche for en ny presseideologi og er det en tendens?"
Vi undersøger Zetland i forhold til det etablerede nyhedsmedie, Politiken, vi anser som udtryk for det nuværende presseparadigme. Der er ikke tale om en ligeværdig komparativ analyse, Zetland er hovedfokus. Derfor vil vi i analysen og i særdeleshed diskussionen af Zetland og brugerpressen ikke analysere Politiken nær så differentieret

UddannelserBasis - Humanistisk Bacheloruddannelse, (Bachelor uddannelse) Basis
SprogDansk
Udgivelsesdato31 maj 2017
Antal sider64
VejledereMonna Dithmer