Breaking the Aid Chain - From a Case Study on Social Enterprise Towards a Framework for Understanding NGDO-Driven Foreign Aid

Sebastian Rude Boe Christensen

Studenteropgave: Speciale

Abstrakt

Dette kandidatspeciale udforsker teoretiske og konceptuelle temaer indenfor det socialvidenskabelige område internationale udviklingsstudier gennem kvalitativt etnografisk feltarbejde hos et udviklingsprojekt i El Alto, Bolivia. Det lille organisation KAI har åbnet en café - et social enterprise - som en del af deres projekt for at kunne blive i stand til at financiere deres organisation uafhængigt af udenlandsk støtte. De skal nu køre en forretning og på samme tid fortsætte organisationens sociale arbejde hvilket udsætter dem for to sæt konkurrerende logikker. Støtten til projektet kommer igennem en kæde af danske udviklingsorganisationer og KAI befinder sig nu i et spændingsfelt mellem to slags finansiering: the aid chain og social enterprise. Begge disse kan ses som endogene former for udvikling: the aid chain kan analyseres som en mekanisme, der filtrerer donorinteresser, imens den tilføjer interesser fra udviklingsorganisationerne i kæden og financiering gennem social enterprise kommer fri for denne slags interesser, mens det betyder også større risici. Det paradoksale faktum at kæden af udviklingsorganisationer er en struktur, der tilbyder endogen udvikling udefra er i dette speciale blevet døbt the exogenous endogeny. Den akademiske litteratur ser social enterprise som en hybrid mellem the private sektor og den tredje sektor men dette speciale ser det som et tredje sektor fænomen, der byder sig som et almennyttigt alternativ til profitdrevne logikker fra den private sektor, imens det selv forbliver i den tredje sektor. Dette speciale fremstiller en teoretisk og analytisk ramme, der er tiltænkt at hjælpe fremtidige forskere med at studere de strukturer, der leverer udviklingsstøtte til små lokale organisationer på en kritisk og dekonstruktiv måde.

UddannelserInternationale Udviklingsstudier, (Bachelor/kandidatuddannelse) Kandidat
SprogEngelsk
Udgivelsesdato27 feb. 2018