Anvendelse af Velfærdsteknologier i den danske Ældrepleje: Et casestudie af implementeringen af velfærdsteknologiske løsninger med henblik på offentlig social Innovation i ældreplejen i Københavns Kommune

Mikkel Gottlieb

Studenteropgave: Speciale

Abstrakt

Den danske ældrepleje er i øjeblikket truet af en betydelig mangel på "varme hænder", og en hurtig demografisk udvikling. For nylig har der været en radikal reduktion i midler til det offentlige sundhedsvæsen, mens borgerne forventer højere kvalitet i disse tjenester. Disse udfordringer lægger væsentligt pres på de danske kommuner til at udvikle nye løsninger, for at sikre fremtidens velfærdsstat. Dette speciale har til formål at undersøge anvendelsen af ​​det relativt nye fænomen; velfærdsteknologi i den danske ældrepleje. Specialet tager som omdrejningspunkt de tre velfærdsteknologiske løsninger; Vasketoiletter, Spiserobotter og Forflytningsteknologier, der blev vedtaget som velfærdsteknologiske indsatsområder i Økonomiaftalen 2014.
Fra et analytisk perspektiv, anses det, at en social innovations linse kan være i stand til at identificere potentialerne i de velfærdsteknologiske løsninger på de nævnte samfundsmæssige problematikker. Formålet med specialet er derfor, delvist at fortolke velfærdsteknologi ud fra et socialt innovations perspektiv. Imidlertid, er anvendelsen af ​​velfærdsteknologier også blevet mødt med alvorlig skepsis i det danske samfund, og der er forlydender, der peger i retning af en de-humanisering af pleje og fyring af medarbejdere.
Specialet forsøger derfor, kritisk at undersøge implementeringen af ​​de tre løsninger i Københavns Kommune, der i de senere år er blevet en pioner inden for velfærdsteknologi. Der lægges vægt, dels på at identificere, hvordan kommunen arbejder med velfærdsteknologi, og delvist på at undersøge de centrale udfordringer, der opstår i forbindelse med anvendelsen af ​​disse teknologier. Specialet konkluderer, at mens der er forligger et betydeligt samfundsøkonomisk potentiale i anvendelsen af ​​velfærdsteknologier, så er dette potentiale imidlertid endnu ikke fuldt udnyttet.

UddannelserMaster i Socialt Entreprenørskab og Management (SEM), (Masteruddannelse) Master
SprogEngelsk
Udgivelsesdato28 jun. 2016
Antal sider65