Anders B. Breivik and the media, is he a fundamentalist?

Shadi Rozbahani & Nina Payton Just

Studenteropgave: Semesterprojekt

Abstrakt

Problem formulation: To what extent is Anders B. Brevik represented in the notion of fundamentalism in the media? I dette projekt har vi valgt at lægge fokus på Anders B. Breiviks repræsentation som fundamentalist i medierne. Vi har ved hjælp af teori fra Stuart Hall og termer om medierne fra Lilie Chouliaraki kunne gå i gang med en kvalitativ undersøgelse omkring Breiviks repræsentation i medierne. Manden fra Norge er kendt for sit terrorist angreb mod Oslo centrum med plantede bomber, og fra øen Utøya hvor politiske aktive unge blev skudt ned og dræbt. Det vi har valgt at undersøge nærmere er ved brug af teorierne og begreberne at tage udgangspunkt i det 'andet', den fremmedgjorte illustration fra medierne og kultur om 'os' og 'de andre'.Vi definere efterfølgende vores koncept fundamentalisme, for bedre at kunne forstå dens begreb, historiske udvikling og brug har vi udvalgt 2 amerikanske video klip. Et er fra et tv-show fra Fox News der hedder 'The O'Reilly Factor' og det andet klip er fra nyhedsprogrammet ABC-news. De valgte klip har vi brugt til at illustrere hvorvidt Breivik bliver koblet sammen med begrebet fundamentalisme. Det gør han ikke i de to klip vi har valgt som vores empiriske data. Selvom de i nyhedsprogrammet får introduceret hans manifest og højre-ekstremistiske udgangspunkt, bliver han ikke tilkoblet begrebet fundamentalisme. Han bliver derimod koblet sammen med det at være en morder og sindssyg, men ikke fundamentalist. Dette er vores resultat af vores undersøgelser, så svaret til vores problemformulering vil være at Breivik i meget lidt omfang bliver tilkoblet begrebet fundamentalist, selvom det usagte hentyder til det på baggrund af det viste materiale om ham.

UddannelserKultur- og Sprogmødestudier, (Bachelor/kandidatuddannelse) Bachelor el. kandidat
SprogEngelsk
Udgivelsesdato14 dec. 2011