Affald & adfærd: Waste and Behaviour

Aske Dedenroth Forsberg, Bodil Signe Wedele, Jeppe Jul Garnak, Pernille Spangsberg, Sebastian Rogaczewski & Tess Thurøe

Studenteropgave: Semesterprojekt

Abstrakt

I denne projektrapport undersøger vi affaldssorteringen i to udvalgte gårdmiljøer i Københavns Kommune ud fra problemformuleringen: Hvilke faktorer er afgørende for forbedringen af affaldssortering i københavnske baggårde? Vi kigger i den forbindelse både på borgerens adfærd og det omkringliggende affaldssystem, som borgeren indgår i. For at identificere og karakterisere vigtige faktorer for affaldssortering inddrages Frank W. Geels teori om sociotekniske systemer, Anthony Giddens strukturationsteori og John Thøgersens model for adfærd. Disse teorier behandler struktur/aktør-dualismen, som vi argumenterer for, er relevant at arbejde med for at forstå affaldssortering. Teorierne benyttes i sammenspil med vores egen producerede empiri i form af fem kvalitative interviews. Konklusionen viser, at afgørende faktorer for affaldssortering bl.a. er: Sociale relationer, forpligtelse, viceværten, muligheder og informationer. Vi kan udlede af undersøgelsen, at borgeren har mulighed for at forbedre sorteringen inden for systemet gennem adfærdsændringer, men at en ændring af hele det sociotekniske system og forbedring af sorteringen herigennem er vanskeligt at opnå. Derfor kan vi på baggrund af vores undersøgelse argumentere for, at forbedring af affaldssorteringen kræver initiativer, som er lokalt forankrede. In this project, we study waste separation in two selected backyards in the municipality of Copenhagen based on the problem formulation: Which factors are crucial for improvements of waste separation in Copenhagen backyards? In this connection, both the behavior of the citizen and the surrounding waste system of which the citizen is a part of is examined. In order to identify and characterize important factors for waste separation, Frank W. Geel’s theory on socio-technical systems, Anthony Giddens’ theory of structuration and John Thøgersen’s model for behavior are included in the examination. These theories deal with the dualism of structure and agency which we argue that it is relevant to work with, in order to understand waste separation. The theories are used in interaction with our empirical research in the form of five qualitative interviews. The conclusion shows that crucial factors for waste separation are among others: Social relations, obligations, the caretaker, possibilities and information. We can deduct from this study that the citizen has a possibility of improving waste separation within the system through change of behavior whereas it will be difficult to obtain an improvement of waste separation through a change of the entire socio-technical system. Based on our study, we are therefore able to argue that improvement of waste separation needs locally rooted initiatives.

UddannelserBasis - Samfundsvidenskabelig Bacheloruddannelse, (Bachelor uddannelse) Basis
SprogDansk
Udgivelsesdato5 jan. 2012