Årsager til udvikling af autoimmune skjoldbruskkirtelsygdomme

Elad Dorry, Aurelie Gram, Trine Julie Lundstrøm, Morten Erik Møller, Sarah Søs Poulsen & Helene Martine Steffensen

Studenteropgave: Semesterprojekt

Abstrakt

I dette review beskrives de mekanismer, der ligger til grund for udvikling af autoimmune sygdomme i skjoldbruskkirtlen (AITD), med særlig vægt på Graves’ disease (GD) og Hashimoto’s thyroiditis (HT). Undersøgelser har indikeret at sygdommene er associeret til specifikke gener, da de ofte ses familiært. I reviewet gennemgås generne HLA, CTLA-4, Tg, TSHR, PTPN22 og CD40, for at vurdere deres association til AITD, da de ofte fremhæves som værende kandidatgener til sygdommenes ophav. Studier har angivet, at der tillige ligger miljøfaktorer til grund for autoimmuniteten. På den baggrund undersøger vi endvidere, hvilken indflydelse jod, hormonforstyrrende stoffer, rygning, allergi, stress og infektioner, har på forekomsten og udviklingen AITD. En række polymorfier er fundet i generne HLA, CTLA-4 og PTPN22, der kan associeres til AITD, mens der for Tg, CD40 og TSHR er uklarhed omkring deres betydning. Blandt miljøfaktorer er jod den bedst undersøgte, og der er observeret en stigning i antallet af patienter med AITD, i forbindelse med øget jodindtag. Der er indikationer for, at de andre miljøfaktorer har indflydelse, men der er ikke fundet nogen signifikant association. Vi konkluderer at AITD hovedsageligt opstår hos personer der i forvejen er genetisk disponerede, men at miljøfaktorer kan fremprovokere et autoimmunt respons.

UddannelserMedicinalbiologi, (Bachelor/kandidatuddannelse) Bachelor el. kandidat
SprogDansk
Udgivelsesdato24 jan. 2008