Virtual Project Teams: Distant Collaborative Practice and Groupware Adaptation

Pernille Bjørn

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Abstract

Samarbejde over afstand er ikke noget nyt, da mennesker har samarbejdet over geografiske afstande gennem tusindvis af år. I løbet af de sidste to årtier har den teknologiske udvikling forbedret betingelserne for tætkoblet samarbejde mellem geografisk distribuerede personer. Alligevel er samarbejde over afstand stadig en kompleks størrelse, der ofte resulterer i misforståelser funderet i de begrænsende muligheder for teknologi-medieret kommunikation. Misforståelser, der i værste fald fører til, at samarbejdet bryder sammen. Samarbejde over afstand involverer derfor både sociale og teknologiske udfordringer. For at forbedre vilkårene for samarbejde over afstand er det derfor nødvendigt at udforske de betingelser og behov, der gør sig gældende, når geografisk adskilte personer skal samarbejde. Derfor er genstandsfeltet for denne afhandling de sociale og teknologiske udfordringer, der opstår i virtuelle projektgrupper med geografisk adskilte projektdeltagere, der indgår i et tætkoblet samarbejde over afstand. Formålet er at lokalisere de specifikke faktorer, betingelser og udfordringer, der gør sig gældende i virtuelle projektgrupper med det mål at medvirke til at forbedre vilkårene for samarbejde over afstand. Det empiriske grundlag for afhandlingen består af tre casestudier af i alt seks virtuelle projektgrupper. To af grupperne er situeret i en industriel organisation, og de resterende fire er situeret i en uddannelseskontekst. Metodisk benytter afhandlingen fortolkende casestudier og aktionsforskning som tilgange til at analysere det empiriske materiale. Selve afhandlingen består af en sammenfatning og en samling af syv artikler, der hver bidrager med dybdegående analyser af specifikke dele af det empiriske materiale. Således er de specifikke resultater fra undersøgelserne præsenteret og argumentet i de specifikke artikler, hvorimod selve sammenfatningen søger at sammenkoble resultaterne fra artiklerne til et samlet hele. I sammenfatningen udforskes to hovedforskningsspørgsmål. Det første forskningsspørgsmål retter sig imod de organisatoriske aspekter, der gør sig gældende i den proces, hvorved groupware-teknologi bliver en del af virtuelle projektgruppers samarbejdspraksis. Her er et af hovedresultaterne, at processen, hvorved groupware bliver en del af samarbejdspraksisen, kan anskues som en udvidelses- og opretningsproces af deltagernes teknologiske perspektiver og rammer, hvilket inkluderer gensidig tilpasning af samarbejdspraksis og teknologi i tre trin. Det andet forskningsspørgsmål retter sig imod etableringen, udviklingen og transformationen af den sociale kontekst i virtuelle projektgrupper. Her er et af hovedresultaterne, at den sociale kontekst i virtuelle projektgrupper bliver etableret gennem forhandling af fælles mening på tre niveauer, der medvirker til at bygge bro mellem kulturelle, arbejdsmæssige, faglige, tidslige og teknologiske forskelligheder, hvilket er de aspekter, der typisk bliver associeret med geografisk adskillelse.
    OriginalsprogEngelsk
    Udgivelses stedRoskilde
    ForlagRoskilde Universitet
    StatusUdgivet - 2006