"Vinden blæser på spørgsmål og svar"

Om kritisk humanisme og universitetets opgave i dag

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

TidsskriftSocial kritik : tidsskrift for social analyse og debat
    Udgave nummer128
    Sider (fra-til)60-81
    ISSN0904-3535
    StatusUdgivet - 6 dec. 2011

Bibliografisk note

Tiltrædelsesforelæsning ved Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning, RUC

• kritisk humanisme
    • aktionsforskning
    • kritisk teori
    • Robert Jungk
    • fremtidsværksteder
    • videnskabssociologi
    • Foucault
    • Bourdieu
    • Said
    • Peter Laugesen
    • oplysningens dialektik

@article{70704a0217584a6487b948a687fb63ae,
    title = "{"}Vinden bl{\ae}ser p{\aa} sp{\o}rgsm{\aa}l og svar{"}: Om kritisk humanisme og universitetets opgave i dag",
    abstract = "Som svar p{\aa} udbredelsen af inhumane holdninger i samfundet idag er det n{\o}dvendigt at formulere en kritisk humanisme. Artiklen - forfatterens tiltr{\ae}delsesforel{\ae}sning som professor ved Institut for Psykologi og Uddanelsesforskning, RUC - diskuterer med kritikken af oplysningens dialektik som model humanismens dobbeltheder og viser i forl{\ae}ngelse heraf hvordan en kritisk humanisme kan begrundes, inspireret af Edward Said, kritisk teori (Adorno, Negt, zur Lippe) og Robert Jungk og eksemplificeret ved kritisk-utopisk aktionsforskning. Det kombineres med kritiske adiskussioner af konstruktivisme, videnskabssociologi (M. Polanyi), teoretisk antihumanisme (Heidegger, Foucault) og Bourdieu. Artiklen afrundes med en diskussion af forholdet mellem videnskab og kunst (Peter Laugesen, Friehelm Klein).",
    keywords = "kritisk humanisme, aktionsforskning, kritisk teori, Robert Jungk, fremtidsv{\ae}rksteder, videnskabssociologi, Foucault, Bourdieu, Said, Peter Laugesen, oplysningens dialektik",
    author = "Nielsen, {Birger Steen}",
    note = "Tiltr{\ae}delsesforel{\ae}sning ved Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning, RUC",
    year = "2011",
    month = "12",
    day = "6",
    pages = "60--81",
    journal = "Social Kritik:Tidsskrift for social analyse & debat",
    issn = "0904-3535",
    publisher = "Selskabet til Fremme af Social Debat, Danmark",
    number = "128",

"Vinden blæser på spørgsmål og svar" : Om kritisk humanisme og universitetets opgave i dag. / Nielsen, Birger Steen.

I: Social kritik : tidsskrift for social analyse og debat, Nr. 128, 06.12.2011, s. 60-81.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - "Vinden blæser på spørgsmål og svar"

T2 - Om kritisk humanisme og universitetets opgave i dag

AU - Nielsen, Birger Steen

N1 - Tiltrædelsesforelæsning ved Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning, RUC

PY - 2011/12/6

Y1 - 2011/12/6

N2 - Som svar på udbredelsen af inhumane holdninger i samfundet idag er det nødvendigt at formulere en kritisk humanisme. Artiklen - forfatterens tiltrædelsesforelæsning som professor ved Institut for Psykologi og Uddanelsesforskning, RUC - diskuterer med kritikken af oplysningens dialektik som model humanismens dobbeltheder og viser i forlængelse heraf hvordan en kritisk humanisme kan begrundes, inspireret af Edward Said, kritisk teori (Adorno, Negt, zur Lippe) og Robert Jungk og eksemplificeret ved kritisk-utopisk aktionsforskning. Det kombineres med kritiske adiskussioner af konstruktivisme, videnskabssociologi (M. Polanyi), teoretisk antihumanisme (Heidegger, Foucault) og Bourdieu. Artiklen afrundes med en diskussion af forholdet mellem videnskab og kunst (Peter Laugesen, Friehelm Klein).

AB - Som svar på udbredelsen af inhumane holdninger i samfundet idag er det nødvendigt at formulere en kritisk humanisme. Artiklen - forfatterens tiltrædelsesforelæsning som professor ved Institut for Psykologi og Uddanelsesforskning, RUC - diskuterer med kritikken af oplysningens dialektik som model humanismens dobbeltheder og viser i forlængelse heraf hvordan en kritisk humanisme kan begrundes, inspireret af Edward Said, kritisk teori (Adorno, Negt, zur Lippe) og Robert Jungk og eksemplificeret ved kritisk-utopisk aktionsforskning. Det kombineres med kritiske adiskussioner af konstruktivisme, videnskabssociologi (M. Polanyi), teoretisk antihumanisme (Heidegger, Foucault) og Bourdieu. Artiklen afrundes med en diskussion af forholdet mellem videnskab og kunst (Peter Laugesen, Friehelm Klein).

KW - kritisk humanisme

KW - aktionsforskning