Vendes karrieren på hovedet? Anciennitets betydning for om folketingsmedlemmer opnår politiske lederposter

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Abstract

Artiklen undersøger, hvilken betydning anciennitet har for, om medlemmer af Folketinget opnår ledende poster i deres partiers gruppeledelser eller som minister, og om der sket en ændring i anciennitetens betydning over tid. Teoretisk forventes anciennitet fortsat at betyde noget for, om folketingsmedlemmer opbygger ressourcer af betydning for at opnå lederskab, men som følge af samfundsforandringer over tid forventes andre ressourcer også at have vundet betydning, mens høj alder regnes for en ulempe.
I alt undersøges 1.573 folketingsmedlemmer efter ni folketingsvalg mellem 1953 og 2015.
Anciennitet måles ikke kun absolut i tid, men også relativt internt i hver partigruppe.
Resultaterne viser, at anciennitet både før og nu har stor betydning for at opnå lederskab, også når der kontrolleres for andre faktorer, men betydningen faldt efter 1970.
Før 1970 vedblev sandsynligheden for at opnå leder skab med at stige også efter mange år, mens det derefter kun gælder frem til 16-20 års anciennitet, men derpå falder. Desuden er der forskelle mellem gamle og nye partier. Sandsynligheden for at opnå lederposter falder på tværs af perioden med stigende alder for folketingsmedlemmer på samme anciennitetsniveau.
OriginalsprogDansk
TidsskriftØkonomi og Politik
Vol/bind90
Udgave nummer3
Sider (fra-til)27-39
Antal sider13
ISSN0030-1906
StatusUdgivet - 2017

Citer dette