Vaner - et perspektiv på hverdagen

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

  Resumé

  I arbejdet for et sundt hverdagsliv er der ofte fokus på forandring. Artiklen omhandler forandringsprocesser omkring sundhedsvaner. Der defineres et teoretisk vanebegreb, dannet som en syntese af en fænomenologisk og en marxistisk inspireret hverdagslivsteori. Vanebegrebet anvendes i analysen af en case fra et etnografisk feltarbejde i tilknytning til en livsstilsintervention.

  Artiklens pointe er, at et begreb om vaner kan bidrage til at forstå forandringsprocessers indbyggede kompleksitet og ambivalens. Vaner, der forekommer usunde, kan være meningsfulde for den enkelte. En forståelse af vaner kan mindske frustrationen hos både professionelle og mennesker, der søger at ændre deres hverdag.
  OriginalsprogDansk
  TidsskriftTidsskrift for Psykisk Helsearbeid
  Vol/bind12
  Udgave nummer4
  Sider (fra-til)325 - 335
  Antal sider11
  ISSN1503-6707
  StatusUdgivet - dec. 2015

  Emneord

  • Everyday life
  • schizophrenia
  • lifestyle
  • habits
  • health promotion

  Citer dette

  @article{94f9bc6f3d504baea1e57657429374c5,
  title = "Vaner - et perspektiv p{\aa} hverdagen",
  abstract = "I arbejdet for et sundt hverdagsliv er der ofte fokus p{\aa} forandring. Artiklen omhandler forandringsprocesser omkring sundhedsvaner. Der defineres et teoretisk vanebegreb, dannet som en syntese af en f{\ae}nomenologisk og en marxistisk inspireret hverdagslivsteori. Vanebegrebet anvendes i analysen af en case fra et etnografisk feltarbejde i tilknytning til en livsstilsintervention.Artiklens pointe er, at et begreb om vaner kan bidrage til at forst{\aa} forandringsprocessers indbyggede kompleksitet og ambivalens. Vaner, der forekommer usunde, kan v{\ae}re meningsfulde for den enkelte. En forst{\aa}else af vaner kan mindske frustrationen hos b{\aa}de professionelle og mennesker, der s{\o}ger at {\ae}ndre deres hverdag.",
  keywords = "Everyday life, schizophrenia, lifestyle, habits, health promotion",
  author = "Ane Moltke",
  year = "2015",
  month = "12",
  language = "Dansk",
  volume = "12",
  pages = "325 -- 335",
  journal = "Tidsskrift for Psykisk Helsearbeid",
  issn = "1503-6707",
  publisher = "Universitetsforlaget",
  number = "4",

  }

  Vaner - et perspektiv på hverdagen. / Moltke, Ane.

  I: Tidsskrift for Psykisk Helsearbeid, Bind 12, Nr. 4, 12.2015, s. 325 - 335.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

  TY - JOUR

  T1 - Vaner - et perspektiv på hverdagen

  AU - Moltke, Ane

  PY - 2015/12

  Y1 - 2015/12

  N2 - I arbejdet for et sundt hverdagsliv er der ofte fokus på forandring. Artiklen omhandler forandringsprocesser omkring sundhedsvaner. Der defineres et teoretisk vanebegreb, dannet som en syntese af en fænomenologisk og en marxistisk inspireret hverdagslivsteori. Vanebegrebet anvendes i analysen af en case fra et etnografisk feltarbejde i tilknytning til en livsstilsintervention.Artiklens pointe er, at et begreb om vaner kan bidrage til at forstå forandringsprocessers indbyggede kompleksitet og ambivalens. Vaner, der forekommer usunde, kan være meningsfulde for den enkelte. En forståelse af vaner kan mindske frustrationen hos både professionelle og mennesker, der søger at ændre deres hverdag.

  AB - I arbejdet for et sundt hverdagsliv er der ofte fokus på forandring. Artiklen omhandler forandringsprocesser omkring sundhedsvaner. Der defineres et teoretisk vanebegreb, dannet som en syntese af en fænomenologisk og en marxistisk inspireret hverdagslivsteori. Vanebegrebet anvendes i analysen af en case fra et etnografisk feltarbejde i tilknytning til en livsstilsintervention.Artiklens pointe er, at et begreb om vaner kan bidrage til at forstå forandringsprocessers indbyggede kompleksitet og ambivalens. Vaner, der forekommer usunde, kan være meningsfulde for den enkelte. En forståelse af vaner kan mindske frustrationen hos både professionelle og mennesker, der søger at ændre deres hverdag.

  KW - Everyday life

  KW - schizophrenia

  KW - lifestyle

  KW - habits

  KW - health promotion

  M3 - Tidsskriftartikel

  VL - 12

  SP - 325

  EP - 335

  JO - Tidsskrift for Psykisk Helsearbeid

  JF - Tidsskrift for Psykisk Helsearbeid

  SN - 1503-6707

  IS - 4

  ER -