Valgbarometer FV22: Krisevalget - Et jordskredsvalg mod den politiske midte

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

Abstract

Statsminister Mette Frederiksen udskrev folketingsvalg i 2022 på baggrund af en række kriser. Denne rapport ser på valgkampens aktører og temaer i de danske nyhedsmedier.

I lang tid lå ’klima og miljø’-krisen i toppen af dagsordenen; midt i valget begyndte en forsvars-krise at vise sit ansigt (i form af bogen om FE-sagen), men i valgkampens slutspurt blev det krisen i ’sundhed og ældrepleje’, der endte som valgets største tema. Under dette tema er inkluderet spørgsmål om for eksempel en mangelfuld psykiatri, stigende ventelister på hospitaler samt mangel på sundhedspersonale. Klima og miljø endte på andenpladsen, men hvor klimavalgkampen i 2019 i høj grad fokuserede på spørgsmålet om global opvarmning og CO2, så indeholdt emnet klima og miljø i 2022 også et fokus på grøn omstilling og uafhængighed af russisk olie og gas. Sikkerhedspolitiske udfordringer gjorde, at emnet forsvar, med en samlet tredjeplads i omtale, blev langt mere prominent i 2022 end i 2019. Men ser man nærmere på dækningen af dette spørgsmål, så er en stor del af denne dækning forbundet med valgkampens største enkeltsag, den såkaldte FE-bog.

Ser vi på den samlede omtale af partier og partiledere, så deles top tre i omtale af de tre statsministerpartier mellem Mette Frederiksen og Socialdemokratiet på førstepladsen, Jakob Ellemann-Jensen og Venstre på andenpladsen og Søren Pape Poulsen og Det Konservative Folkeparti på tredjepladsen. Af de nye partier, Moderaterne og Danmarksdemokraterne, endte Lars Løkke og Moderaterne med at blive mere omtalt end Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne.

Rapporten viser desuden:

• At nyhedsmedierne fordeler taletiden mellem blokkene stort set lige.
• At nyhedsmedierne prioriterer forskelligt mellem valgkampens emner. Således vægter Berlingske og Børsen spørgsmålet om økonomi højere end de andre dagblade, mens Information og Politiken vægter klima og miljø og B.T. og Ekstra Bladet vægter sundhed og ældrepleje.
• At tillid til politikere var et emne, som især Jakob Ellemann-Jensen og Sofie Carsten Nielsen talte om – ofte med fokus på Mette Frederiksen.
• At tilstedeværelse og engagement på Facebook var ulige fordelt mellem partilederne. Mette Frederiksen havde det mest positive engagement, mens Morten Messerschmidt og Søren Pape Poulsen fik overvejende negativ respons på Facebook.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedRoskilde
ForlagCenter for Nyhedsforskning, Roskilde Universitet
Antal sider32
ISBN (Trykt)978-87-973514-2-0
DOI
StatusUdgivet - 11 jan. 2023

Citer dette