Vækst af den invasive makroalge Gracilaria vermiculophylla under naturlige forhold i Danmark

Lars Brammer Nejrup, Morten Foldager Pedersen

Publikation: KonferencebidragPosterForskning

Resumé

Rødalgen Gracilaria vermiculophylla er invasiv i de skandinaviske marine områder og har stort spredningspotentiale. Algen blev observeret for første gang i Danmark i 2003 og har siden spredt sig eksplosivt i fjordsystemer i Jylland og på Fyn og er i 2008 observeret på Sydsjælland. Algen findes ofte i lavvandede beskyttede områder og kan dække bunden i op til 50 cm højde fra bunden med følgende negative konsekvenser for andre makrofytter i området.

Hvorvidt en invasiv makroalge er succesfuld i et nyt område afhænger af en lang række faktorer så som f.eks. tilstedeværelsen af dyr der benytter algen som primær fødekilde og det funktionelle respons på styrende miljøvariable. Gracilaria vermiculophylla har vist sig succesfuld i Danske fjordsystemer og et af de spørgsmål der rejser sig er om dette skyldes en introduktion til en tom økologisk niche eller om algens succes har grobund i et plastisk respons til de styrende miljøvariable.

I nærværende studie blev vækst af rødalgen Gracilaria vermiculophylla undersøgt under naturlige forhold igennem vækstsæsonen på to lokaliteter på Fyn (Holcken Havn Fjord og Fyns Hoved). Igennem vækstundersøgelser efterforskes algens vækstdynamik over sæsonen og mere specifikt søges det belyst om (I) Gracilaria vermiculophylla er fødekilde for dyr i fjordsystemerne og (II) om algen er næringsstofbegrænset under naturlige forhold.

OriginalsprogDansk
Publikationsdato2009
StatusUdgivet - 2009
BegivenhedDansk Havforskermøde 2009 - Helsingør, Danmark
Varighed: 27 jan. 200929 jan. 2009

Konference

KonferenceDansk Havforskermøde 2009
LandDanmark
ByHelsingør
Periode27/01/200929/01/2009

Emneord

  • Gracilaria vermiculophylla
  • invasiv
  • makroalge

Citer dette

Nejrup, L. B., & Pedersen, M. F. (2009). Vækst af den invasive makroalge Gracilaria vermiculophylla under naturlige forhold i Danmark. Poster session præsenteret på Dansk Havforskermøde 2009, Helsingør, Danmark.
Nejrup, Lars Brammer ; Pedersen, Morten Foldager. / Vækst af den invasive makroalge Gracilaria vermiculophylla under naturlige forhold i Danmark. Poster session præsenteret på Dansk Havforskermøde 2009, Helsingør, Danmark.
@conference{42f084a0019411dea00f000ea68e967b,
title = "V{\ae}kst af den invasive makroalge Gracilaria vermiculophylla under naturlige forhold i Danmark",
abstract = "R{\o}dalgen Gracilaria vermiculophylla er invasiv i de skandinaviske marine omr{\aa}der og har stort spredningspotentiale. Algen blev observeret for f{\o}rste gang i Danmark i 2003 og har siden spredt sig eksplosivt i fjordsystemer i Jylland og p{\aa} Fyn og er i 2008 observeret p{\aa} Sydsj{\ae}lland. Algen findes ofte i lavvandede beskyttede omr{\aa}der og kan d{\ae}kke bunden i op til 50 cm h{\o}jde fra bunden med f{\o}lgende negative konsekvenser for andre makrofytter i omr{\aa}det. Hvorvidt en invasiv makroalge er succesfuld i et nyt omr{\aa}de afh{\ae}nger af en lang r{\ae}kke faktorer s{\aa} som f.eks. tilstedev{\ae}relsen af dyr der benytter algen som prim{\ae}r f{\o}dekilde og det funktionelle respons p{\aa} styrende milj{\o}variable. Gracilaria vermiculophylla har vist sig succesfuld i Danske fjordsystemer og et af de sp{\o}rgsm{\aa}l der rejser sig er om dette skyldes en introduktion til en tom {\o}kologisk niche eller om algens succes har grobund i et plastisk respons til de styrende milj{\o}variable. I n{\ae}rv{\ae}rende studie blev v{\ae}kst af r{\o}dalgen Gracilaria vermiculophylla unders{\o}gt under naturlige forhold igennem v{\ae}ksts{\ae}sonen p{\aa} to lokaliteter p{\aa} Fyn (Holcken Havn Fjord og Fyns Hoved). Igennem v{\ae}kstunders{\o}gelser efterforskes algens v{\ae}kstdynamik over s{\ae}sonen og mere specifikt s{\o}ges det belyst om (I) Gracilaria vermiculophylla er f{\o}dekilde for dyr i fjordsystemerne og (II) om algen er n{\ae}ringsstofbegr{\ae}nset under naturlige forhold.",
keywords = "Gracilaria vermiculophylla, invasiv, makroalge, Gracilaria vermiculophylla, invasive, macroalge",
author = "Nejrup, {Lars Brammer} and Pedersen, {Morten Foldager}",
year = "2009",
language = "Dansk",
note = "Dansk Havforskerm{\o}de 2009 ; Conference date: 27-01-2009 Through 29-01-2009",

}

Nejrup, LB & Pedersen, MF 2009, 'Vækst af den invasive makroalge Gracilaria vermiculophylla under naturlige forhold i Danmark' Dansk Havforskermøde 2009, Helsingør, Danmark, 27/01/2009 - 29/01/2009, .

Vækst af den invasive makroalge Gracilaria vermiculophylla under naturlige forhold i Danmark. / Nejrup, Lars Brammer; Pedersen, Morten Foldager.

2009. Poster session præsenteret på Dansk Havforskermøde 2009, Helsingør, Danmark.

Publikation: KonferencebidragPosterForskning

TY - CONF

T1 - Vækst af den invasive makroalge Gracilaria vermiculophylla under naturlige forhold i Danmark

AU - Nejrup, Lars Brammer

AU - Pedersen, Morten Foldager

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Rødalgen Gracilaria vermiculophylla er invasiv i de skandinaviske marine områder og har stort spredningspotentiale. Algen blev observeret for første gang i Danmark i 2003 og har siden spredt sig eksplosivt i fjordsystemer i Jylland og på Fyn og er i 2008 observeret på Sydsjælland. Algen findes ofte i lavvandede beskyttede områder og kan dække bunden i op til 50 cm højde fra bunden med følgende negative konsekvenser for andre makrofytter i området. Hvorvidt en invasiv makroalge er succesfuld i et nyt område afhænger af en lang række faktorer så som f.eks. tilstedeværelsen af dyr der benytter algen som primær fødekilde og det funktionelle respons på styrende miljøvariable. Gracilaria vermiculophylla har vist sig succesfuld i Danske fjordsystemer og et af de spørgsmål der rejser sig er om dette skyldes en introduktion til en tom økologisk niche eller om algens succes har grobund i et plastisk respons til de styrende miljøvariable. I nærværende studie blev vækst af rødalgen Gracilaria vermiculophylla undersøgt under naturlige forhold igennem vækstsæsonen på to lokaliteter på Fyn (Holcken Havn Fjord og Fyns Hoved). Igennem vækstundersøgelser efterforskes algens vækstdynamik over sæsonen og mere specifikt søges det belyst om (I) Gracilaria vermiculophylla er fødekilde for dyr i fjordsystemerne og (II) om algen er næringsstofbegrænset under naturlige forhold.

AB - Rødalgen Gracilaria vermiculophylla er invasiv i de skandinaviske marine områder og har stort spredningspotentiale. Algen blev observeret for første gang i Danmark i 2003 og har siden spredt sig eksplosivt i fjordsystemer i Jylland og på Fyn og er i 2008 observeret på Sydsjælland. Algen findes ofte i lavvandede beskyttede områder og kan dække bunden i op til 50 cm højde fra bunden med følgende negative konsekvenser for andre makrofytter i området. Hvorvidt en invasiv makroalge er succesfuld i et nyt område afhænger af en lang række faktorer så som f.eks. tilstedeværelsen af dyr der benytter algen som primær fødekilde og det funktionelle respons på styrende miljøvariable. Gracilaria vermiculophylla har vist sig succesfuld i Danske fjordsystemer og et af de spørgsmål der rejser sig er om dette skyldes en introduktion til en tom økologisk niche eller om algens succes har grobund i et plastisk respons til de styrende miljøvariable. I nærværende studie blev vækst af rødalgen Gracilaria vermiculophylla undersøgt under naturlige forhold igennem vækstsæsonen på to lokaliteter på Fyn (Holcken Havn Fjord og Fyns Hoved). Igennem vækstundersøgelser efterforskes algens vækstdynamik over sæsonen og mere specifikt søges det belyst om (I) Gracilaria vermiculophylla er fødekilde for dyr i fjordsystemerne og (II) om algen er næringsstofbegrænset under naturlige forhold.

KW - Gracilaria vermiculophylla

KW - invasiv

KW - makroalge

KW - Gracilaria vermiculophylla

KW - invasive

KW - macroalge

M3 - Poster

ER -

Nejrup LB, Pedersen MF. Vækst af den invasive makroalge Gracilaria vermiculophylla under naturlige forhold i Danmark. 2009. Poster session præsenteret på Dansk Havforskermøde 2009, Helsingør, Danmark.