Underviserens udfordringer i det pædagogiske newsroom: Dilemmaer i undervisningen når studerende bliver journalister og undervisere bliver nyhedsredaktører i ’det pædagogiske newsroom’

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

Abstract

Denne rapport undersøger nogle af de væsentligste pædagogiske problemstillinger, der relaterer sig til undervisning i et ’pædagogiske newsroom’, hvor studerende skal lære at producere og publicere journalistik.

Rapportens case er et workshopkursus på Journalistik på Roskilde Universitet, hvor studerende producerer og publicerer journalistik på en online platform. Metodisk anvendes både kvantitativ og kvalitativ data til at undersøge de studerendes oplevelser med kurset. Formålet med dette er at kunne reflektere og diskutere de pædagogiske udfordringer, dette kan give for underviserne.

En central problemstilling i forbindelse med publicering er, at der kan opstå dissonans mellem det pædagogiske sigte (at skabe et sikkert læringsrum) og den måde, læringen foregår på, hvor studerende skal træde ind i rollen som journalist og producere rigtig journalistik. Dette kan skabe usikkerhed og pres, hvilket kan påvirke læringsmulighederne.

Jo mere underviseren træder ind i rollen som redaktør, jo vigtigere er det, at den studerende modtager formativ feedback, så underviseren aldrig udelukkende opfattes eller agerer som redaktør, der kun har god journalistik for øje og glemmer læringselementet.

Den fysiske læringssituation – det pædagogiske newsroom - er i sig selv væsentlig, fordi det er kilde til en stor del af de studerendes læring – både i kraft af underviser- og peer-feedback. Men det er modsætningsfyldt, da et traditionelt newsroom ikke har fokus på at lære noget (safe place), men at lave noget (do it for real). Derfor skal det pædagogiske element tilføjes og fastholdes, uanset undervisernes rolle.

Rapporten kommer med en række anbefalinger til indretning af fysiske rum, feedbackformer og rolleindtagelse som undervisere. Anbefalingerne kan bruges på mange typer af værksteds- og workshopkurser, hvor man arbejder med produktioner.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedRoskilde
ForlagCenter for Nyhedsforskning, Roskilde Universitet
Antal sider31
DOI
StatusUdgivet - 8 dec. 2022

Emneord

  • pædagogik
  • journalistisk praksis
  • journalistisk uddannelse

Citer dette