Ulige liv, ulige sundhed, og brugerinddragelse i klasse perspektiv

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

SprogEngelsk
TidsskriftNordisk Välfärdsforskning
Vol/bind3
Udgave nummer1
ISSN2464-4161
StatusUnder udarbejdelse - 20 jan. 2018

• brugerinddragelse
  • ulighed i sundhed
  • Klasse

@article{5478dddac4044c4e8efabe6a69b4585f,
title = "Ulige liv, ulige sundhed, og brugerinddragelse i klasse perspektiv",
abstract = "Brugerinddragelse er en ny m{\aa}de at lave velf{\ae}rdspolitik i norden, hvor brugere bliver medspillere, og kan opn{\aa} st{\o}rre magt over egne sundhedsvilk{\aa}r som medborgere. Men brugerinddragelse drives ogs{\aa} frem af en neoliberal rationalitet om en mere tilbagetrukket offentlig velf{\ae}rds sektor, hvor borgerne i h{\o}jere grad skal l{\o}se opgaver og g{\o}re deres behov g{\ae}ldende som individer. I den forstand bliver den universelle nordiske velf{\ae}rdsmodel, med brugerinddragelse sat under pres.Borgerne er b{\aa}de socialt, helbredsm{\ae}ssigt ,aldersm{\ae}ssigt, k{\o}nsm{\ae}ssigt forskelligt stillet , og den sociale ulighed i sundhed er voksende i alle de nordiske lande . Disse sociale uligheds dimensioner har i h{\o}jere grad mulighed for at spille ind – snarere end at blive mindsket- n{\aa}r brugerinddragelse g{\o}res central i sundhedsbehandling.",
keywords = "brugerinddragelse, ulighed i sundhed, Klasse",
author = "Betina Dybbroe",
year = "2018",
month = "1",
day = "20",
language = "English",
volume = "3",
journal = "Nordisk V{\"a}lf{\"a}rdsforskning",
issn = "2464-4161",
publisher = "Universitetsforlaget",
number = "1",

Ulige liv, ulige sundhed, og brugerinddragelse i klasse perspektiv. / Dybbroe, Betina.

I: Nordisk Välfärdsforskning, Bind 3, Nr. 1, 20.01.2018.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Ulige liv, ulige sundhed, og brugerinddragelse i klasse perspektiv

AU - Dybbroe,Betina

PY - 2018/1/20

Y1 - 2018/1/20

N2 - Brugerinddragelse er en ny måde at lave velfærdspolitik i norden, hvor brugere bliver medspillere, og kan opnå større magt over egne sundhedsvilkår som medborgere. Men brugerinddragelse drives også frem af en neoliberal rationalitet om en mere tilbagetrukket offentlig velfærds sektor, hvor borgerne i højere grad skal løse opgaver og gøre deres behov gældende som individer. I den forstand bliver den universelle nordiske velfærdsmodel, med brugerinddragelse sat under pres.Borgerne er både socialt, helbredsmæssigt ,aldersmæssigt, kønsmæssigt forskelligt stillet , og den sociale ulighed i sundhed er voksende i alle de nordiske lande . Disse sociale uligheds dimensioner har i højere grad mulighed for at spille ind – snarere end at blive mindsket- når brugerinddragelse gøres central i sundhedsbehandling.

AB - Brugerinddragelse er en ny måde at lave velfærdspolitik i norden, hvor brugere bliver medspillere, og kan opnå større magt over egne sundhedsvilkår som medborgere. Men brugerinddragelse drives også frem af en neoliberal rationalitet om en mere tilbagetrukket offentlig velfærds sektor, hvor borgerne i højere grad skal løse opgaver og gøre deres behov gældende som individer. I den forstand bliver den universelle nordiske velfærdsmodel, med brugerinddragelse sat under pres.Borgerne er både socialt, helbredsmæssigt ,aldersmæssigt, kønsmæssigt forskelligt stillet , og den sociale ulighed i sundhed er voksende i alle de nordiske lande . Disse sociale uligheds dimensioner har i højere grad mulighed for at spille ind – snarere end at blive mindsket- når brugerinddragelse gøres central i sundhedsbehandling.

KW - brugerinddragelse

KW - ulighed i sundhed