Udfordringer for den arbejdsbaserede læring i erhvervsuddannelserne

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

  Resumé

  Læring i arbejdslivet fungerer mest effektivt, når arbejdspladsens uformelle læring integreres med formaliseret læring i en uddannelsesinstitution – for eksempel i en vekseluddannelse. Det gælder både i voksen- og efteruddannelserne og i de grundlæggende erhvervsuddannelser (yrkesutbildning). Den institutionelle arkitektur omkring læring i arbejdslivet er meget forskellig fra land til land, også i de nordiske lande. Disse forskelle vil denne artikel belyse med et særligt blik på vekseluddannelser. Erhvervsuddannelser på gymnasialt niveau, der organiseres som vekseluddannelser (lærlingeuddannelser), tilbyder en kombination af arbejdsbaseret og skolebaseret læring. De har mange fordele, men giver også mange udfordringer. Lærlingeuddannelser er kun udbredte i nogle få lande, for eksempel Danmark, mens de fleste andre lande, som Sverige, primært har haft skolebaserede erhvervsuddannelser. Artiklen undersøger udfordringer for vekseluddannelserne og peger på nogle innovative eksempler på løsning af udfordringerne.
  OriginalsprogDansk
  TitelLärande i arbetslivet – möjligheter och utmaningar : En vänbok til Per-Erik Ellström
  RedaktørerHenrik Kock
  Udgivelses stedLinköpings universitet
  ForlagLinköpings universitet
  Publikationsdato16 jun. 2014
  Sider177-197
  ISBN (Trykt)9789175192918
  StatusUdgivet - 16 jun. 2014

  Citer dette

  Jørgensen, C. H. (2014). Udfordringer for den arbejdsbaserede læring i erhvervsuddannelserne. I H. Kock (red.), Lärande i arbetslivet – möjligheter och utmaningar: En vänbok til Per-Erik Ellström (s. 177-197). Linköpings universitet: Linköpings universitet.
  Jørgensen, Christian Helms. / Udfordringer for den arbejdsbaserede læring i erhvervsuddannelserne. Lärande i arbetslivet – möjligheter och utmaningar: En vänbok til Per-Erik Ellström. red. / Henrik Kock. Linköpings universitet : Linköpings universitet, 2014. s. 177-197
  @inbook{eb2ccb74b0d64791bb6d53a807c470b0,
  title = "Udfordringer for den arbejdsbaserede l{\ae}ring i erhvervsuddannelserne",
  abstract = "L{\ae}ring i arbejdslivet fungerer mest effektivt, n{\aa}r arbejdspladsens uformelle l{\ae}ring integreres med formaliseret l{\ae}ring i en uddannelsesinstitution – for eksempel i en vekseluddannelse. Det g{\ae}lder b{\aa}de i voksen- og efteruddannelserne og i de grundl{\ae}ggende erhvervsuddannelser (yrkesutbildning). Den institutionelle arkitektur omkring l{\ae}ring i arbejdslivet er meget forskellig fra land til land, ogs{\aa} i de nordiske lande. Disse forskelle vil denne artikel belyse med et s{\ae}rligt blik p{\aa} vekseluddannelser. Erhvervsuddannelser p{\aa} gymnasialt niveau, der organiseres som vekseluddannelser (l{\ae}rlingeuddannelser), tilbyder en kombination af arbejdsbaseret og skolebaseret l{\ae}ring. De har mange fordele, men giver ogs{\aa} mange udfordringer. L{\ae}rlingeuddannelser er kun udbredte i nogle f{\aa} lande, for eksempel Danmark, mens de fleste andre lande, som Sverige, prim{\ae}rt har haft skolebaserede erhvervsuddannelser. Artiklen unders{\o}ger udfordringer for vekseluddannelserne og peger p{\aa} nogle innovative eksempler p{\aa} l{\o}sning af udfordringerne.",
  author = "J{\o}rgensen, {Christian Helms}",
  year = "2014",
  month = "6",
  day = "16",
  language = "Dansk",
  isbn = "9789175192918",
  pages = "177--197",
  editor = "Kock, {Henrik }",
  booktitle = "L{\"a}rande i arbetslivet – m{\"o}jligheter och utmaningar",
  publisher = "Link{\"o}pings universitet",

  }

  Jørgensen, CH 2014, Udfordringer for den arbejdsbaserede læring i erhvervsuddannelserne. i H Kock (red.), Lärande i arbetslivet – möjligheter och utmaningar: En vänbok til Per-Erik Ellström. Linköpings universitet, Linköpings universitet, s. 177-197.

  Udfordringer for den arbejdsbaserede læring i erhvervsuddannelserne. / Jørgensen, Christian Helms.

  Lärande i arbetslivet – möjligheter och utmaningar: En vänbok til Per-Erik Ellström. red. / Henrik Kock. Linköpings universitet : Linköpings universitet, 2014. s. 177-197.

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

  TY - CHAP

  T1 - Udfordringer for den arbejdsbaserede læring i erhvervsuddannelserne

  AU - Jørgensen, Christian Helms

  PY - 2014/6/16

  Y1 - 2014/6/16

  N2 - Læring i arbejdslivet fungerer mest effektivt, når arbejdspladsens uformelle læring integreres med formaliseret læring i en uddannelsesinstitution – for eksempel i en vekseluddannelse. Det gælder både i voksen- og efteruddannelserne og i de grundlæggende erhvervsuddannelser (yrkesutbildning). Den institutionelle arkitektur omkring læring i arbejdslivet er meget forskellig fra land til land, også i de nordiske lande. Disse forskelle vil denne artikel belyse med et særligt blik på vekseluddannelser. Erhvervsuddannelser på gymnasialt niveau, der organiseres som vekseluddannelser (lærlingeuddannelser), tilbyder en kombination af arbejdsbaseret og skolebaseret læring. De har mange fordele, men giver også mange udfordringer. Lærlingeuddannelser er kun udbredte i nogle få lande, for eksempel Danmark, mens de fleste andre lande, som Sverige, primært har haft skolebaserede erhvervsuddannelser. Artiklen undersøger udfordringer for vekseluddannelserne og peger på nogle innovative eksempler på løsning af udfordringerne.

  AB - Læring i arbejdslivet fungerer mest effektivt, når arbejdspladsens uformelle læring integreres med formaliseret læring i en uddannelsesinstitution – for eksempel i en vekseluddannelse. Det gælder både i voksen- og efteruddannelserne og i de grundlæggende erhvervsuddannelser (yrkesutbildning). Den institutionelle arkitektur omkring læring i arbejdslivet er meget forskellig fra land til land, også i de nordiske lande. Disse forskelle vil denne artikel belyse med et særligt blik på vekseluddannelser. Erhvervsuddannelser på gymnasialt niveau, der organiseres som vekseluddannelser (lærlingeuddannelser), tilbyder en kombination af arbejdsbaseret og skolebaseret læring. De har mange fordele, men giver også mange udfordringer. Lærlingeuddannelser er kun udbredte i nogle få lande, for eksempel Danmark, mens de fleste andre lande, som Sverige, primært har haft skolebaserede erhvervsuddannelser. Artiklen undersøger udfordringer for vekseluddannelserne og peger på nogle innovative eksempler på løsning af udfordringerne.

  M3 - Bidrag til bog/antologi

  SN - 9789175192918

  SP - 177

  EP - 197

  BT - Lärande i arbetslivet – möjligheter och utmaningar

  A2 - Kock, Henrik

  PB - Linköpings universitet

  CY - Linköpings universitet

  ER -

  Jørgensen CH. Udfordringer for den arbejdsbaserede læring i erhvervsuddannelserne. I Kock H, red., Lärande i arbetslivet – möjligheter och utmaningar: En vänbok til Per-Erik Ellström. Linköpings universitet: Linköpings universitet. 2014. s. 177-197