Ude og Hjemme: På vej mod en bevægelsesanalytik

Birgitta Frello

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskning

Resumé

Forholdet mellem bevægelse og sted er blevet en central samfundsvidenskabelig problemstilling i takt med, at 'globalisering' er kommet på den videnskabelige dagsorden. Begrebet ‘globalisering' indikerer som regel noget med undermineringen af ‘sted', blandt andet i form af transnationale bevægelser af mennesker, kapital, information mv. Dermed sættes etablerede forståelser af ‘sted' under pres, og begreber for bevægelse og mobilitet bliver centrale. Såvel 'sted' som 'bevægelse' behandles dog ofte som noget, der har en uproblematisk, objektiv eksistens, og som noget, hvis betydning og konsekvenser kan udledes af denne objektive eksistens. Denne artikel problematiserer en sådan forståelse. Med udgangspunkt i en diskussion af eksempler hentet fra dansk tv, diskuteres det, hvordan steder og bevægelser mellem steder gøres til objekter for viden. Målet er at åbne for en bredere diskussion af forholdet mellem 'sted' og 'bevægelse' og at give et bud på en bevægelsesanalytik, som tager udgangspunkt i, at det ikke er givet, hvornår en fysisk bevægelse i rum bliver givet status som ‘bevægelse' og dermed bliver behandlet som betydningsfuld, værdifuld eller problematisk.
Bidragets oversatte titelHome and away: Towards an analytics of movement
OriginalsprogDansk
TitelKultur uden centre
RedaktørerAnne Scott Sørensen, Martin Zerlang
Antal sider23
Udgivelses stedÅrhus
ForlagKlim
Publikationsdato2006
Sider203-225
ISBN (Trykt)87-7955-468-7
StatusUdgivet - 2006

Emneord

  • Sted
  • bevægelse
  • diskursanalyse

Citer dette

Frello, B. (2006). Ude og Hjemme: På vej mod en bevægelsesanalytik. I A. S. Sørensen, & M. Zerlang (red.), Kultur uden centre (s. 203-225). Århus: Klim.
Frello, Birgitta. / Ude og Hjemme : På vej mod en bevægelsesanalytik. Kultur uden centre. red. / Anne Scott Sørensen ; Martin Zerlang. Århus : Klim, 2006. s. 203-225
@inbook{b4a53da0c0c511dbbab2000ea68e967b,
title = "Ude og Hjemme: P{\aa} vej mod en bev{\ae}gelsesanalytik",
abstract = "Forholdet mellem bev{\ae}gelse og sted er blevet en central samfundsvidenskabelig problemstilling i takt med, at 'globalisering' er kommet p{\aa} den videnskabelige dagsorden. Begrebet ‘globalisering' indikerer som regel noget med undermineringen af ‘sted', blandt andet i form af transnationale bev{\ae}gelser af mennesker, kapital, information mv. Dermed s{\ae}ttes etablerede forst{\aa}elser af ‘sted' under pres, og begreber for bev{\ae}gelse og mobilitet bliver centrale. S{\aa}vel 'sted' som 'bev{\ae}gelse' behandles dog ofte som noget, der har en uproblematisk, objektiv eksistens, og som noget, hvis betydning og konsekvenser kan udledes af denne objektive eksistens. Denne artikel problematiserer en s{\aa}dan forst{\aa}else. Med udgangspunkt i en diskussion af eksempler hentet fra dansk tv, diskuteres det, hvordan steder og bev{\ae}gelser mellem steder g{\o}res til objekter for viden. M{\aa}let er at {\aa}bne for en bredere diskussion af forholdet mellem 'sted' og 'bev{\ae}gelse' og at give et bud p{\aa} en bev{\ae}gelsesanalytik, som tager udgangspunkt i, at det ikke er givet, hvorn{\aa}r en fysisk bev{\ae}gelse i rum bliver givet status som ‘bev{\ae}gelse' og dermed bliver behandlet som betydningsfuld, v{\ae}rdifuld eller problematisk.",
keywords = "Sted, bev{\ae}gelse, diskursanalyse, place, movement, discourse analysis",
author = "Birgitta Frello",
year = "2006",
language = "Dansk",
isbn = "87-7955-468-7",
pages = "203--225",
editor = "S{\o}rensen, {Anne Scott} and Martin Zerlang",
booktitle = "Kultur uden centre",
publisher = "Klim",

}

Frello, B 2006, Ude og Hjemme: På vej mod en bevægelsesanalytik. i AS Sørensen & M Zerlang (red), Kultur uden centre. Klim, Århus, s. 203-225.

Ude og Hjemme : På vej mod en bevægelsesanalytik. / Frello, Birgitta.

Kultur uden centre. red. / Anne Scott Sørensen; Martin Zerlang. Århus : Klim, 2006. s. 203-225.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskning

TY - CHAP

T1 - Ude og Hjemme

T2 - På vej mod en bevægelsesanalytik

AU - Frello, Birgitta

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Forholdet mellem bevægelse og sted er blevet en central samfundsvidenskabelig problemstilling i takt med, at 'globalisering' er kommet på den videnskabelige dagsorden. Begrebet ‘globalisering' indikerer som regel noget med undermineringen af ‘sted', blandt andet i form af transnationale bevægelser af mennesker, kapital, information mv. Dermed sættes etablerede forståelser af ‘sted' under pres, og begreber for bevægelse og mobilitet bliver centrale. Såvel 'sted' som 'bevægelse' behandles dog ofte som noget, der har en uproblematisk, objektiv eksistens, og som noget, hvis betydning og konsekvenser kan udledes af denne objektive eksistens. Denne artikel problematiserer en sådan forståelse. Med udgangspunkt i en diskussion af eksempler hentet fra dansk tv, diskuteres det, hvordan steder og bevægelser mellem steder gøres til objekter for viden. Målet er at åbne for en bredere diskussion af forholdet mellem 'sted' og 'bevægelse' og at give et bud på en bevægelsesanalytik, som tager udgangspunkt i, at det ikke er givet, hvornår en fysisk bevægelse i rum bliver givet status som ‘bevægelse' og dermed bliver behandlet som betydningsfuld, værdifuld eller problematisk.

AB - Forholdet mellem bevægelse og sted er blevet en central samfundsvidenskabelig problemstilling i takt med, at 'globalisering' er kommet på den videnskabelige dagsorden. Begrebet ‘globalisering' indikerer som regel noget med undermineringen af ‘sted', blandt andet i form af transnationale bevægelser af mennesker, kapital, information mv. Dermed sættes etablerede forståelser af ‘sted' under pres, og begreber for bevægelse og mobilitet bliver centrale. Såvel 'sted' som 'bevægelse' behandles dog ofte som noget, der har en uproblematisk, objektiv eksistens, og som noget, hvis betydning og konsekvenser kan udledes af denne objektive eksistens. Denne artikel problematiserer en sådan forståelse. Med udgangspunkt i en diskussion af eksempler hentet fra dansk tv, diskuteres det, hvordan steder og bevægelser mellem steder gøres til objekter for viden. Målet er at åbne for en bredere diskussion af forholdet mellem 'sted' og 'bevægelse' og at give et bud på en bevægelsesanalytik, som tager udgangspunkt i, at det ikke er givet, hvornår en fysisk bevægelse i rum bliver givet status som ‘bevægelse' og dermed bliver behandlet som betydningsfuld, værdifuld eller problematisk.

KW - Sted

KW - bevægelse

KW - diskursanalyse

KW - place

KW - movement

KW - discourse analysis

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 87-7955-468-7

SP - 203

EP - 225

BT - Kultur uden centre

A2 - Sørensen, Anne Scott

A2 - Zerlang, Martin

PB - Klim

CY - Århus

ER -

Frello B. Ude og Hjemme: På vej mod en bevægelsesanalytik. I Sørensen AS, Zerlang M, red., Kultur uden centre. Århus: Klim. 2006. s. 203-225