Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskning

• børneliv
    • faglighed

@book{03e3eee70b024d299680abe1d24e464f,
    title = "Ud af defensiven. Fornyelse af daginstitutionerne med udgangspunkt i den p{\ae}dagogiske faglighed: 6 teser om daginstitutionsarbejde og p{\ae}dagogisk faglighed i en afg{\o}rende brydningstid",
    abstract = "Pjecen freml{\ae}gger seks teser om daginstitutionsarbejdet og den p{\ae}dagogiske faglighed i en omfattende brydningstid. I en sammentr{\ae}ngt og tilspidset form forbinder teserne analytiske indsigter i daginstitutionernes og daginstitutionsarbejdets karakter og aktuelle situation med politiske perspektiver for en anden udviklingsretning end den, der i dag kendetegner den dominerende samfundsm{\ae}ssige dagsorden. Disse perspektiver er begrundet ud fra en diskussion af daginstitutionerne og det p{\ae}dagogiske arbejdes opgaver – set i forhold til sp{\o}rgsm{\aa}let om, hvad et godt og alsidigt b{\o}rneliv kunne v{\ae}re i dag.I bogen P{\ae}dagogisk faglighed. Daginstitutionsarbejdet og dets fors{\o}mte muligheder under neoliberalismen (Forlaget Frydenlund 2011) er der udf{\o}rlige argumentationer for det, der her er sammenfattet i de seks teser, relateret til en lang r{\ae}kke eksempler og konkrete analyser. I forskningsprojektet arbejdede vi sammen med to daginstitutioner. Metodisk kombinerede vi observationer, interview og et ’kritisk-utopisk’ v{\ae}rkstedsarbejde. I bogens analyser er dette vores udgangspunkt, men diskussionerne bredes ud i mere omfattende perspektiver, teoretisk og historisk. Bogen og pjecen er udarbejdet som led i et empirisk forskningsprojekt om udvikling af p{\ae}dagogfagligheden som grundlag for et alternativ til neoliberale styringsformer. Forskningsprojektet er finansieret af BUPL og SL's udvikling- og forskningsfond.",
    keywords = "daginstitutioner, P{\ae}dagogarbejde, neoliberalisme, velf{\ae}rdsinstitutioner, b{\o}rneliv, faglighed",
    author = "Annegrethe Ahrenkiel and Nielsen, {Birger Steen} and Camilla Schmidt and Sommer, {Finn M.} and Niels Warring",
    year = "2011",
    month = "10",
    isbn = "978-87-7738-213-0",
    publisher = "BUPL",

TY - BOOK

T1 - Ud af defensiven. Fornyelse af daginstitutionerne med udgangspunkt i den pædagogiske faglighed

T2 - 6 teser om daginstitutionsarbejde og pædagogisk faglighed i en afgørende brydningstid

AU - Ahrenkiel, Annegrethe

AU - Nielsen, Birger Steen

AU - Schmidt, Camilla

AU - Sommer, Finn M.

AU - Warring, Niels

PY - 2011/10

Y1 - 2011/10

N2 - Pjecen fremlægger seks teser om daginstitutionsarbejdet og den pædagogiske faglighed i en omfattende brydningstid. I en sammentrængt og tilspidset form forbinder teserne analytiske indsigter i daginstitutionernes og daginstitutionsarbejdets karakter og aktuelle situation med politiske perspektiver for en anden udviklingsretning end den, der i dag kendetegner den dominerende samfundsmæssige dagsorden. Disse perspektiver er begrundet ud fra en diskussion af daginstitutionerne og det pædagogiske arbejdes opgaver – set i forhold til spørgsmålet om, hvad et godt og alsidigt børneliv kunne være i dag.I bogen Pædagogisk faglighed. Daginstitutionsarbejdet og dets forsømte muligheder under neoliberalismen (Forlaget Frydenlund 2011) er der udførlige argumentationer for det, der her er sammenfattet i de seks teser, relateret til en lang række eksempler og konkrete analyser. I forskningsprojektet arbejdede vi sammen med to daginstitutioner. Metodisk kombinerede vi observationer, interview og et ’kritisk-utopisk’ værkstedsarbejde. I bogens analyser er dette vores udgangspunkt, men diskussionerne bredes ud i mere omfattende perspektiver, teoretisk og historisk. Bogen og pjecen er udarbejdet som led i et empirisk forskningsprojekt om udvikling af pædagogfagligheden som grundlag for et alternativ til neoliberale styringsformer. Forskningsprojektet er finansieret af BUPL og SL's udvikling- og forskningsfond.

AB - Pjecen fremlægger seks teser om daginstitutionsarbejdet og den pædagogiske faglighed i en omfattende brydningstid. I en sammentrængt og tilspidset form forbinder teserne analytiske indsigter i daginstitutionernes og daginstitutionsarbejdets karakter og aktuelle situation med politiske perspektiver for en anden udviklingsretning end den, der i dag kendetegner den dominerende samfundsmæssige dagsorden. Disse perspektiver er begrundet ud fra en diskussion af daginstitutionerne og det pædagogiske arbejdes opgaver – set i forhold til spørgsmålet om, hvad et godt og alsidigt børneliv kunne være i dag.I bogen Pædagogisk faglighed. Daginstitutionsarbejdet og dets forsømte muligheder under neoliberalismen (Forlaget Frydenlund 2011) er der udførlige argumentationer for det, der her er sammenfattet i de seks teser, relateret til en lang række eksempler og konkrete analyser. I forskningsprojektet arbejdede vi sammen med to daginstitutioner. Metodisk kombinerede vi observationer, interview og et ’kritisk-utopisk’ værkstedsarbejde. I bogens analyser er dette vores udgangspunkt, men diskussionerne bredes ud i mere omfattende perspektiver, teoretisk og historisk. Bogen og pjecen er udarbejdet som led i et empirisk forskningsprojekt om udvikling af pædagogfagligheden som grundlag for et alternativ til neoliberale styringsformer. Forskningsprojektet er finansieret af BUPL og SL's udvikling- og forskningsfond.

KW - daginstitutioner

KW - Pædagogarbejde

KW - neoliberalisme

KW - velfærdsinstitutioner