”Tvivl, dobbelt ironi og sund fornuft hos Montaigne”

Adam Diderichsen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Det vises, at Montaignes berømte skepticisme og religiøse tolerance er baseret på en bestemt tekstuel strategi, som man ville kunne kalde dobbeltironi, og som består i, at subjektet for en bestemt udtalelse bestandigt underminerer den subjektposition, som det selv taler ud fra. Problemet ved at forstå Montaignes forhold til religion er derfor ikke så meget - sådan som det traditionelt er blevet antaget - at fastslå, om hans udsagn om dette emne er ironiske eller alvorligt ment. Problemet er snarere at fastslå, om selve ironien er alvorligt eller ironisk ment.
OriginalsprogDansk
TidsskriftArr. Idéhistorisk tidsskrift
Udgave nummer2
Sider (fra-til)79-94
Antal sider26
ISSN0802-7005
StatusUdgivet - 2006

Citer dette

@article{3e43d6f0a49411db86e9000ea68e967b,
title = "”Tvivl, dobbelt ironi og sund fornuft hos Montaigne”",
abstract = "Det vises, at Montaignes ber{\o}mte skepticisme og religi{\o}se tolerance er baseret p{\aa} en bestemt tekstuel strategi, som man ville kunne kalde dobbeltironi, og som best{\aa}r i, at subjektet for en bestemt udtalelse bestandigt underminerer den subjektposition, som det selv taler ud fra. Problemet ved at forst{\aa} Montaignes forhold til religion er derfor ikke s{\aa} meget - s{\aa}dan som det traditionelt er blevet antaget - at fastsl{\aa}, om hans udsagn om dette emne er ironiske eller alvorligt ment. Problemet er snarere at fastsl{\aa}, om selve ironien er alvorligt eller ironisk ment.",
author = "Adam Diderichsen",
year = "2006",
language = "Dansk",
pages = "79--94",
journal = "Arr",
issn = "0802-7005",
publisher = "Arr",
number = "2",

}

”Tvivl, dobbelt ironi og sund fornuft hos Montaigne”. / Diderichsen, Adam.

I: Arr. Idéhistorisk tidsskrift, Nr. 2, 2006, s. 79-94.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - ”Tvivl, dobbelt ironi og sund fornuft hos Montaigne”

AU - Diderichsen, Adam

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Det vises, at Montaignes berømte skepticisme og religiøse tolerance er baseret på en bestemt tekstuel strategi, som man ville kunne kalde dobbeltironi, og som består i, at subjektet for en bestemt udtalelse bestandigt underminerer den subjektposition, som det selv taler ud fra. Problemet ved at forstå Montaignes forhold til religion er derfor ikke så meget - sådan som det traditionelt er blevet antaget - at fastslå, om hans udsagn om dette emne er ironiske eller alvorligt ment. Problemet er snarere at fastslå, om selve ironien er alvorligt eller ironisk ment.

AB - Det vises, at Montaignes berømte skepticisme og religiøse tolerance er baseret på en bestemt tekstuel strategi, som man ville kunne kalde dobbeltironi, og som består i, at subjektet for en bestemt udtalelse bestandigt underminerer den subjektposition, som det selv taler ud fra. Problemet ved at forstå Montaignes forhold til religion er derfor ikke så meget - sådan som det traditionelt er blevet antaget - at fastslå, om hans udsagn om dette emne er ironiske eller alvorligt ment. Problemet er snarere at fastslå, om selve ironien er alvorligt eller ironisk ment.

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 79

EP - 94

JO - Arr

JF - Arr

SN - 0802-7005

IS - 2

ER -