Tværfaglighed og perspektivering af fysikfaget

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

I en situation med stigende fagspecialisering er der behov for fagperspektivering, dvs. at studerende kender såvel deres fags natur og rolle i verden som ligheder og forskelle mellem faget og andre fag samt disses fagligheder. I kapitlet udfoldes en sådan fagperspektivering af universitetsfaget fysik ved at inddrage begrebet Nature of Science, som kan bruges til at opstille nogle forholdsvis håndfaste læringsmål i forhold til fagperspektivering, f.eks. med hensyn til modeller og modellering. Kapitlets hovedargument er, at fagperspektivering kan opnås gennem tværfaglighed i projektarbejde, hvor pro-
jekterne angår Nature of Science-problemstillinger. Der er nærmere bestemt tale om såkaldt støttefaglighed, idet en didaktisk motiveret problemstilling angående fysikfaget belyses med tilgange, metoder og begreber fra andre fag og fagligheder, f.eks. historie og filosofi. Argumentet illustreres og diskuteres med udgangspunkt i to konkrete caseprojekter udarbejdet ved fysikuddannelsen på RUC, hvor henholdsvis historie og filosofi inddrages i behandlingen af projektets problem.
OriginalsprogDansk
TitelTværfaglighed og fagligt samspil
RedaktørerLine Krogager Andersen, Peter Hobel, Sven-Erik Holgersen
Antal sider16
Udgivelses stedAarhus
ForlagAarhus Universitetsforlag
Publikationsdato2019
Sider19-34
ISBN (Trykt)978 87 7184 648 5
StatusUdgivet - 2019
NavnDidaktiske studier
Vol/bind6
ISSN2446-4554

Emneord

  • Didaktik
  • sammenlignende fagdidaktik

Citer dette

Niss, M. (2019). Tværfaglighed og perspektivering af fysikfaget. I L. Krogager Andersen, P. Hobel, & S-E. Holgersen (red.), Tværfaglighed og fagligt samspil (s. 19-34). Aarhus: Aarhus Universitetsforlag. Didaktiske studier, Bind. 6
Niss, Martin. / Tværfaglighed og perspektivering af fysikfaget. Tværfaglighed og fagligt samspil. red. / Line Krogager Andersen ; Peter Hobel ; Sven-Erik Holgersen. Aarhus : Aarhus Universitetsforlag, 2019. s. 19-34 (Didaktiske studier, Bind 6).
@inbook{f23c56c2040a41dfbeb0b727f6222d9e,
title = "Tv{\ae}rfaglighed og perspektivering af fysikfaget",
abstract = "I en situation med stigende fagspecialisering er der behov for fagperspektivering, dvs. at studerende kender s{\aa}vel deres fags natur og rolle i verden som ligheder og forskelle mellem faget og andre fag samt disses fagligheder. I kapitlet udfoldes en s{\aa}dan fagperspektivering af universitetsfaget fysik ved at inddrage begrebet Nature of Science, som kan bruges til at opstille nogle forholdsvis h{\aa}ndfaste l{\ae}ringsm{\aa}l i forhold til fagperspektivering, f.eks. med hensyn til modeller og modellering. Kapitlets hovedargument er, at fagperspektivering kan opn{\aa}s gennem tv{\ae}rfaglighed i projektarbejde, hvor pro-jekterne ang{\aa}r Nature of Science-problemstillinger. Der er n{\ae}rmere bestemt tale om s{\aa}kaldt st{\o}ttefaglighed, idet en didaktisk motiveret problemstilling ang{\aa}ende fysikfaget belyses med tilgange, metoder og begreber fra andre fag og fagligheder, f.eks. historie og filosofi. Argumentet illustreres og diskuteres med udgangspunkt i to konkrete caseprojekter udarbejdet ved fysikuddannelsen p{\aa} RUC, hvor henholdsvis historie og filosofi inddrages i behandlingen af projektets problem.",
keywords = "Didaktik, sammenlignende fagdidaktik",
author = "Martin Niss",
year = "2019",
language = "Dansk",
isbn = "978 87 7184 648 5",
pages = "19--34",
editor = "{Krogager Andersen}, Line and Peter Hobel and Sven-Erik Holgersen",
booktitle = "Tv{\ae}rfaglighed og fagligt samspil",
publisher = "Aarhus Universitetsforlag",

}

Niss, M 2019, Tværfaglighed og perspektivering af fysikfaget. i L Krogager Andersen, P Hobel & S-E Holgersen (red), Tværfaglighed og fagligt samspil. Aarhus Universitetsforlag, Aarhus, Didaktiske studier, bind 6, s. 19-34.

Tværfaglighed og perspektivering af fysikfaget. / Niss, Martin.

Tværfaglighed og fagligt samspil. red. / Line Krogager Andersen; Peter Hobel; Sven-Erik Holgersen. Aarhus : Aarhus Universitetsforlag, 2019. s. 19-34 (Didaktiske studier, Bind 6).

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Tværfaglighed og perspektivering af fysikfaget

AU - Niss, Martin

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - I en situation med stigende fagspecialisering er der behov for fagperspektivering, dvs. at studerende kender såvel deres fags natur og rolle i verden som ligheder og forskelle mellem faget og andre fag samt disses fagligheder. I kapitlet udfoldes en sådan fagperspektivering af universitetsfaget fysik ved at inddrage begrebet Nature of Science, som kan bruges til at opstille nogle forholdsvis håndfaste læringsmål i forhold til fagperspektivering, f.eks. med hensyn til modeller og modellering. Kapitlets hovedargument er, at fagperspektivering kan opnås gennem tværfaglighed i projektarbejde, hvor pro-jekterne angår Nature of Science-problemstillinger. Der er nærmere bestemt tale om såkaldt støttefaglighed, idet en didaktisk motiveret problemstilling angående fysikfaget belyses med tilgange, metoder og begreber fra andre fag og fagligheder, f.eks. historie og filosofi. Argumentet illustreres og diskuteres med udgangspunkt i to konkrete caseprojekter udarbejdet ved fysikuddannelsen på RUC, hvor henholdsvis historie og filosofi inddrages i behandlingen af projektets problem.

AB - I en situation med stigende fagspecialisering er der behov for fagperspektivering, dvs. at studerende kender såvel deres fags natur og rolle i verden som ligheder og forskelle mellem faget og andre fag samt disses fagligheder. I kapitlet udfoldes en sådan fagperspektivering af universitetsfaget fysik ved at inddrage begrebet Nature of Science, som kan bruges til at opstille nogle forholdsvis håndfaste læringsmål i forhold til fagperspektivering, f.eks. med hensyn til modeller og modellering. Kapitlets hovedargument er, at fagperspektivering kan opnås gennem tværfaglighed i projektarbejde, hvor pro-jekterne angår Nature of Science-problemstillinger. Der er nærmere bestemt tale om såkaldt støttefaglighed, idet en didaktisk motiveret problemstilling angående fysikfaget belyses med tilgange, metoder og begreber fra andre fag og fagligheder, f.eks. historie og filosofi. Argumentet illustreres og diskuteres med udgangspunkt i to konkrete caseprojekter udarbejdet ved fysikuddannelsen på RUC, hvor henholdsvis historie og filosofi inddrages i behandlingen af projektets problem.

KW - Didaktik

KW - sammenlignende fagdidaktik

UR - https://unipress.dk/media/16761/tvaerfaglighed-og-fagligt-samspil.pdf

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978 87 7184 648 5

SP - 19

EP - 34

BT - Tværfaglighed og fagligt samspil

A2 - Krogager Andersen, Line

A2 - Hobel, Peter

A2 - Holgersen, Sven-Erik

PB - Aarhus Universitetsforlag

CY - Aarhus

ER -

Niss M. Tværfaglighed og perspektivering af fysikfaget. I Krogager Andersen L, Hobel P, Holgersen S-E, red., Tværfaglighed og fagligt samspil. Aarhus: Aarhus Universitetsforlag. 2019. s. 19-34. (Didaktiske studier, Bind 6).