Tværfaglige samspil mellem matematik og historie i gymnasiets studieretningsprojekt (SRP)

Kasper Bjering Jensen

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  Resumé

  Artiklen undersøger i hvilken grad tværfaglige samspil mellem fagene matematik og historie er mulige og forekommende i gymnasieskolens studieretningsprojekter (SRP). Der opstilles et begrebsapparat til at tale om kvalitative og kvantitative forskelle i graden af tværfaglighed i samspil i almindelighed og for matematik-historie-samspil i særdeleshed. På den baggrund fremlægges en undersøgelse af 30 SRP-rapporter. Konklusionen er, at graden af tværfaglighed er lav i de eksisterende rapporter, men at det er muligt at hæve niveauet. Blandt redskaberne til dette er en øget bevidsthed om samspillets kvalitative karakter, en problemorientering af opgaveformuleringerne og en bevidst opdyrkelse af faglige værktøjer.
  OriginalsprogDansk
  TidsskriftMONA: Matematik og Naturfagsdidaktik
  Vol/bind2010
  Udgave nummer1
  Sider (fra-til)32-53
  Antal sider21
  ISSN1604-8628
  StatusUdgivet - 12 mar. 2010

  Emneord

  • Tværfaglighed
  • Matematik
  • Historie
  • Gymnasieskolen
  • Studieretningsprojekt

  Citer dette

  @article{c853c7402dd211dfb33a000ea68e967b,
  title = "Tv{\ae}rfaglige samspil mellem matematik og historie i gymnasiets studieretningsprojekt (SRP)",
  abstract = "Artiklen unders{\o}ger i hvilken grad tv{\ae}rfaglige samspil mellem fagene matematik og historie er mulige og forekommende i gymnasieskolens studieretningsprojekter (SRP). Der opstilles et begrebsapparat til at tale om kvalitative og kvantitative forskelle i graden af tv{\ae}rfaglighed i samspil i almindelighed og for matematik-historie-samspil i s{\ae}rdeleshed. P{\aa} den baggrund freml{\ae}gges en unders{\o}gelse af 30 SRP-rapporter. Konklusionen er, at graden af tv{\ae}rfaglighed er lav i de eksisterende rapporter, men at det er muligt at h{\ae}ve niveauet. Blandt redskaberne til dette er en {\o}get bevidsthed om samspillets kvalitative karakter, en problemorientering af opgaveformuleringerne og en bevidst opdyrkelse af faglige v{\ae}rkt{\o}jer.",
  keywords = "Tv{\ae}rfaglighed, Matematik, Historie, Gymnasieskolen, Studieretningsprojekt",
  author = "Jensen, {Kasper Bjering}",
  year = "2010",
  month = "3",
  day = "12",
  language = "Dansk",
  volume = "2010",
  pages = "32--53",
  journal = "MONA - Matematik- og Naturfagsdidaktik",
  issn = "1604-8628",
  publisher = "Institut for Naturfagenes Didaktik, K{\o}benhavns Universitet",
  number = "1",

  }

  Tværfaglige samspil mellem matematik og historie i gymnasiets studieretningsprojekt (SRP). / Jensen, Kasper Bjering.

  I: MONA: Matematik og Naturfagsdidaktik, Bind 2010, Nr. 1, 12.03.2010, s. 32-53.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  TY - JOUR

  T1 - Tværfaglige samspil mellem matematik og historie i gymnasiets studieretningsprojekt (SRP)

  AU - Jensen, Kasper Bjering

  PY - 2010/3/12

  Y1 - 2010/3/12

  N2 - Artiklen undersøger i hvilken grad tværfaglige samspil mellem fagene matematik og historie er mulige og forekommende i gymnasieskolens studieretningsprojekter (SRP). Der opstilles et begrebsapparat til at tale om kvalitative og kvantitative forskelle i graden af tværfaglighed i samspil i almindelighed og for matematik-historie-samspil i særdeleshed. På den baggrund fremlægges en undersøgelse af 30 SRP-rapporter. Konklusionen er, at graden af tværfaglighed er lav i de eksisterende rapporter, men at det er muligt at hæve niveauet. Blandt redskaberne til dette er en øget bevidsthed om samspillets kvalitative karakter, en problemorientering af opgaveformuleringerne og en bevidst opdyrkelse af faglige værktøjer.

  AB - Artiklen undersøger i hvilken grad tværfaglige samspil mellem fagene matematik og historie er mulige og forekommende i gymnasieskolens studieretningsprojekter (SRP). Der opstilles et begrebsapparat til at tale om kvalitative og kvantitative forskelle i graden af tværfaglighed i samspil i almindelighed og for matematik-historie-samspil i særdeleshed. På den baggrund fremlægges en undersøgelse af 30 SRP-rapporter. Konklusionen er, at graden af tværfaglighed er lav i de eksisterende rapporter, men at det er muligt at hæve niveauet. Blandt redskaberne til dette er en øget bevidsthed om samspillets kvalitative karakter, en problemorientering af opgaveformuleringerne og en bevidst opdyrkelse af faglige værktøjer.

  KW - Tværfaglighed

  KW - Matematik

  KW - Historie

  KW - Gymnasieskolen

  KW - Studieretningsprojekt

  M3 - Tidsskriftartikel

  VL - 2010

  SP - 32

  EP - 53

  JO - MONA - Matematik- og Naturfagsdidaktik

  JF - MONA - Matematik- og Naturfagsdidaktik

  SN - 1604-8628

  IS - 1

  ER -