Troværdig Journalistik: Et spørgsmål om etik og nøjatighed

Mark Ørsten (Redaktør), Anker Brink Lund (Redaktør)

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportAntologiForskningpeer review

Resumé

Nyhedsmedierne fungerer i dag som en selvstændig samfundsinstitution med stor indflydelse på samfundets dagsorden. Med denne stigende indflydelse og efter skandalesager som Se & Hør-sagen mødes nyhedsmedierne også med øget skepsis fra politikere og befolkning. Kan man stole på de informationer, som nyhedsmedierne bringer og på de arbejdsmetoder som journalister anvender? At nyhedsmedierne opfattes som troværdige er en forudsætning for, at nyhedsmedierne bliver læst, set eller lyttet til, og en forudsætning for, at nyhedsmedierne kan opretholde deres institutionelle særstatus som den fjerde statsmagt. Af samme grund er troværdighed et centralt begreb i nyhedsmediernes selvforståelse, men også et begreb, der lader sig definere og undersøge på en lang række forskellige måder. Troværdig journalistik. Et spørgsmål om etik og nøjagtighed introducerer et nyt teoretisk begreb til den del af troværdighedsforskningen, der fokuserer på nyhedsmedier og journalistik; begrebet institutionel troværdighed, der retter sig mod to dimensioner; de journalistiske arbejdsmetoders og nyhedsmediernes indhold. Samlet set skal både de journalistiske arbejdsmetoder og resultatet af dem, nyhedsmediernes indhold, leve op til en række kriterier, før nyhedsmedierne som samfundsinstitution kan opretholde troværdigheden.Gennem en række grundige analyser fokuserer bogen derfor på journalisters forhold til presseetik, på nøjagtigheden af de nyheder, som nyhedsmedierne producerer, på den journalistiske vinkling på tværs af medieplatforme og på det journalistiske sprog. Afslutningsvis diskuterer bogen nyhedsmediernes mulighed for at øge deres troværdighed ved at være mere transparente omkring for eksempel de journalistiske arbejdsmetoder samt spørgsmål om fejl og rettelser.
OriginalsprogDansk
Udgivelses stedFrederiksberg
ForlagSamfundslitteratur
Antal sider144
ISBN (Trykt)978-87-593-1801-0
StatusUdgivet - 1 dec. 2015
NavnMedier, Kommunikation, Journalistik
ISSN1904-271X

Emneord

  • Troværdighed
  • nøjatighed
  • Danmark
  • journalistik
  • etik

Citer dette

Ørsten, M., & Brink Lund, A. (red.) (2015). Troværdig Journalistik: Et spørgsmål om etik og nøjatighed. Frederiksberg: Samfundslitteratur. Medier, Kommunikation, Journalistik
Ørsten, Mark (Redaktør) ; Brink Lund, Anker (Redaktør). / Troværdig Journalistik : Et spørgsmål om etik og nøjatighed. Frederiksberg : Samfundslitteratur, 2015. 144 s. (Medier, Kommunikation, Journalistik ).
@book{201514d64b864ebc94ff45832cb1f679,
title = "Trov{\ae}rdig Journalistik: Et sp{\o}rgsm{\aa}l om etik og n{\o}jatighed",
abstract = "Nyhedsmedierne fungerer i dag som en selvst{\ae}ndig samfundsinstitution med stor indflydelse p{\aa} samfundets dagsorden. Med denne stigende indflydelse og efter skandalesager som Se & H{\o}r-sagen m{\o}des nyhedsmedierne ogs{\aa} med {\o}get skepsis fra politikere og befolkning. Kan man stole p{\aa} de informationer, som nyhedsmedierne bringer og p{\aa} de arbejdsmetoder som journalister anvender? At nyhedsmedierne opfattes som trov{\ae}rdige er en foruds{\ae}tning for, at nyhedsmedierne bliver l{\ae}st, set eller lyttet til, og en foruds{\ae}tning for, at nyhedsmedierne kan opretholde deres institutionelle s{\ae}rstatus som den fjerde statsmagt. Af samme grund er trov{\ae}rdighed et centralt begreb i nyhedsmediernes selvforst{\aa}else, men ogs{\aa} et begreb, der lader sig definere og unders{\o}ge p{\aa} en lang r{\ae}kke forskellige m{\aa}der. Trov{\ae}rdig journalistik. Et sp{\o}rgsm{\aa}l om etik og n{\o}jagtighed introducerer et nyt teoretisk begreb til den del af trov{\ae}rdighedsforskningen, der fokuserer p{\aa} nyhedsmedier og journalistik; begrebet institutionel trov{\ae}rdighed, der retter sig mod to dimensioner; de journalistiske arbejdsmetoders og nyhedsmediernes indhold. Samlet set skal b{\aa}de de journalistiske arbejdsmetoder og resultatet af dem, nyhedsmediernes indhold, leve op til en r{\ae}kke kriterier, f{\o}r nyhedsmedierne som samfundsinstitution kan opretholde trov{\ae}rdigheden.Gennem en r{\ae}kke grundige analyser fokuserer bogen derfor p{\aa} journalisters forhold til presseetik, p{\aa} n{\o}jagtigheden af de nyheder, som nyhedsmedierne producerer, p{\aa} den journalistiske vinkling p{\aa} tv{\ae}rs af medieplatforme og p{\aa} det journalistiske sprog. Afslutningsvis diskuterer bogen nyhedsmediernes mulighed for at {\o}ge deres trov{\ae}rdighed ved at v{\ae}re mere transparente omkring for eksempel de journalistiske arbejdsmetoder samt sp{\o}rgsm{\aa}l om fejl og rettelser.",
keywords = "Trov{\ae}rdighed, n{\o}jatighed, Danmark, journalistik, etik",
editor = "Mark {\O}rsten and {Brink Lund}, Anker",
year = "2015",
month = "12",
day = "1",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-593-1801-0",
publisher = "Samfundslitteratur",

}

Ørsten, M & Brink Lund, A (red) 2015, Troværdig Journalistik: Et spørgsmål om etik og nøjatighed. Medier, Kommunikation, Journalistik , Samfundslitteratur, Frederiksberg.

Troværdig Journalistik : Et spørgsmål om etik og nøjatighed. / Ørsten, Mark (Redaktør); Brink Lund, Anker (Redaktør).

Frederiksberg : Samfundslitteratur, 2015. 144 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportAntologiForskningpeer review

TY - BOOK

T1 - Troværdig Journalistik

T2 - Et spørgsmål om etik og nøjatighed

A2 - Ørsten, Mark

A2 - Brink Lund, Anker

PY - 2015/12/1

Y1 - 2015/12/1

N2 - Nyhedsmedierne fungerer i dag som en selvstændig samfundsinstitution med stor indflydelse på samfundets dagsorden. Med denne stigende indflydelse og efter skandalesager som Se & Hør-sagen mødes nyhedsmedierne også med øget skepsis fra politikere og befolkning. Kan man stole på de informationer, som nyhedsmedierne bringer og på de arbejdsmetoder som journalister anvender? At nyhedsmedierne opfattes som troværdige er en forudsætning for, at nyhedsmedierne bliver læst, set eller lyttet til, og en forudsætning for, at nyhedsmedierne kan opretholde deres institutionelle særstatus som den fjerde statsmagt. Af samme grund er troværdighed et centralt begreb i nyhedsmediernes selvforståelse, men også et begreb, der lader sig definere og undersøge på en lang række forskellige måder. Troværdig journalistik. Et spørgsmål om etik og nøjagtighed introducerer et nyt teoretisk begreb til den del af troværdighedsforskningen, der fokuserer på nyhedsmedier og journalistik; begrebet institutionel troværdighed, der retter sig mod to dimensioner; de journalistiske arbejdsmetoders og nyhedsmediernes indhold. Samlet set skal både de journalistiske arbejdsmetoder og resultatet af dem, nyhedsmediernes indhold, leve op til en række kriterier, før nyhedsmedierne som samfundsinstitution kan opretholde troværdigheden.Gennem en række grundige analyser fokuserer bogen derfor på journalisters forhold til presseetik, på nøjagtigheden af de nyheder, som nyhedsmedierne producerer, på den journalistiske vinkling på tværs af medieplatforme og på det journalistiske sprog. Afslutningsvis diskuterer bogen nyhedsmediernes mulighed for at øge deres troværdighed ved at være mere transparente omkring for eksempel de journalistiske arbejdsmetoder samt spørgsmål om fejl og rettelser.

AB - Nyhedsmedierne fungerer i dag som en selvstændig samfundsinstitution med stor indflydelse på samfundets dagsorden. Med denne stigende indflydelse og efter skandalesager som Se & Hør-sagen mødes nyhedsmedierne også med øget skepsis fra politikere og befolkning. Kan man stole på de informationer, som nyhedsmedierne bringer og på de arbejdsmetoder som journalister anvender? At nyhedsmedierne opfattes som troværdige er en forudsætning for, at nyhedsmedierne bliver læst, set eller lyttet til, og en forudsætning for, at nyhedsmedierne kan opretholde deres institutionelle særstatus som den fjerde statsmagt. Af samme grund er troværdighed et centralt begreb i nyhedsmediernes selvforståelse, men også et begreb, der lader sig definere og undersøge på en lang række forskellige måder. Troværdig journalistik. Et spørgsmål om etik og nøjagtighed introducerer et nyt teoretisk begreb til den del af troværdighedsforskningen, der fokuserer på nyhedsmedier og journalistik; begrebet institutionel troværdighed, der retter sig mod to dimensioner; de journalistiske arbejdsmetoders og nyhedsmediernes indhold. Samlet set skal både de journalistiske arbejdsmetoder og resultatet af dem, nyhedsmediernes indhold, leve op til en række kriterier, før nyhedsmedierne som samfundsinstitution kan opretholde troværdigheden.Gennem en række grundige analyser fokuserer bogen derfor på journalisters forhold til presseetik, på nøjagtigheden af de nyheder, som nyhedsmedierne producerer, på den journalistiske vinkling på tværs af medieplatforme og på det journalistiske sprog. Afslutningsvis diskuterer bogen nyhedsmediernes mulighed for at øge deres troværdighed ved at være mere transparente omkring for eksempel de journalistiske arbejdsmetoder samt spørgsmål om fejl og rettelser.

KW - Troværdighed

KW - nøjatighed

KW - Danmark

KW - journalistik

KW - etik

M3 - Antologi

SN - 978-87-593-1801-0

BT - Troværdig Journalistik

PB - Samfundslitteratur

CY - Frederiksberg

ER -

Ørsten M, (ed.), Brink Lund A, (ed.). Troværdig Journalistik: Et spørgsmål om etik og nøjatighed. Frederiksberg: Samfundslitteratur, 2015. 144 s. (Medier, Kommunikation, Journalistik ).