Transitionsteori - bæredygtig omstilling of socio-tekniske systemer

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

Kapitlet beskriver, hvordan bolig og byggeri er blevet knyttet til nye dagsordener om klima- og energiomstilling og bæredygtighed og er dermed skrevet ind i en omstillingsdagsorden. Det behandler, hvorledes vi kan analysere omstilling af komplekse socio-tekniske systemer som bolig- og byggeriområdet, og introducerer til et transitionsteoretisk felt, som er under udvikling, hvor fokus er på omstilling af socio-tekniske systemer og regimer, innovationssystemer og sociale praksisser. De centrale temaer i kapitlet er, hvordan vi kan forstå dynamikken i udviklingen af socio-tekniske systemer og regimer, og hvordan vi med udgangspunkt i den forståelse kan analysere og udvikle politikker og planlægning for bæredygtig omstilling. Kapitlet diskuterer her omstilling dels som centralt styrede processer (transition management), dels som facilitering af decentrale processer (strategisk niche management, alternative teknologibevægelser). Afsluttende diskuteres omstilling overordnet i forhold til mulige governance/planlægningsstrategier.
OriginalsprogDansk
TitelBæredygtig omstilling af bolig og byggeri
Redaktørerjesper Holm, Bent Søndergård, Inger Stauning, Jesper Ole Jensen
Antal sider33
Udgivelses stedFrederiksberg
ForlagFrydenlund Academic
Publikationsdato2014
Sider37-70
Kapitel2
ISBN (Trykt)978-87-7118-313-9
StatusUdgivet - 2014

Emneord

  • bæredygtig omstilling i byggeriet
  • socio-technical change
  • Transition Management
  • omstillingsstrategier

Citer dette

Søndergård, B., Holm, J., & Stauning, I. (2014). Transitionsteori - bæredygtig omstilling of socio-tekniske systemer. I J. Holm, B. Søndergård, I. Stauning, & J. O. Jensen (red.), Bæredygtig omstilling af bolig og byggeri (s. 37-70). Frederiksberg: Frydenlund Academic.
Søndergård, Bent ; Holm, Jesper ; Stauning, Inger. / Transitionsteori - bæredygtig omstilling of socio-tekniske systemer. Bæredygtig omstilling af bolig og byggeri. red. / jesper Holm ; Bent Søndergård ; Inger Stauning ; Jesper Ole Jensen. Frederiksberg : Frydenlund Academic, 2014. s. 37-70
@inbook{6a3cf0b4ff4641f1a599b7dedfb983e0,
title = "Transitionsteori - b{\ae}redygtig omstilling of socio-tekniske systemer",
abstract = "Kapitlet beskriver, hvordan bolig og byggeri er blevet knyttet til nye dagsordener om klima- og energiomstilling og b{\ae}redygtighed og er dermed skrevet ind i en omstillingsdagsorden. Det behandler, hvorledes vi kan analysere omstilling af komplekse socio-tekniske systemer som bolig- og byggeriomr{\aa}det, og introducerer til et transitionsteoretisk felt, som er under udvikling, hvor fokus er p{\aa} omstilling af socio-tekniske systemer og regimer, innovationssystemer og sociale praksisser. De centrale temaer i kapitlet er, hvordan vi kan forst{\aa} dynamikken i udviklingen af socio-tekniske systemer og regimer, og hvordan vi med udgangspunkt i den forst{\aa}else kan analysere og udvikle politikker og planl{\ae}gning for b{\ae}redygtig omstilling. Kapitlet diskuterer her omstilling dels som centralt styrede processer (transition management), dels som facilitering af decentrale processer (strategisk niche management, alternative teknologibev{\ae}gelser). Afsluttende diskuteres omstilling overordnet i forhold til mulige governance/planl{\ae}gningsstrategier.",
keywords = "b{\ae}redygtig omstilling i byggeriet, socio-technical change, Transition Management, omstillingsstrategier, b{\ae}redygtig omstilling i byggeriet, socio-technical change,, Transition Management, omstillingsstrategier",
author = "Bent S{\o}nderg{\aa}rd and Jesper Holm and Inger Stauning",
year = "2014",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7118-313-9",
pages = "37--70",
editor = "Holm, {jesper } and Bent S{\o}nderg{\aa}rd and Inger Stauning and Jensen, {Jesper Ole }",
booktitle = "B{\ae}redygtig omstilling af bolig og byggeri",
publisher = "Frydenlund Academic",

}

Søndergård, B, Holm, J & Stauning, I 2014, Transitionsteori - bæredygtig omstilling of socio-tekniske systemer. i J Holm, B Søndergård, I Stauning & JO Jensen (red), Bæredygtig omstilling af bolig og byggeri. Frydenlund Academic, Frederiksberg, s. 37-70.

Transitionsteori - bæredygtig omstilling of socio-tekniske systemer. / Søndergård, Bent; Holm, Jesper; Stauning, Inger.

Bæredygtig omstilling af bolig og byggeri. red. / jesper Holm; Bent Søndergård; Inger Stauning; Jesper Ole Jensen. Frederiksberg : Frydenlund Academic, 2014. s. 37-70.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Transitionsteori - bæredygtig omstilling of socio-tekniske systemer

AU - Søndergård, Bent

AU - Holm, Jesper

AU - Stauning, Inger

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Kapitlet beskriver, hvordan bolig og byggeri er blevet knyttet til nye dagsordener om klima- og energiomstilling og bæredygtighed og er dermed skrevet ind i en omstillingsdagsorden. Det behandler, hvorledes vi kan analysere omstilling af komplekse socio-tekniske systemer som bolig- og byggeriområdet, og introducerer til et transitionsteoretisk felt, som er under udvikling, hvor fokus er på omstilling af socio-tekniske systemer og regimer, innovationssystemer og sociale praksisser. De centrale temaer i kapitlet er, hvordan vi kan forstå dynamikken i udviklingen af socio-tekniske systemer og regimer, og hvordan vi med udgangspunkt i den forståelse kan analysere og udvikle politikker og planlægning for bæredygtig omstilling. Kapitlet diskuterer her omstilling dels som centralt styrede processer (transition management), dels som facilitering af decentrale processer (strategisk niche management, alternative teknologibevægelser). Afsluttende diskuteres omstilling overordnet i forhold til mulige governance/planlægningsstrategier.

AB - Kapitlet beskriver, hvordan bolig og byggeri er blevet knyttet til nye dagsordener om klima- og energiomstilling og bæredygtighed og er dermed skrevet ind i en omstillingsdagsorden. Det behandler, hvorledes vi kan analysere omstilling af komplekse socio-tekniske systemer som bolig- og byggeriområdet, og introducerer til et transitionsteoretisk felt, som er under udvikling, hvor fokus er på omstilling af socio-tekniske systemer og regimer, innovationssystemer og sociale praksisser. De centrale temaer i kapitlet er, hvordan vi kan forstå dynamikken i udviklingen af socio-tekniske systemer og regimer, og hvordan vi med udgangspunkt i den forståelse kan analysere og udvikle politikker og planlægning for bæredygtig omstilling. Kapitlet diskuterer her omstilling dels som centralt styrede processer (transition management), dels som facilitering af decentrale processer (strategisk niche management, alternative teknologibevægelser). Afsluttende diskuteres omstilling overordnet i forhold til mulige governance/planlægningsstrategier.

KW - bæredygtig omstilling i byggeriet

KW - socio-technical change

KW - Transition Management

KW - omstillingsstrategier

KW - bæredygtig omstilling i byggeriet

KW - socio-technical change,

KW - Transition Management

KW - omstillingsstrategier

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-7118-313-9

SP - 37

EP - 70

BT - Bæredygtig omstilling af bolig og byggeri

A2 - Holm, jesper

A2 - Søndergård, Bent

A2 - Stauning, Inger

A2 - Jensen, Jesper Ole

PB - Frydenlund Academic

CY - Frederiksberg

ER -

Søndergård B, Holm J, Stauning I. Transitionsteori - bæredygtig omstilling of socio-tekniske systemer. I Holm J, Søndergård B, Stauning I, Jensen JO, red., Bæredygtig omstilling af bolig og byggeri. Frederiksberg: Frydenlund Academic. 2014. s. 37-70