Topologisk og kombinatorisk syntaks som alvorligt ment skelnen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Den generative grammatik læser Paul Diderichsens sætningsskema som en konstituentstrukturgrammatik med lineær binding (konkatenation) og opnår derved at sætningsskemaet kan pakkes ind i den generative teori og således ikke har noget at sige som ikke allerede er sagt der. Man forholder sig ikke til den afgørende funktionalistiske pointe hos Diderichsen: at topologien er et selvstændigt udtrykssystem. Linearitet og syntaktisk hierarki skal kunne skelnes fra hinanden.
Der er mindst tre områder hvor dette er et problem: fundamentfeltets udfyldning, prædikativets syntaks og placering og refleksive pronomeners og lette pronomeners syntaks og topologi. Artiklen gennemgår problemerne med prædikativer og pronomener.
OriginalsprogDansk
TidsskriftNy Forskning i Grammatik
Vol/bind23
Sider (fra-til)71-91
Antal sider21
ISSN1902-1291
StatusUdgivet - okt. 2016

Emneord

  • generativ grammatik
  • sætningsskema
  • ledstilling
  • topologi
  • Paul Diderichsen
  • Elementær dansk Grammatik
  • Grammatik over det Danske Sprog
  • valens
  • dependens

Citer dette

@article{e3652e3ae63443ed945533af3cdd04d6,
title = "Topologisk og kombinatorisk syntaks som alvorligt ment skelnen",
abstract = "Den generative grammatik l{\ae}ser Paul Diderichsens s{\ae}tningsskema som en konstituentstrukturgrammatik med line{\ae}r binding (konkatenation) og opn{\aa}r derved at s{\ae}tningsskemaet kan pakkes ind i den generative teori og s{\aa}ledes ikke har noget at sige som ikke allerede er sagt der. Man forholder sig ikke til den afg{\o}rende funktionalistiske pointe hos Diderichsen: at topologien er et selvst{\ae}ndigt udtrykssystem. Linearitet og syntaktisk hierarki skal kunne skelnes fra hinanden. Der er mindst tre omr{\aa}der hvor dette er et problem: fundamentfeltets udfyldning, pr{\ae}dikativets syntaks og placering og refleksive pronomeners og lette pronomeners syntaks og topologi. Artiklen gennemg{\aa}r problemerne med pr{\ae}dikativer og pronomener.",
keywords = "generativ grammatik, s{\ae}tningsskema, ledstilling, topologi, Paul Diderichsen, Element{\ae}r dansk Grammatik , Grammatik over det Danske Sprog, valens, dependens",
author = "Lars Heltoft",
year = "2016",
month = "10",
language = "Dansk",
volume = "23",
pages = "71--91",
journal = "Ny forskning i grammatik",
issn = "1902-1291",
publisher = "Syddansk Universitetsforlag",

}

Topologisk og kombinatorisk syntaks som alvorligt ment skelnen. / Heltoft, Lars.

I: Ny Forskning i Grammatik, Bind 23, 10.2016, s. 71-91.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Topologisk og kombinatorisk syntaks som alvorligt ment skelnen

AU - Heltoft, Lars

PY - 2016/10

Y1 - 2016/10

N2 - Den generative grammatik læser Paul Diderichsens sætningsskema som en konstituentstrukturgrammatik med lineær binding (konkatenation) og opnår derved at sætningsskemaet kan pakkes ind i den generative teori og således ikke har noget at sige som ikke allerede er sagt der. Man forholder sig ikke til den afgørende funktionalistiske pointe hos Diderichsen: at topologien er et selvstændigt udtrykssystem. Linearitet og syntaktisk hierarki skal kunne skelnes fra hinanden. Der er mindst tre områder hvor dette er et problem: fundamentfeltets udfyldning, prædikativets syntaks og placering og refleksive pronomeners og lette pronomeners syntaks og topologi. Artiklen gennemgår problemerne med prædikativer og pronomener.

AB - Den generative grammatik læser Paul Diderichsens sætningsskema som en konstituentstrukturgrammatik med lineær binding (konkatenation) og opnår derved at sætningsskemaet kan pakkes ind i den generative teori og således ikke har noget at sige som ikke allerede er sagt der. Man forholder sig ikke til den afgørende funktionalistiske pointe hos Diderichsen: at topologien er et selvstændigt udtrykssystem. Linearitet og syntaktisk hierarki skal kunne skelnes fra hinanden. Der er mindst tre områder hvor dette er et problem: fundamentfeltets udfyldning, prædikativets syntaks og placering og refleksive pronomeners og lette pronomeners syntaks og topologi. Artiklen gennemgår problemerne med prædikativer og pronomener.

KW - generativ grammatik

KW - sætningsskema

KW - ledstilling

KW - topologi

KW - Paul Diderichsen

KW - Elementær dansk Grammatik

KW - Grammatik over det Danske Sprog

KW - valens

KW - dependens

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 23

SP - 71

EP - 91

JO - Ny forskning i grammatik

JF - Ny forskning i grammatik

SN - 1902-1291

ER -