Topik

et retorisk bidrag til den kritiske journalistik

Christina Pontoppidan, Jonas Gabrielsen, Heidi Jønch-Clausen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Den kritiske journalistik er trængt af stadigt mere magtfulde kilder. Det er derfor af afgørende betydning at journalistikfagets udøvere rustes til at gennemskue, hvordan kilderne forsøger at sætte dagsordenen i konkrete sager. Forfatterne anbefaler, at journalisterne vender sig mod den retoriske lære om topik, en 2500 år gammel metode til systematisk at afsøge en given sags forskellige aspekter og vinkle den strategisk. De opstiller en konkret liste over mulige perspektiver, som kilden typisk vinkler ud fra. Et kendskab til dette strategiske værktøj kan udnyttes af den kritiske journalistik. Det vil både kunne hjælpe journalisten til at gennemskue de vinkler, kilderne anlægger, og være et nyttigt redskab til at formulere kritiske spørgsmål.
OriginalsprogDansk
TidsskriftN O R D I C O M - Information
Vol/bind32
Udgave nummer1
Sider (fra-til)47-59
Antal sider13
ISSN0349-5949
StatusUdgivet - 2010

Emneord

  • topik
  • framing
  • vinkling
  • retorik
  • kritisk journalistik

Citer dette

Pontoppidan, Christina ; Gabrielsen, Jonas ; Jønch-Clausen, Heidi . / Topik : et retorisk bidrag til den kritiske journalistik. I: N O R D I C O M - Information. 2010 ; Bind 32, Nr. 1. s. 47-59.
@article{c00540531d6a4cd1bc5df26c1f50c701,
title = "Topik: et retorisk bidrag til den kritiske journalistik",
abstract = "Den kritiske journalistik er tr{\ae}ngt af stadigt mere magtfulde kilder. Det er derfor af afg{\o}rende betydning at journalistikfagets ud{\o}vere rustes til at gennemskue, hvordan kilderne fors{\o}ger at s{\ae}tte dagsordenen i konkrete sager. Forfatterne anbefaler, at journalisterne vender sig mod den retoriske l{\ae}re om topik, en 2500 {\aa}r gammel metode til systematisk at afs{\o}ge en given sags forskellige aspekter og vinkle den strategisk. De opstiller en konkret liste over mulige perspektiver, som kilden typisk vinkler ud fra. Et kendskab til dette strategiske v{\ae}rkt{\o}j kan udnyttes af den kritiske journalistik. Det vil b{\aa}de kunne hj{\ae}lpe journalisten til at gennemskue de vinkler, kilderne anl{\ae}gger, og v{\ae}re et nyttigt redskab til at formulere kritiske sp{\o}rgsm{\aa}l.",
keywords = "topik, framing, vinkling, retorik, kritisk journalistik",
author = "Christina Pontoppidan and Jonas Gabrielsen and Heidi J{\o}nch-Clausen",
year = "2010",
language = "Dansk",
volume = "32",
pages = "47--59",
journal = "N O R D I C O M - Information",
issn = "0349-5949",
publisher = "N O R D I C O M A/S",
number = "1",

}

Pontoppidan, C, Gabrielsen, J & Jønch-Clausen, H 2010, 'Topik: et retorisk bidrag til den kritiske journalistik', N O R D I C O M - Information, bind 32, nr. 1, s. 47-59.

Topik : et retorisk bidrag til den kritiske journalistik. / Pontoppidan, Christina; Gabrielsen, Jonas; Jønch-Clausen, Heidi .

I: N O R D I C O M - Information, Bind 32, Nr. 1, 2010, s. 47-59.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Topik

T2 - et retorisk bidrag til den kritiske journalistik

AU - Pontoppidan, Christina

AU - Gabrielsen, Jonas

AU - Jønch-Clausen, Heidi

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Den kritiske journalistik er trængt af stadigt mere magtfulde kilder. Det er derfor af afgørende betydning at journalistikfagets udøvere rustes til at gennemskue, hvordan kilderne forsøger at sætte dagsordenen i konkrete sager. Forfatterne anbefaler, at journalisterne vender sig mod den retoriske lære om topik, en 2500 år gammel metode til systematisk at afsøge en given sags forskellige aspekter og vinkle den strategisk. De opstiller en konkret liste over mulige perspektiver, som kilden typisk vinkler ud fra. Et kendskab til dette strategiske værktøj kan udnyttes af den kritiske journalistik. Det vil både kunne hjælpe journalisten til at gennemskue de vinkler, kilderne anlægger, og være et nyttigt redskab til at formulere kritiske spørgsmål.

AB - Den kritiske journalistik er trængt af stadigt mere magtfulde kilder. Det er derfor af afgørende betydning at journalistikfagets udøvere rustes til at gennemskue, hvordan kilderne forsøger at sætte dagsordenen i konkrete sager. Forfatterne anbefaler, at journalisterne vender sig mod den retoriske lære om topik, en 2500 år gammel metode til systematisk at afsøge en given sags forskellige aspekter og vinkle den strategisk. De opstiller en konkret liste over mulige perspektiver, som kilden typisk vinkler ud fra. Et kendskab til dette strategiske værktøj kan udnyttes af den kritiske journalistik. Det vil både kunne hjælpe journalisten til at gennemskue de vinkler, kilderne anlægger, og være et nyttigt redskab til at formulere kritiske spørgsmål.

KW - topik

KW - framing

KW - vinkling

KW - retorik

KW - kritisk journalistik

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 32

SP - 47

EP - 59

JO - N O R D I C O M - Information

JF - N O R D I C O M - Information

SN - 0349-5949

IS - 1

ER -