Tillidsrepræsentanter i et forandret sundhedsfelt

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til rapportFormidling

  Resumé

  Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning (PAES) har i samarbejde med Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA) ved Aalborg Universitet gennemført undersøgelsen Tillidsrepræsentanter i et forandret sundhedsfelt. Undersøgelsen blev gennemført for Dansk Sygeplejeråd (DSR). Undersøgelsen inddrog samtlige DSR-tillidsrepræsentanter i Danmark. Undersøgelsen rummede både en kvantitativ og en kvalitativ undersøgelsesdel. Den kvalitative undersøgelse, som PAES stod for, havde til hensigt at gennemføre en bottum-up analyse af forandringer i sundhedsfeltet og tillidsrepræsentanter som nøgleaktører, der både håndterer, fortolker og reagerer på forandringer i sundhedsfeltet på en fagprofessionel, fagpolitisk og individuel måde. Som led i undersøgelsen blev gennemført forskningsværksteder med tillidsrepræsentanter, hvor der blev skabt dialog om vilkårene for og kvaliteten af sygeplejen i dag, og der blev udviklet ideer og forslag til udvikling af sygepleje, arbejdsvilkår og den faglige organisation. Undersøgelsen viste bl.a., at sygeplejersker oplever, at forandringerne i sundhedsfeltet udgrænser og usynliggør sygepleje som faglighed og kvalitet, om end sygepleje er stærkt til stede som produktion. Undersøgelsen viste også, at der er en underbelyst sammenhæng mellem kvalitet i og af plejen, hvor de nye styringsmekanismer i stigende grad fokuserer på kvaliteten af plejen, mens kvaliteten i sygeplejen nedtones.
  OriginalsprogDansk
  TitelÅrsberetning 2007
  RedaktørerPer Knudsen
  Antal sider2
  Udgivelses stedRoskilde
  ForlagRoskilde Universitet
  Publikationsdato2008
  Sider98-99
  StatusUdgivet - 2008
  NavnÅrsberetning. Roskilde Universitet
  Vol/bind2007
  ISSN0900-2588

  Emneord

  • Sygeplejerske
  • tillidsrepræsentant
  • fagbevægelse
  • sundhedssektor

  Citer dette

  Dybbroe, B., Ahrenkiel, A., & Sommer, F. M. (2008). Tillidsrepræsentanter i et forandret sundhedsfelt: . I P. Knudsen (red.), Årsberetning 2007 (s. 98-99). Roskilde: Roskilde Universitet. Årsberetning. Roskilde Universitet, Bind. 2007
  Dybbroe, Betina ; Ahrenkiel, Annegrethe ; Sommer, Finn M. / Tillidsrepræsentanter i et forandret sundhedsfelt : Årsberetning 2007. red. / Per Knudsen. Roskilde : Roskilde Universitet, 2008. s. 98-99 (Årsberetning. Roskilde Universitet, Bind 2007).
  @inbook{57962330c2d611dd84ca000ea68e967b,
  title = "Tillidsrepr{\ae}sentanter i et forandret sundhedsfelt:",
  abstract = "Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning (PAES) har i samarbejde med Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA) ved Aalborg Universitet gennemf{\o}rt unders{\o}gelsen Tillidsrepr{\ae}sentanter i et forandret sundhedsfelt. Unders{\o}gelsen blev gennemf{\o}rt for Dansk Sygeplejer{\aa}d (DSR). Unders{\o}gelsen inddrog samtlige DSR-tillidsrepr{\ae}sentanter i Danmark. Unders{\o}gelsen rummede b{\aa}de en kvantitativ og en kvalitativ unders{\o}gelsesdel. Den kvalitative unders{\o}gelse, som PAES stod for, havde til hensigt at gennemf{\o}re en bottum-up analyse af forandringer i sundhedsfeltet og tillidsrepr{\ae}sentanter som n{\o}gleakt{\o}rer, der b{\aa}de h{\aa}ndterer, fortolker og reagerer p{\aa} forandringer i sundhedsfeltet p{\aa} en fagprofessionel, fagpolitisk og individuel m{\aa}de. Som led i unders{\o}gelsen blev gennemf{\o}rt forskningsv{\ae}rksteder med tillidsrepr{\ae}sentanter, hvor der blev skabt dialog om vilk{\aa}rene for og kvaliteten af sygeplejen i dag, og der blev udviklet ideer og forslag til udvikling af sygepleje, arbejdsvilk{\aa}r og den faglige organisation. Unders{\o}gelsen viste bl.a., at sygeplejersker oplever, at forandringerne i sundhedsfeltet udgr{\ae}nser og usynligg{\o}r sygepleje som faglighed og kvalitet, om end sygepleje er st{\ae}rkt til stede som produktion. Unders{\o}gelsen viste ogs{\aa}, at der er en underbelyst sammenh{\ae}ng mellem kvalitet i og af plejen, hvor de nye styringsmekanismer i stigende grad fokuserer p{\aa} kvaliteten af plejen, mens kvaliteten i sygeplejen nedtones.",
  keywords = "Sygeplejerske, tillidsrepr{\ae}sentant, fagbev{\ae}gelse, sundhedssektor, Nurse, shop steward, trade union, health sector",
  author = "Betina Dybbroe and Annegrethe Ahrenkiel and Sommer, {Finn M.}",
  year = "2008",
  language = "Dansk",
  pages = "98--99",
  editor = "Per Knudsen",
  booktitle = "{\AA}rsberetning 2007",
  publisher = "Roskilde Universitet",

  }

  Dybbroe, B, Ahrenkiel, A & Sommer, FM 2008, Tillidsrepræsentanter i et forandret sundhedsfelt: i P Knudsen (red.), Årsberetning 2007. Roskilde Universitet, Roskilde, Årsberetning. Roskilde Universitet, bind 2007, s. 98-99.

  Tillidsrepræsentanter i et forandret sundhedsfelt : . / Dybbroe, Betina; Ahrenkiel, Annegrethe; Sommer, Finn M.

  Årsberetning 2007. red. / Per Knudsen. Roskilde : Roskilde Universitet, 2008. s. 98-99 (Årsberetning. Roskilde Universitet, Bind 2007).

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til rapportFormidling

  TY - GEN

  T1 - Tillidsrepræsentanter i et forandret sundhedsfelt

  AU - Dybbroe, Betina

  AU - Ahrenkiel, Annegrethe

  AU - Sommer, Finn M.

  PY - 2008

  Y1 - 2008

  N2 - Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning (PAES) har i samarbejde med Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA) ved Aalborg Universitet gennemført undersøgelsen Tillidsrepræsentanter i et forandret sundhedsfelt. Undersøgelsen blev gennemført for Dansk Sygeplejeråd (DSR). Undersøgelsen inddrog samtlige DSR-tillidsrepræsentanter i Danmark. Undersøgelsen rummede både en kvantitativ og en kvalitativ undersøgelsesdel. Den kvalitative undersøgelse, som PAES stod for, havde til hensigt at gennemføre en bottum-up analyse af forandringer i sundhedsfeltet og tillidsrepræsentanter som nøgleaktører, der både håndterer, fortolker og reagerer på forandringer i sundhedsfeltet på en fagprofessionel, fagpolitisk og individuel måde. Som led i undersøgelsen blev gennemført forskningsværksteder med tillidsrepræsentanter, hvor der blev skabt dialog om vilkårene for og kvaliteten af sygeplejen i dag, og der blev udviklet ideer og forslag til udvikling af sygepleje, arbejdsvilkår og den faglige organisation. Undersøgelsen viste bl.a., at sygeplejersker oplever, at forandringerne i sundhedsfeltet udgrænser og usynliggør sygepleje som faglighed og kvalitet, om end sygepleje er stærkt til stede som produktion. Undersøgelsen viste også, at der er en underbelyst sammenhæng mellem kvalitet i og af plejen, hvor de nye styringsmekanismer i stigende grad fokuserer på kvaliteten af plejen, mens kvaliteten i sygeplejen nedtones.

  AB - Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning (PAES) har i samarbejde med Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA) ved Aalborg Universitet gennemført undersøgelsen Tillidsrepræsentanter i et forandret sundhedsfelt. Undersøgelsen blev gennemført for Dansk Sygeplejeråd (DSR). Undersøgelsen inddrog samtlige DSR-tillidsrepræsentanter i Danmark. Undersøgelsen rummede både en kvantitativ og en kvalitativ undersøgelsesdel. Den kvalitative undersøgelse, som PAES stod for, havde til hensigt at gennemføre en bottum-up analyse af forandringer i sundhedsfeltet og tillidsrepræsentanter som nøgleaktører, der både håndterer, fortolker og reagerer på forandringer i sundhedsfeltet på en fagprofessionel, fagpolitisk og individuel måde. Som led i undersøgelsen blev gennemført forskningsværksteder med tillidsrepræsentanter, hvor der blev skabt dialog om vilkårene for og kvaliteten af sygeplejen i dag, og der blev udviklet ideer og forslag til udvikling af sygepleje, arbejdsvilkår og den faglige organisation. Undersøgelsen viste bl.a., at sygeplejersker oplever, at forandringerne i sundhedsfeltet udgrænser og usynliggør sygepleje som faglighed og kvalitet, om end sygepleje er stærkt til stede som produktion. Undersøgelsen viste også, at der er en underbelyst sammenhæng mellem kvalitet i og af plejen, hvor de nye styringsmekanismer i stigende grad fokuserer på kvaliteten af plejen, mens kvaliteten i sygeplejen nedtones.

  KW - Sygeplejerske

  KW - tillidsrepræsentant

  KW - fagbevægelse

  KW - sundhedssektor

  KW - Nurse

  KW - shop steward

  KW - trade union

  KW - health sector

  M3 - Bidrag til rapport

  SP - 98

  EP - 99

  BT - Årsberetning 2007

  A2 - Knudsen, Per

  PB - Roskilde Universitet

  CY - Roskilde

  ER -

  Dybbroe B, Ahrenkiel A, Sommer FM. Tillidsrepræsentanter i et forandret sundhedsfelt: I Knudsen P, red., Årsberetning 2007. Roskilde: Roskilde Universitet. 2008. s. 98-99. (Årsberetning. Roskilde Universitet, Bind 2007).