Tilblivelsen af det ny nordiske køkken

Claus Meyer som institutionel entreprenør

John Damm Scheuer, Niels Christian Nickelsen

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  Resumé

  Denne artikel er en analyse af en organisatorisk transformations indledende fase. Konkret den fase, hvor en institutionel entreprenør undfanger en idé, der bryder med eksisterende logikker i et organisatorisk felt og derved skaber et potentiale for forandring ved at udfordre eksisterende logikker. Analysens gennemgående empiriske forankringspunt er det gastronomiske felt i Danmark og i Norden og mere specifikt; kokken og entreprenøren Claus Meyers ambitioner om at virkeliggøre en madpolitisk vision. Artiklens teoretiske bidrag er en begrebsliggørelse, præcisering og nuancering af, hvordan en institutionel entreprenør kan initiere forandring i et organisatorisk felt, samt en afprøvning af et begrebsapparat opstillet af Svejenova et al. (2007). Analysen knytter an til agens/struktur problematikken. Hvor neo-institutionelle analyser samt andre sociologisk orienterede analyser enten undereksponerer aktørens skabende sider eller reducerer aktørens aktive skabende sider til "utilitaristisk mekanik" nuancerer artiklen det handlerum, som findes mellem forenklede forestillinger om fri handling og social determinerethed. Dette finder sted via analyse af nogle empiriske observationer, samt via en argumentation for, at humane aktører, der er socialt indlejrede i organisatoriske felter på trods heraf, kan skabe potentialet for forandringer af disse felter og indlejringer.
  OriginalsprogDansk
  TidsskriftPsyke & Logos
  Udgave nummer2
  Sider (fra-til)695-713
  Antal sider18
  ISSN0107-1211
  StatusUdgivet - 2009

  Emneord

  • Institutionel entreprenørskab
  • innovation
  • oplevelsesøkonomi

  Citer dette

  @article{15764d500feb11dfb779000ea68e967b,
  title = "Tilblivelsen af det ny nordiske k{\o}kken: Claus Meyer som institutionel entrepren{\o}r",
  abstract = "Denne artikel er en analyse af en organisatorisk transformations indledende fase. Konkret den fase, hvor en institutionel entrepren{\o}r undfanger en id{\'e}, der bryder med eksisterende logikker i et organisatorisk felt og derved skaber et potentiale for forandring ved at udfordre eksisterende logikker. Analysens gennemg{\aa}ende empiriske forankringspunt er det gastronomiske felt i Danmark og i Norden og mere specifikt; kokken og entrepren{\o}ren Claus Meyers ambitioner om at virkeligg{\o}re en madpolitisk vision. Artiklens teoretiske bidrag er en begrebsligg{\o}relse, pr{\ae}cisering og nuancering af, hvordan en institutionel entrepren{\o}r kan initiere forandring i et organisatorisk felt, samt en afpr{\o}vning af et begrebsapparat opstillet af Svejenova et al. (2007). Analysen knytter an til agens/struktur problematikken. Hvor neo-institutionelle analyser samt andre sociologisk orienterede analyser enten undereksponerer akt{\o}rens skabende sider eller reducerer akt{\o}rens aktive skabende sider til {"}utilitaristisk mekanik{"} nuancerer artiklen det handlerum, som findes mellem forenklede forestillinger om fri handling og social determinerethed. Dette finder sted via analyse af nogle empiriske observationer, samt via en argumentation for, at humane akt{\o}rer, der er socialt indlejrede i organisatoriske felter p{\aa} trods heraf, kan skabe potentialet for forandringer af disse felter og indlejringer.",
  keywords = "Institutionel entrepren{\o}rskab, innovation, oplevelses{\o}konomi, Institutional entrepreneurship, innovation, experience economy",
  author = "Scheuer, {John Damm} and Nickelsen, {Niels Christian}",
  year = "2009",
  language = "Dansk",
  pages = "695--713",
  journal = "Psyke & Logos",
  issn = "0107-1211",
  publisher = "Dansk Psykologisk Forlag",
  number = "2",

  }

  Tilblivelsen af det ny nordiske køkken : Claus Meyer som institutionel entreprenør. / Scheuer, John Damm; Nickelsen, Niels Christian.

  I: Psyke & Logos, Nr. 2, 2009, s. 695-713.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  TY - JOUR

  T1 - Tilblivelsen af det ny nordiske køkken

  T2 - Claus Meyer som institutionel entreprenør

  AU - Scheuer, John Damm

  AU - Nickelsen, Niels Christian

  PY - 2009

  Y1 - 2009

  N2 - Denne artikel er en analyse af en organisatorisk transformations indledende fase. Konkret den fase, hvor en institutionel entreprenør undfanger en idé, der bryder med eksisterende logikker i et organisatorisk felt og derved skaber et potentiale for forandring ved at udfordre eksisterende logikker. Analysens gennemgående empiriske forankringspunt er det gastronomiske felt i Danmark og i Norden og mere specifikt; kokken og entreprenøren Claus Meyers ambitioner om at virkeliggøre en madpolitisk vision. Artiklens teoretiske bidrag er en begrebsliggørelse, præcisering og nuancering af, hvordan en institutionel entreprenør kan initiere forandring i et organisatorisk felt, samt en afprøvning af et begrebsapparat opstillet af Svejenova et al. (2007). Analysen knytter an til agens/struktur problematikken. Hvor neo-institutionelle analyser samt andre sociologisk orienterede analyser enten undereksponerer aktørens skabende sider eller reducerer aktørens aktive skabende sider til "utilitaristisk mekanik" nuancerer artiklen det handlerum, som findes mellem forenklede forestillinger om fri handling og social determinerethed. Dette finder sted via analyse af nogle empiriske observationer, samt via en argumentation for, at humane aktører, der er socialt indlejrede i organisatoriske felter på trods heraf, kan skabe potentialet for forandringer af disse felter og indlejringer.

  AB - Denne artikel er en analyse af en organisatorisk transformations indledende fase. Konkret den fase, hvor en institutionel entreprenør undfanger en idé, der bryder med eksisterende logikker i et organisatorisk felt og derved skaber et potentiale for forandring ved at udfordre eksisterende logikker. Analysens gennemgående empiriske forankringspunt er det gastronomiske felt i Danmark og i Norden og mere specifikt; kokken og entreprenøren Claus Meyers ambitioner om at virkeliggøre en madpolitisk vision. Artiklens teoretiske bidrag er en begrebsliggørelse, præcisering og nuancering af, hvordan en institutionel entreprenør kan initiere forandring i et organisatorisk felt, samt en afprøvning af et begrebsapparat opstillet af Svejenova et al. (2007). Analysen knytter an til agens/struktur problematikken. Hvor neo-institutionelle analyser samt andre sociologisk orienterede analyser enten undereksponerer aktørens skabende sider eller reducerer aktørens aktive skabende sider til "utilitaristisk mekanik" nuancerer artiklen det handlerum, som findes mellem forenklede forestillinger om fri handling og social determinerethed. Dette finder sted via analyse af nogle empiriske observationer, samt via en argumentation for, at humane aktører, der er socialt indlejrede i organisatoriske felter på trods heraf, kan skabe potentialet for forandringer af disse felter og indlejringer.

  KW - Institutionel entreprenørskab

  KW - innovation

  KW - oplevelsesøkonomi

  KW - Institutional entrepreneurship

  KW - innovation

  KW - experience economy

  M3 - Tidsskriftartikel

  SP - 695

  EP - 713

  JO - Psyke & Logos

  JF - Psyke & Logos

  SN - 0107-1211

  IS - 2

  ER -