The production of temporality in our conduct of everyday life

Publikation: KonferencebidragPaperForskningpeer review

Resumé

Et kendetegn ved social praksis og menneskers daglige livsførelse er, at vi gennem vores aktiviteter forbinder os med langt flere mennesker, end vi er i stand til at være opmærksom på og hvis grund til at tænke og handle, som de gør, vi derfor har begrænset viden om. Vi må derfor træffe beslutninger og handle uden fuldt ud at kende betydningen af vores dispositioner for andre. Heraf følger at social praksis i sagens natur foregår på et konfliktfyldt terræn, men samtidig en ide om ”blinde pletter”, som en naturlig del af vores eget perspektiv på det organisatoriske fælles – det være sig personligt, fagligt eller videnskabeligt. I forlængelse heraf, må teoretiske og forståelsesmæssige dilemmaer anskues som uløseligt forbundne med praktiske forhold og menneskers situerede handlinger, perspektiver og ståsteder i det fælles. Gennem en årrække er dette blevet belyst og udforsket på interessant vis af en række praksisforskere herhjemme. Et fænomen, der dog sjældent diskuteres i disse arbejder, er fænomenet tid og frembringelsen af tidsmæssige standarder.
Også tid, kan anskues som en praksis, dvs. som et forhold, der udtrykker deltagerrelationer, dels qua dets egenskab som redskab for social koordinering på tværs, dels qua dets egenskab som formgivende element, der strukturerer vores sammensatte forbundethed i særskilte forløb: arbejdsgange, rækkefølger og værdikæder, vi løbende varierer og reproducerer. At koordinere social praksis indebærer typisk også en koordinering af forskellige perspektiver på og ståsteder i forhold til handlingers og begivenheders umiddelbare betydning og nødvendighed, kort sagt en koordinering af konfliktuelle forståelser af situationers og handlesammenhænges tempo, forløb og tidsdimension. Et kig på hverdagens temporalitet, dvs. de måder, vi konkret gør tid på, i konkrete handlesammenhænge, fortæller derfor noget om, hvilke perspektiver og ståsteder, en given praksis organiseres på. Som sådan introducerer tidsbegrebet ikke alene et relevant analytisk blik ind i det sociale livs konfliktuelle kooperationer og terræn. Det fungerer måske også som et kritisk-analytisk brækjern ind i vores daglige livsførelses sammenkoblinger af det partikulære og det generelle, det praksisnære og det ideologiske.
OriginalsprogDansk
Publikationsdatojun. 2013
Antal sider8
StatusUdgivet - jun. 2013
BegivenhedPsychology and the Conduct of Everyday Life - Roskilde University, Roskilde, Danmark
Varighed: 26 jun. 201328 jun. 2013

Konference

KonferencePsychology and the Conduct of Everyday Life
LokationRoskilde University
LandDanmark
ByRoskilde
Periode26/06/201328/06/2013

Emneord

  • tid
  • magt
  • praksis-teori
  • hverdagssociologi

Citer dette

Busch-Jensen, P. (2013). The production of temporality in our conduct of everyday life. Afhandling præsenteret på Psychology and the Conduct of Everyday Life, Roskilde, Danmark.
Busch-Jensen, Peter. / The production of temporality in our conduct of everyday life. Afhandling præsenteret på Psychology and the Conduct of Everyday Life, Roskilde, Danmark.8 s.
@conference{994f6a87f0bb420eaf02d0159b93834d,
title = "The production of temporality in our conduct of everyday life",
abstract = "Et kendetegn ved social praksis og menneskers daglige livsf{\o}relse er, at vi gennem vores aktiviteter forbinder os med langt flere mennesker, end vi er i stand til at v{\ae}re opm{\ae}rksom p{\aa} og hvis grund til at t{\ae}nke og handle, som de g{\o}r, vi derfor har begr{\ae}nset viden om. Vi m{\aa} derfor tr{\ae}ffe beslutninger og handle uden fuldt ud at kende betydningen af vores dispositioner for andre. Heraf f{\o}lger at social praksis i sagens natur foreg{\aa}r p{\aa} et konfliktfyldt terr{\ae}n, men samtidig en ide om ”blinde pletter”, som en naturlig del af vores eget perspektiv p{\aa} det organisatoriske f{\ae}lles – det v{\ae}re sig personligt, fagligt eller videnskabeligt. I forl{\ae}ngelse heraf, m{\aa} teoretiske og forst{\aa}elsesm{\ae}ssige dilemmaer anskues som ul{\o}seligt forbundne med praktiske forhold og menneskers situerede handlinger, perspektiver og st{\aa}steder i det f{\ae}lles. Gennem en {\aa}rr{\ae}kke er dette blevet belyst og udforsket p{\aa} interessant vis af en r{\ae}kke praksisforskere herhjemme. Et f{\ae}nomen, der dog sj{\ae}ldent diskuteres i disse arbejder, er f{\ae}nomenet tid og frembringelsen af tidsm{\ae}ssige standarder.Ogs{\aa} tid, kan anskues som en praksis, dvs. som et forhold, der udtrykker deltagerrelationer, dels qua dets egenskab som redskab for social koordinering p{\aa} tv{\ae}rs, dels qua dets egenskab som formgivende element, der strukturerer vores sammensatte forbundethed i s{\ae}rskilte forl{\o}b: arbejdsgange, r{\ae}kkef{\o}lger og v{\ae}rdik{\ae}der, vi l{\o}bende varierer og reproducerer. At koordinere social praksis indeb{\ae}rer typisk ogs{\aa} en koordinering af forskellige perspektiver p{\aa} og st{\aa}steder i forhold til handlingers og begivenheders umiddelbare betydning og n{\o}dvendighed, kort sagt en koordinering af konfliktuelle forst{\aa}elser af situationers og handlesammenh{\ae}nges tempo, forl{\o}b og tidsdimension. Et kig p{\aa} hverdagens temporalitet, dvs. de m{\aa}der, vi konkret g{\o}r tid p{\aa}, i konkrete handlesammenh{\ae}nge, fort{\ae}ller derfor noget om, hvilke perspektiver og st{\aa}steder, en given praksis organiseres p{\aa}. Som s{\aa}dan introducerer tidsbegrebet ikke alene et relevant analytisk blik ind i det sociale livs konfliktuelle kooperationer og terr{\ae}n. Det fungerer m{\aa}ske ogs{\aa} som et kritisk-analytisk br{\ae}kjern ind i vores daglige livsf{\o}relses sammenkoblinger af det partikul{\ae}re og det generelle, det praksisn{\ae}re og det ideologiske.",
keywords = "tid, magt, praksis-teori, hverdagssociologi",
author = "Peter Busch-Jensen",
year = "2013",
month = "6",
language = "Dansk",
note = "Psychology and the Conduct of Everyday Life ; Conference date: 26-06-2013 Through 28-06-2013",

}

Busch-Jensen, P 2013, 'The production of temporality in our conduct of everyday life' Paper fremlagt ved Psychology and the Conduct of Everyday Life, Roskilde, Danmark, 26/06/2013 - 28/06/2013, .

The production of temporality in our conduct of everyday life. / Busch-Jensen, Peter.

2013. Afhandling præsenteret på Psychology and the Conduct of Everyday Life, Roskilde, Danmark.

Publikation: KonferencebidragPaperForskningpeer review

TY - CONF

T1 - The production of temporality in our conduct of everyday life

AU - Busch-Jensen, Peter

PY - 2013/6

Y1 - 2013/6

N2 - Et kendetegn ved social praksis og menneskers daglige livsførelse er, at vi gennem vores aktiviteter forbinder os med langt flere mennesker, end vi er i stand til at være opmærksom på og hvis grund til at tænke og handle, som de gør, vi derfor har begrænset viden om. Vi må derfor træffe beslutninger og handle uden fuldt ud at kende betydningen af vores dispositioner for andre. Heraf følger at social praksis i sagens natur foregår på et konfliktfyldt terræn, men samtidig en ide om ”blinde pletter”, som en naturlig del af vores eget perspektiv på det organisatoriske fælles – det være sig personligt, fagligt eller videnskabeligt. I forlængelse heraf, må teoretiske og forståelsesmæssige dilemmaer anskues som uløseligt forbundne med praktiske forhold og menneskers situerede handlinger, perspektiver og ståsteder i det fælles. Gennem en årrække er dette blevet belyst og udforsket på interessant vis af en række praksisforskere herhjemme. Et fænomen, der dog sjældent diskuteres i disse arbejder, er fænomenet tid og frembringelsen af tidsmæssige standarder.Også tid, kan anskues som en praksis, dvs. som et forhold, der udtrykker deltagerrelationer, dels qua dets egenskab som redskab for social koordinering på tværs, dels qua dets egenskab som formgivende element, der strukturerer vores sammensatte forbundethed i særskilte forløb: arbejdsgange, rækkefølger og værdikæder, vi løbende varierer og reproducerer. At koordinere social praksis indebærer typisk også en koordinering af forskellige perspektiver på og ståsteder i forhold til handlingers og begivenheders umiddelbare betydning og nødvendighed, kort sagt en koordinering af konfliktuelle forståelser af situationers og handlesammenhænges tempo, forløb og tidsdimension. Et kig på hverdagens temporalitet, dvs. de måder, vi konkret gør tid på, i konkrete handlesammenhænge, fortæller derfor noget om, hvilke perspektiver og ståsteder, en given praksis organiseres på. Som sådan introducerer tidsbegrebet ikke alene et relevant analytisk blik ind i det sociale livs konfliktuelle kooperationer og terræn. Det fungerer måske også som et kritisk-analytisk brækjern ind i vores daglige livsførelses sammenkoblinger af det partikulære og det generelle, det praksisnære og det ideologiske.

AB - Et kendetegn ved social praksis og menneskers daglige livsførelse er, at vi gennem vores aktiviteter forbinder os med langt flere mennesker, end vi er i stand til at være opmærksom på og hvis grund til at tænke og handle, som de gør, vi derfor har begrænset viden om. Vi må derfor træffe beslutninger og handle uden fuldt ud at kende betydningen af vores dispositioner for andre. Heraf følger at social praksis i sagens natur foregår på et konfliktfyldt terræn, men samtidig en ide om ”blinde pletter”, som en naturlig del af vores eget perspektiv på det organisatoriske fælles – det være sig personligt, fagligt eller videnskabeligt. I forlængelse heraf, må teoretiske og forståelsesmæssige dilemmaer anskues som uløseligt forbundne med praktiske forhold og menneskers situerede handlinger, perspektiver og ståsteder i det fælles. Gennem en årrække er dette blevet belyst og udforsket på interessant vis af en række praksisforskere herhjemme. Et fænomen, der dog sjældent diskuteres i disse arbejder, er fænomenet tid og frembringelsen af tidsmæssige standarder.Også tid, kan anskues som en praksis, dvs. som et forhold, der udtrykker deltagerrelationer, dels qua dets egenskab som redskab for social koordinering på tværs, dels qua dets egenskab som formgivende element, der strukturerer vores sammensatte forbundethed i særskilte forløb: arbejdsgange, rækkefølger og værdikæder, vi løbende varierer og reproducerer. At koordinere social praksis indebærer typisk også en koordinering af forskellige perspektiver på og ståsteder i forhold til handlingers og begivenheders umiddelbare betydning og nødvendighed, kort sagt en koordinering af konfliktuelle forståelser af situationers og handlesammenhænges tempo, forløb og tidsdimension. Et kig på hverdagens temporalitet, dvs. de måder, vi konkret gør tid på, i konkrete handlesammenhænge, fortæller derfor noget om, hvilke perspektiver og ståsteder, en given praksis organiseres på. Som sådan introducerer tidsbegrebet ikke alene et relevant analytisk blik ind i det sociale livs konfliktuelle kooperationer og terræn. Det fungerer måske også som et kritisk-analytisk brækjern ind i vores daglige livsførelses sammenkoblinger af det partikulære og det generelle, det praksisnære og det ideologiske.

KW - tid

KW - magt

KW - praksis-teori

KW - hverdagssociologi

M3 - Paper

ER -

Busch-Jensen P. The production of temporality in our conduct of everyday life. 2013. Afhandling præsenteret på Psychology and the Conduct of Everyday Life, Roskilde, Danmark.