Tetiske sætninger i udøversprogbrug

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  Abstract

  Det jeg vil præsentere, er en del af et omfattende arbejde der går ud på at udforme en ny beskrivelse af naturlige sprogs meddelelsesstruktur. Motivationen for dette arbejde er at der viser sig en række uoverensstemmelser når de etablerede beskrivelser af naturlige sprogs meddelelsesstruktur anvendes på et område af sprogbrugen. Dette område er det efterhånden lykkes mig at afgrænse; det er det jeg kalder udøversprogbrug, og som er sprogbrug der indgår som led i udøvelsen af aktiviteter. Uoverensstemmelserne er med andre ord systematiske, og de kan føres tilbage til de etablerede beskrivelsers grundlag.
  Uoverensstemmelserne mellem de etablerede beskrivelser og udøversprogbrug viser sig på en række sprogvidenskabelige genstandsområder, bl.a. reference, determination, semantiske roller, modus, ledstilling, prosodi og kohærens. I denne artikel vil jeg begrænse mig til tetiske sætninger. Uoverensstemmelsen på dette område problematiserer de etablerede beskrivelsers semantiske udgangspunkt og den hermed forbundne tolkning af aboutnessrelationen. Denne problematisering er et omdrejningspunkt i den nye beskrivelse fordi de etablerede beskrivelsers tolkning af aboutnessrelationen blokerer for en informativ og retvisende beskrivelse af meddelelsers struktur i udøversprogbrug.
  I sektion 1 afgrænses begrebet udøversprogbrug. I sektion 2 gives der eksempler på tetiske sætninger i udøversprogbrug. I sektion 3 skitseres to etablerede beskrivelser af tetiske sætninger. I sektion 4 påvises uoverensstemmelserne mellem de etablerede beskrivelser at tetiske sætninger og tetiske sætninger i udøversprogbrug. I sektion 5 identificeres den aboutnessrelation der kendetegner ytringer i udøversprogbrug. I sektion 6 sammenfattes resultaterne.
  OriginalsprogDansk
  TidsskriftMUDS - Møderne om Udforskningen af Dansk Sprog
  Vol/bind15
  Sider (fra-til)47-68
  Antal sider21
  ISSN1904-3309
  StatusUdgivet - 2015
  Begivenhed15. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog: MUDS 15 - Aarhus Universitet, Aarhus, Danmark
  Varighed: 9 okt. 201410 okt. 2014
  http://muds.dk/rapporter/MUDS_program2014.pdf

  Konference

  Konference15. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog
  LokationAarhus Universitet
  Land/OmrådeDanmark
  ByAarhus
  Periode09/10/201410/10/2014
  Internetadresse

  Citer dette