Teleological judgment and instrumental reason in Kant and Horkheimer

From critical philosophy to philosophical criticism

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportKonferenceabstrakt i proceedingsForskning

Resumé

Max Horkheimer beskæftigede sig tidligt i sit forfatterskab mindst to gange med Kants "Kritik af dømmekraften". I begge tilfælde er det Kants teleologi, der optager Horkheimer, ikke æstetikken. Det undersøges, om der er en sammenhæng mellem Horkheimers tidlige beskæftigelse med "kritikken af den teleologiske dømmekraft" og hans senere "Kritik af den instrumentelle fornuft". Det er der, omend ikke en særlig lineær sammenhæng.
    OriginalsprogEngelsk

• kritisk teori
    • filosofi
    • filosofiens historie

Petersen, L. A. (2006). Teleological judgment and instrumental reason in Kant and Horkheimer: From critical philosophy to philosophical criticism. I 58th Annual Northwest Philosophy Conference: Conference Programme (s. 1-7). University of Portland.
    Petersen, Lars Axel. / Teleological judgment and instrumental reason in Kant and Horkheimer : From critical philosophy to philosophical criticism. 58th Annual Northwest Philosophy Conference: Conference Programme. University of Portland, 2006. s. 1-7
    @inbook{23450bd0c19f11db856d000ea68e967b,
    title = "Teleological judgment and instrumental reason in Kant and Horkheimer: From critical philosophy to philosophical criticism",
    abstract = "Early in his career, Max Horkheimer occupied himself twice with Kant's {"}Critique of judgment{"}. In both cases he focussed on Kant's teleology, not his aesthetics. The article takes at the question, whether there is a connection between Horkheimer's early occupation with {"}the critique of teleological judgment{"} and his later {"}Critique of instrumental reason{"}. There is, but not a very direct connection.",
    keywords = "Max Horkheimer, Immanuel Kant, teleologi, teleologisk d{\o}mmekraft, instrumentel fornuft, kritisk teori, filosofi, filosofiens historie, Max Horkheimer, Immanuel Kant, teleology, teleologisk d{\o}mmekraft, instrumental reason, critical theory, philosophy, history of philosophy",
    author = "Petersen, {Lars Axel}",
    year = "2006",
    language = "English",
    pages = "1--7",
    booktitle = "58th Annual Northwest Philosophy Conference",
    publisher = "University of Portland",

Petersen, LA 2006, Teleological judgment and instrumental reason in Kant and Horkheimer: From critical philosophy to philosophical criticism. i 58th Annual Northwest Philosophy Conference: Conference Programme. University of Portland, s. 1-7, Nortwest Philosophy Conference, Portland, Oregon, USA, 03/11/2006.

Teleological judgment and instrumental reason in Kant and Horkheimer : From critical philosophy to philosophical criticism. / Petersen, Lars Axel.

58th Annual Northwest Philosophy Conference: Conference Programme. University of Portland, 2006. s. 1-7.

TY - ABST

T1 - Teleological judgment and instrumental reason in Kant and Horkheimer

T2 - From critical philosophy to philosophical criticism

AU - Petersen, Lars Axel

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Early in his career, Max Horkheimer occupied himself twice with Kant's "Critique of judgment". In both cases he focussed on Kant's teleology, not his aesthetics. The article takes at the question, whether there is a connection between Horkheimer's early occupation with "the critique of teleological judgment" and his later "Critique of instrumental reason". There is, but not a very direct connection.

AB - Early in his career, Max Horkheimer occupied himself twice with Kant's "Critique of judgment". In both cases he focussed on Kant's teleology, not his aesthetics. The article takes at the question, whether there is a connection between Horkheimer's early occupation with "the critique of teleological judgment" and his later "Critique of instrumental reason". There is, but not a very direct connection.

KW - Max Horkheimer

EP - 7

BT - 58th Annual Northwest Philosophy Conference

PB - University of Portland