Tekster og sproghandlinger

Introduktion til et tema og en problematik

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

Resumé

TidsskriftScandinavian Studies in Language
Sider (fra-til)1-39
ISSN0257-9413
StatusUdgivet - 6 okt. 2010
Udgivet eksterntJa

@article{880648b9c03c49c793ac3255051bca6a,
title = "Tekster og sproghandlinger: Introduktion til et tema og en problematik",
abstract = "Denne artikel er en sprogvidenskabelig introduktion til temaet tekst og sproghandling. Artiklen tjener dels som en beskrivelse af den historiske baggrund for temaet, dels som en argumentation for at det er relevant at behandle en bestemt problematik i relation til dette tema.Artiklen er delt i to: F{\o}rst f{\o}lger en beskrivelse af tekstbegrebets indtog i den moderne sprogvidenskab; dern{\ae}st f{\o}lger en beskrivelse af den dagligsprogsfilosofiske fundering af den sprogvidenskabelige tekstbeskrivelse. Beskrivelsen af denne fundering fokuserer p{\aa} hvad den teoretisk set indeb{\ae}rer for tekstbeskrivelsen, hvordan den faktisk er t{\ae}nkt ind i en r{\ae}kke hyppigt anvendte tekstbeskrivelser, og hvilken udfordring den repr{\ae}senterer for den sprogvidenskabelige tekstbeskrivelse i dag.Den problematik der argumenteres for en behandling af, er f{\o}lgende: Hvis vi antager at en sekvens af s{\ae}tninger er {\'e}n overordnet sproghandling, hvad er s{\aa} relationen mellem denne globale sekvensbaserede (makro-)handling og de lokale s{\ae}tningsbaserede (mikro-)handlinger? Dermed l{\ae}gges der op til en behandling af denne problematik.",
author = "Simon Borchmann",
year = "2010",
month = "10",
day = "6",
pages = "1--39",
journal = "Scandinavian Studies in Language",
issn = "1904-7843",
publisher = "Royal Danish Library",

Tekster og sproghandlinger : Introduktion til et tema og en problematik. / Borchmann, Simon.

I: Scandinavian Studies in Language, 06.10.2010, s. 1-39.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

TY - JOUR

T1 - Tekster og sproghandlinger

T2 - Introduktion til et tema og en problematik

AU - Borchmann, Simon

PY - 2010/10/6

Y1 - 2010/10/6

N2 - Denne artikel er en sprogvidenskabelig introduktion til temaet tekst og sproghandling. Artiklen tjener dels som en beskrivelse af den historiske baggrund for temaet, dels som en argumentation for at det er relevant at behandle en bestemt problematik i relation til dette tema.Artiklen er delt i to: Først følger en beskrivelse af tekstbegrebets indtog i den moderne sprogvidenskab; dernæst følger en beskrivelse af den dagligsprogsfilosofiske fundering af den sprogvidenskabelige tekstbeskrivelse. Beskrivelsen af denne fundering fokuserer på hvad den teoretisk set indebærer for tekstbeskrivelsen, hvordan den faktisk er tænkt ind i en række hyppigt anvendte tekstbeskrivelser, og hvilken udfordring den repræsenterer for den sprogvidenskabelige tekstbeskrivelse i dag.Den problematik der argumenteres for en behandling af, er følgende: Hvis vi antager at en sekvens af sætninger er én overordnet sproghandling, hvad er så relationen mellem denne globale sekvensbaserede (makro-)handling og de lokale sætningsbaserede (mikro-)handlinger? Dermed lægges der op til en behandling af denne problematik.

AB - Denne artikel er en sprogvidenskabelig introduktion til temaet tekst og sproghandling. Artiklen tjener dels som en beskrivelse af den historiske baggrund for temaet, dels som en argumentation for at det er relevant at behandle en bestemt problematik i relation til dette tema.Artiklen er delt i to: Først følger en beskrivelse af tekstbegrebets indtog i den moderne sprogvidenskab; dernæst følger en beskrivelse af den dagligsprogsfilosofiske fundering af den sprogvidenskabelige tekstbeskrivelse. Beskrivelsen af denne fundering fokuserer på hvad den teoretisk set indebærer for tekstbeskrivelsen, hvordan den faktisk er tænkt ind i en række hyppigt anvendte tekstbeskrivelser, og hvilken udfordring den repræsenterer for den sprogvidenskabelige tekstbeskrivelse i dag.Den problematik der argumenteres for en behandling af, er følgende: Hvis vi antager at en sekvens af sætninger er én overordnet sproghandling, hvad er så relationen mellem denne globale sekvensbaserede (makro-)handling og de lokale sætningsbaserede (mikro-)handlinger? Dermed lægges der op til en behandling af denne problematik.

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 1