Teknologiske retninger i bæredygtigt byggeri

Jesper Holm, Runa Cecilie Lund Sørensen

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

Byggesektoren er i en brydningstid og en nytænkningstid. Gamle dyder som, at endnu mere isolering altid er det bedste bud på fremtidens byggestil, er under udfordring. Det betyder, at ganske mange nye principper og byggemetoder har set og ser dagens lys for øjeblikket. Og det betyder også, at nye metoder og ideer næsten ikke når at komme rigtigt i brug før nogle af principperne for bygningerne igen har skiftet fokus.
Vi har set en række hovedspor i den teknologiske udvikling i byggeriet rettet mod bæredygtighed, energi og klima: 1.øko-selvbyggerne, 2.typehusene og 3.udviklingsprojekter under forskellige konceptnavne, 4. passivhuse, 5. bolig+.
Der er derfor ikke udkrystalliseret helt entydige spor for en bæredygtig eller klimarigtig konstruktion til brug for lovgivere, rådgivere og boligejere, som vil beslutte, hvilke krav der skal stilles til en ny bygning eller en gennemrenoveret bygning. Bygningsreglementet har derimod over en årrække i tråd med EU direktiver inddraget stigende krav til bygningers energiperformance som sætter sig igennem nybyggeriet i Danmark (se kapitel 3, 10 og 11). I dag presser flere aktører på for at skærpe energikravene og fremme energirigtigt byggeri.
Hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige udviklingsspor? Hvordan bidrager disse til at fremme bæredygtigt byggeri? Hvad sker der inden for reguleringen af byggeriet? Hvordan sker forhandlingsspillet om nye energikrav og certificeringer? Hvad bliver fremtidens tendenser og regulering?
Vi har bedt Søren Dyck-Madsen om at reflektere over disse tendenser i udviklingen og give sine bud på hvad der kan forventes fremover. Hans udsagn står for egen regning og bygger på hans mangeårige deltagelse i udvikling, forhandlinger og formidling omkring bæredygtigt byggeri gennem sine aktiviteter i Det Økologiske Råd. Artiklen er således bygget på et kortere skriftligt oplæg og et dybdegående interview.
OriginalsprogDansk
TitelBæredygtig omstilling af bolig og byggeri
Antal sider31
Udgivelses stedFrederiksberg C
ForlagFrydenlund Academic
Publikationsdato2014
Udgave1
Sider107-138
Kapitel4
ISBN (Trykt)978-87-7118-313-9
StatusUdgivet - 2014

Emneord

  • Bæredygtigt byggeris teknologispor

Citer dette

Holm, J., & Lund Sørensen , R. C. (2014). Teknologiske retninger i bæredygtigt byggeri. I Bæredygtig omstilling af bolig og byggeri (1 udg., s. 107-138). Frederiksberg C: Frydenlund Academic.
Holm, Jesper ; Lund Sørensen , Runa Cecilie. / Teknologiske retninger i bæredygtigt byggeri. Bæredygtig omstilling af bolig og byggeri. 1. udg. Frederiksberg C : Frydenlund Academic, 2014. s. 107-138
@inbook{36ba22ffea30436cae278b39beed52db,
title = "Teknologiske retninger i b{\ae}redygtigt byggeri",
abstract = "Byggesektoren er i en brydningstid og en nyt{\ae}nkningstid. Gamle dyder som, at endnu mere isolering altid er det bedste bud p{\aa} fremtidens byggestil, er under udfordring. Det betyder, at ganske mange nye principper og byggemetoder har set og ser dagens lys for {\o}jeblikket. Og det betyder ogs{\aa}, at nye metoder og ideer n{\ae}sten ikke n{\aa}r at komme rigtigt i brug f{\o}r nogle af principperne for bygningerne igen har skiftet fokus. Vi har set en r{\ae}kke hovedspor i den teknologiske udvikling i byggeriet rettet mod b{\ae}redygtighed, energi og klima: 1.{\o}ko-selvbyggerne, 2.typehusene og 3.udviklingsprojekter under forskellige konceptnavne, 4. passivhuse, 5. bolig+. Der er derfor ikke udkrystalliseret helt entydige spor for en b{\ae}redygtig eller klimarigtig konstruktion til brug for lovgivere, r{\aa}dgivere og boligejere, som vil beslutte, hvilke krav der skal stilles til en ny bygning eller en gennemrenoveret bygning. Bygningsreglementet har derimod over en {\aa}rr{\ae}kke i tr{\aa}d med EU direktiver inddraget stigende krav til bygningers energiperformance som s{\ae}tter sig igennem nybyggeriet i Danmark (se kapitel 3, 10 og 11). I dag presser flere akt{\o}rer p{\aa} for at sk{\ae}rpe energikravene og fremme energirigtigt byggeri.Hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige udviklingsspor? Hvordan bidrager disse til at fremme b{\ae}redygtigt byggeri? Hvad sker der inden for reguleringen af byggeriet? Hvordan sker forhandlingsspillet om nye energikrav og certificeringer? Hvad bliver fremtidens tendenser og regulering?Vi har bedt S{\o}ren Dyck-Madsen om at reflektere over disse tendenser i udviklingen og give sine bud p{\aa} hvad der kan forventes fremover. Hans udsagn st{\aa}r for egen regning og bygger p{\aa} hans mange{\aa}rige deltagelse i udvikling, forhandlinger og formidling omkring b{\ae}redygtigt byggeri gennem sine aktiviteter i Det {\O}kologiske R{\aa}d. Artiklen er s{\aa}ledes bygget p{\aa} et kortere skriftligt opl{\ae}g og et dybdeg{\aa}ende interview.",
keywords = "B{\ae}redygtigt byggeris teknologispor, B{\ae}redygtigt byggeris teknologispor",
author = "Jesper Holm and {Lund S{\o}rensen}, {Runa Cecilie}",
year = "2014",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7118-313-9",
pages = "107--138",
booktitle = "B{\ae}redygtig omstilling af bolig og byggeri",
publisher = "Frydenlund Academic",
edition = "1",

}

Holm, J & Lund Sørensen , RC 2014, Teknologiske retninger i bæredygtigt byggeri. i Bæredygtig omstilling af bolig og byggeri. 1 udg, Frydenlund Academic, Frederiksberg C, s. 107-138.

Teknologiske retninger i bæredygtigt byggeri. / Holm, Jesper; Lund Sørensen , Runa Cecilie.

Bæredygtig omstilling af bolig og byggeri. 1. udg. Frederiksberg C : Frydenlund Academic, 2014. s. 107-138.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Teknologiske retninger i bæredygtigt byggeri

AU - Holm, Jesper

AU - Lund Sørensen , Runa Cecilie

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Byggesektoren er i en brydningstid og en nytænkningstid. Gamle dyder som, at endnu mere isolering altid er det bedste bud på fremtidens byggestil, er under udfordring. Det betyder, at ganske mange nye principper og byggemetoder har set og ser dagens lys for øjeblikket. Og det betyder også, at nye metoder og ideer næsten ikke når at komme rigtigt i brug før nogle af principperne for bygningerne igen har skiftet fokus. Vi har set en række hovedspor i den teknologiske udvikling i byggeriet rettet mod bæredygtighed, energi og klima: 1.øko-selvbyggerne, 2.typehusene og 3.udviklingsprojekter under forskellige konceptnavne, 4. passivhuse, 5. bolig+. Der er derfor ikke udkrystalliseret helt entydige spor for en bæredygtig eller klimarigtig konstruktion til brug for lovgivere, rådgivere og boligejere, som vil beslutte, hvilke krav der skal stilles til en ny bygning eller en gennemrenoveret bygning. Bygningsreglementet har derimod over en årrække i tråd med EU direktiver inddraget stigende krav til bygningers energiperformance som sætter sig igennem nybyggeriet i Danmark (se kapitel 3, 10 og 11). I dag presser flere aktører på for at skærpe energikravene og fremme energirigtigt byggeri.Hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige udviklingsspor? Hvordan bidrager disse til at fremme bæredygtigt byggeri? Hvad sker der inden for reguleringen af byggeriet? Hvordan sker forhandlingsspillet om nye energikrav og certificeringer? Hvad bliver fremtidens tendenser og regulering?Vi har bedt Søren Dyck-Madsen om at reflektere over disse tendenser i udviklingen og give sine bud på hvad der kan forventes fremover. Hans udsagn står for egen regning og bygger på hans mangeårige deltagelse i udvikling, forhandlinger og formidling omkring bæredygtigt byggeri gennem sine aktiviteter i Det Økologiske Råd. Artiklen er således bygget på et kortere skriftligt oplæg og et dybdegående interview.

AB - Byggesektoren er i en brydningstid og en nytænkningstid. Gamle dyder som, at endnu mere isolering altid er det bedste bud på fremtidens byggestil, er under udfordring. Det betyder, at ganske mange nye principper og byggemetoder har set og ser dagens lys for øjeblikket. Og det betyder også, at nye metoder og ideer næsten ikke når at komme rigtigt i brug før nogle af principperne for bygningerne igen har skiftet fokus. Vi har set en række hovedspor i den teknologiske udvikling i byggeriet rettet mod bæredygtighed, energi og klima: 1.øko-selvbyggerne, 2.typehusene og 3.udviklingsprojekter under forskellige konceptnavne, 4. passivhuse, 5. bolig+. Der er derfor ikke udkrystalliseret helt entydige spor for en bæredygtig eller klimarigtig konstruktion til brug for lovgivere, rådgivere og boligejere, som vil beslutte, hvilke krav der skal stilles til en ny bygning eller en gennemrenoveret bygning. Bygningsreglementet har derimod over en årrække i tråd med EU direktiver inddraget stigende krav til bygningers energiperformance som sætter sig igennem nybyggeriet i Danmark (se kapitel 3, 10 og 11). I dag presser flere aktører på for at skærpe energikravene og fremme energirigtigt byggeri.Hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige udviklingsspor? Hvordan bidrager disse til at fremme bæredygtigt byggeri? Hvad sker der inden for reguleringen af byggeriet? Hvordan sker forhandlingsspillet om nye energikrav og certificeringer? Hvad bliver fremtidens tendenser og regulering?Vi har bedt Søren Dyck-Madsen om at reflektere over disse tendenser i udviklingen og give sine bud på hvad der kan forventes fremover. Hans udsagn står for egen regning og bygger på hans mangeårige deltagelse i udvikling, forhandlinger og formidling omkring bæredygtigt byggeri gennem sine aktiviteter i Det Økologiske Råd. Artiklen er således bygget på et kortere skriftligt oplæg og et dybdegående interview.

KW - Bæredygtigt byggeris teknologispor

KW - Bæredygtigt byggeris teknologispor

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-7118-313-9

SP - 107

EP - 138

BT - Bæredygtig omstilling af bolig og byggeri

PB - Frydenlund Academic

CY - Frederiksberg C

ER -

Holm J, Lund Sørensen RC. Teknologiske retninger i bæredygtigt byggeri. I Bæredygtig omstilling af bolig og byggeri. 1 udg. Frederiksberg C: Frydenlund Academic. 2014. s. 107-138