Teknologi og arbejdsliv: Hvad gør ny teknologi ved FTF'ernes arbejde?

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogFormidling

  Resumé

  Teknologi bringes ofte på banen som en af løsningerne på de kommende års arbejdskraftmangel. Effektivisering af det administrative arbejde gennem digitalisering og omdefinering af service og omsorg til at indbefatte plejerobotter er nogle af de bud, der jævnligt bringes i spil. Derudover lægger forestillinger om Danmark som videnssamfund et pres for at undervisning, arbejdspladser og borgerbetjening skal afspejle et højt teknologisk niveau.
  Udover ændringer fra arbejdsgange med lidt eller ingen teknologi til arbejdsgange med mere teknologi, betyder det også konstante forandringer i endnu højere grad end i dag. For det må betragtes som et vilkår, at der hele tiden sker forandringer i teknologi i arbejdet. Selv om eksempelvis et stort nyt IT- system netop er ’færdigudviklet’ og taget i anvendelse, vil der være løbende tilretninger, ændringer i brugerfladen og ændringer i måden det anvendes på. Ofte vil et system også hurtigt følges af overvejelser om, at det måske snart erstattes eller i det mindste suppleres af et andet system.
  Men hvad gør teknologi ved arbejdet?
  Spørgsmålet er omdrejningspunktet for dette notat, der først diskuterer tre aktuelle temaer: 1) Teknologi, styringsambitioner og arbejdsmængde, 2) dekvalificering og manglende anerkendelse og 3) teknologi og kernen i arbejdet. Alle tre centrale for at diskutere konsekvenser af teknologi. Da diskussionen selvfølgelig tager sig forskelligt ud i forhold til forskellige typer arbejde, på forskellige arbejdspladser og for forskellige medarbejdere, selv indenfor den samme type arbejde (Orlikowski, 2000), vil diskussionerne blive taget i relation til konkrete eksempler fra FTF’s områder.
  Efterfølgende præsenteres fire forskellige perspektiver på teknologi i arbejdet. Baggrunden for dette er, at de forskellige perspektiver rummer meget forskellige bud på, hvad teknologi er og hvordan teknologi spiller sammen med arbejdet. Præsentationen af de forskellige forståelser af teknologi er lavet for at tydeliggøre betydningen af, hvad de forskellige forståelser bringer med sig og for at introducere begreber. Det er tanken, at det kan bruges til at forstå og diskutere teknologi i arbejdet og til at overveje konsekvenserne for hvordan de ansattes rolle ses og for måder at søge indflydelse på udviklingen af teknologi. Det perspektiveres afslutningsvis med fokus på velfærdsteknologi.
  OriginalsprogDansk
  Udgivelses stedKøbenhavn
  ForlagFTF
  Vol/bind2012/3
  Antal sider28
  ISBN (Trykt)978-87-7356-142-3
  Rekvirerende organisationFTF
  StatusUdgivet - 7 mar. 2012
  NavnFTF-dokumentation
  Nummer3
  Vol/bind2012

  Emneord

  • Arbejde
  • teknologi
  • STS, praksis
  • FTF

  Citer dette

  Grosen, S. L. (2012). Teknologi og arbejdsliv: Hvad gør ny teknologi ved FTF'ernes arbejde? København: FTF. FTF-dokumentation, Nr. 3, Bind. 2012
  Grosen, Sidsel Lond. / Teknologi og arbejdsliv : Hvad gør ny teknologi ved FTF'ernes arbejde?. København : FTF, 2012. 28 s. (FTF-dokumentation; Nr. 3, Bind 2012).
  @book{97e0c0c863764da382e4a81a1a092922,
  title = "Teknologi og arbejdsliv: Hvad g{\o}r ny teknologi ved FTF'ernes arbejde?",
  abstract = "Teknologi bringes ofte p{\aa} banen som en af l{\o}sningerne p{\aa} de kommende {\aa}rs arbejdskraftmangel. Effektivisering af det administrative arbejde gennem digitalisering og omdefinering af service og omsorg til at indbefatte plejerobotter er nogle af de bud, der j{\ae}vnligt bringes i spil. Derudover l{\ae}gger forestillinger om Danmark som videnssamfund et pres for at undervisning, arbejdspladser og borgerbetjening skal afspejle et h{\o}jt teknologisk niveau. Udover {\ae}ndringer fra arbejdsgange med lidt eller ingen teknologi til arbejdsgange med mere teknologi, betyder det ogs{\aa} konstante forandringer i endnu h{\o}jere grad end i dag. For det m{\aa} betragtes som et vilk{\aa}r, at der hele tiden sker forandringer i teknologi i arbejdet. Selv om eksempelvis et stort nyt IT- system netop er ’f{\ae}rdigudviklet’ og taget i anvendelse, vil der v{\ae}re l{\o}bende tilretninger, {\ae}ndringer i brugerfladen og {\ae}ndringer i m{\aa}den det anvendes p{\aa}. Ofte vil et system ogs{\aa} hurtigt f{\o}lges af overvejelser om, at det m{\aa}ske snart erstattes eller i det mindste suppleres af et andet system. Men hvad g{\o}r teknologi ved arbejdet? Sp{\o}rgsm{\aa}let er omdrejningspunktet for dette notat, der f{\o}rst diskuterer tre aktuelle temaer: 1) Teknologi, styringsambitioner og arbejdsm{\ae}ngde, 2) dekvalificering og manglende anerkendelse og 3) teknologi og kernen i arbejdet. Alle tre centrale for at diskutere konsekvenser af teknologi. Da diskussionen selvf{\o}lgelig tager sig forskelligt ud i forhold til forskellige typer arbejde, p{\aa} forskellige arbejdspladser og for forskellige medarbejdere, selv indenfor den samme type arbejde (Orlikowski, 2000), vil diskussionerne blive taget i relation til konkrete eksempler fra FTF’s omr{\aa}der. Efterf{\o}lgende pr{\ae}senteres fire forskellige perspektiver p{\aa} teknologi i arbejdet. Baggrunden for dette er, at de forskellige perspektiver rummer meget forskellige bud p{\aa}, hvad teknologi er og hvordan teknologi spiller sammen med arbejdet. Pr{\ae}sentationen af de forskellige forst{\aa}elser af teknologi er lavet for at tydeligg{\o}re betydningen af, hvad de forskellige forst{\aa}elser bringer med sig og for at introducere begreber. Det er tanken, at det kan bruges til at forst{\aa} og diskutere teknologi i arbejdet og til at overveje konsekvenserne for hvordan de ansattes rolle ses og for m{\aa}der at s{\o}ge indflydelse p{\aa} udviklingen af teknologi. Det perspektiveres afslutningsvis med fokus p{\aa} velf{\ae}rdsteknologi.",
  keywords = "Arbejde, teknologi, STS, praksis, FTF",
  author = "Grosen, {Sidsel Lond}",
  year = "2012",
  month = "3",
  day = "7",
  language = "Dansk",
  isbn = "978-87-7356-142-3",
  volume = "2012/3",
  publisher = "FTF",
  address = "Danmark",

  }

  Grosen, SL 2012, Teknologi og arbejdsliv: Hvad gør ny teknologi ved FTF'ernes arbejde? FTF-dokumentation, nr. 3, bind 2012, bind 2012/3, FTF, København.

  Teknologi og arbejdsliv : Hvad gør ny teknologi ved FTF'ernes arbejde? / Grosen, Sidsel Lond.

  København : FTF, 2012. 28 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogFormidling

  TY - BOOK

  T1 - Teknologi og arbejdsliv

  T2 - Hvad gør ny teknologi ved FTF'ernes arbejde?

  AU - Grosen, Sidsel Lond

  PY - 2012/3/7

  Y1 - 2012/3/7

  N2 - Teknologi bringes ofte på banen som en af løsningerne på de kommende års arbejdskraftmangel. Effektivisering af det administrative arbejde gennem digitalisering og omdefinering af service og omsorg til at indbefatte plejerobotter er nogle af de bud, der jævnligt bringes i spil. Derudover lægger forestillinger om Danmark som videnssamfund et pres for at undervisning, arbejdspladser og borgerbetjening skal afspejle et højt teknologisk niveau. Udover ændringer fra arbejdsgange med lidt eller ingen teknologi til arbejdsgange med mere teknologi, betyder det også konstante forandringer i endnu højere grad end i dag. For det må betragtes som et vilkår, at der hele tiden sker forandringer i teknologi i arbejdet. Selv om eksempelvis et stort nyt IT- system netop er ’færdigudviklet’ og taget i anvendelse, vil der være løbende tilretninger, ændringer i brugerfladen og ændringer i måden det anvendes på. Ofte vil et system også hurtigt følges af overvejelser om, at det måske snart erstattes eller i det mindste suppleres af et andet system. Men hvad gør teknologi ved arbejdet? Spørgsmålet er omdrejningspunktet for dette notat, der først diskuterer tre aktuelle temaer: 1) Teknologi, styringsambitioner og arbejdsmængde, 2) dekvalificering og manglende anerkendelse og 3) teknologi og kernen i arbejdet. Alle tre centrale for at diskutere konsekvenser af teknologi. Da diskussionen selvfølgelig tager sig forskelligt ud i forhold til forskellige typer arbejde, på forskellige arbejdspladser og for forskellige medarbejdere, selv indenfor den samme type arbejde (Orlikowski, 2000), vil diskussionerne blive taget i relation til konkrete eksempler fra FTF’s områder. Efterfølgende præsenteres fire forskellige perspektiver på teknologi i arbejdet. Baggrunden for dette er, at de forskellige perspektiver rummer meget forskellige bud på, hvad teknologi er og hvordan teknologi spiller sammen med arbejdet. Præsentationen af de forskellige forståelser af teknologi er lavet for at tydeliggøre betydningen af, hvad de forskellige forståelser bringer med sig og for at introducere begreber. Det er tanken, at det kan bruges til at forstå og diskutere teknologi i arbejdet og til at overveje konsekvenserne for hvordan de ansattes rolle ses og for måder at søge indflydelse på udviklingen af teknologi. Det perspektiveres afslutningsvis med fokus på velfærdsteknologi.

  AB - Teknologi bringes ofte på banen som en af løsningerne på de kommende års arbejdskraftmangel. Effektivisering af det administrative arbejde gennem digitalisering og omdefinering af service og omsorg til at indbefatte plejerobotter er nogle af de bud, der jævnligt bringes i spil. Derudover lægger forestillinger om Danmark som videnssamfund et pres for at undervisning, arbejdspladser og borgerbetjening skal afspejle et højt teknologisk niveau. Udover ændringer fra arbejdsgange med lidt eller ingen teknologi til arbejdsgange med mere teknologi, betyder det også konstante forandringer i endnu højere grad end i dag. For det må betragtes som et vilkår, at der hele tiden sker forandringer i teknologi i arbejdet. Selv om eksempelvis et stort nyt IT- system netop er ’færdigudviklet’ og taget i anvendelse, vil der være løbende tilretninger, ændringer i brugerfladen og ændringer i måden det anvendes på. Ofte vil et system også hurtigt følges af overvejelser om, at det måske snart erstattes eller i det mindste suppleres af et andet system. Men hvad gør teknologi ved arbejdet? Spørgsmålet er omdrejningspunktet for dette notat, der først diskuterer tre aktuelle temaer: 1) Teknologi, styringsambitioner og arbejdsmængde, 2) dekvalificering og manglende anerkendelse og 3) teknologi og kernen i arbejdet. Alle tre centrale for at diskutere konsekvenser af teknologi. Da diskussionen selvfølgelig tager sig forskelligt ud i forhold til forskellige typer arbejde, på forskellige arbejdspladser og for forskellige medarbejdere, selv indenfor den samme type arbejde (Orlikowski, 2000), vil diskussionerne blive taget i relation til konkrete eksempler fra FTF’s områder. Efterfølgende præsenteres fire forskellige perspektiver på teknologi i arbejdet. Baggrunden for dette er, at de forskellige perspektiver rummer meget forskellige bud på, hvad teknologi er og hvordan teknologi spiller sammen med arbejdet. Præsentationen af de forskellige forståelser af teknologi er lavet for at tydeliggøre betydningen af, hvad de forskellige forståelser bringer med sig og for at introducere begreber. Det er tanken, at det kan bruges til at forstå og diskutere teknologi i arbejdet og til at overveje konsekvenserne for hvordan de ansattes rolle ses og for måder at søge indflydelse på udviklingen af teknologi. Det perspektiveres afslutningsvis med fokus på velfærdsteknologi.

  KW - Arbejde

  KW - teknologi

  KW - STS, praksis

  KW - FTF

  M3 - Bog

  SN - 978-87-7356-142-3

  VL - 2012/3

  BT - Teknologi og arbejdsliv

  PB - FTF

  CY - København

  ER -

  Grosen SL. Teknologi og arbejdsliv: Hvad gør ny teknologi ved FTF'ernes arbejde? København: FTF, 2012. 28 s. (FTF-dokumentation; Nr. 3, Bind 2012).