Sundhedsfremme eller sygeliggørelse

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

Diagnose- og evidensorienterede tilgange til forskning og praksis i psykosociale aspekter af sundhed og sygdom har kronede dage. De benytter sig af begreber, der kategoriserer og reducerer kompleksiteten i forbindelserne mellem den enkeltes lidelser og fælles og forskellige livsbetingelser. Men fx erfarer mennesker, som lever med hiv, komplekse og sammensatte lidelser og vanskeligheder i deres livsførelse. De samme gør fx de, der har været udsat for seksualiserede overgreb. artiklen omhandler eksempler på begge situationer. De synliggør vigtigheden af at forholde sig til den enkeltes personlige lidelser og deres forbindelser til deres livsbetingelser. Eksemplerne tydeliggør således nødvendigheden af at udforske sammenhæng mellem hverdagsliv, personlig livsførelse, sundhed og sygdom. Et udgangspunkt, der omfatter alle parters - ikke professionelle og professionelles- perspektiver på lidelser og livsførelse og hverdagsliv, kan bidrage til at forbedre muligheder i livsførelsen og fremme sundhed.
OriginalsprogDansk
TitelSundhedsfremme : Et kritisk perspektiv
RedaktørerBetina Dybbroe, Birgit Land, Steen Baagøe Nielsen
Antal sider25
Udgivelses stedFrederiksberg
ForlagSamfundslitteratur
Publikationsdatomaj 2012
Sider68-83
Kapitel4
ISBN (Trykt)9788759316696
StatusUdgivet - maj 2012

Emneord

  • sundhedsfremme
  • psykosociale forhold
  • diagnoser
  • evidens

Citer dette

Pedersen, B. M. (2012). Sundhedsfremme eller sygeliggørelse. I B. Dybbroe, B. Land, & S. B. N. (red.), Sundhedsfremme : Et kritisk perspektiv (s. 68-83). Frederiksberg: Samfundslitteratur.
Pedersen, Bodil Maria. / Sundhedsfremme eller sygeliggørelse. Sundhedsfremme : Et kritisk perspektiv. red. / Betina Dybbroe ; Birgit Land ; Steen Baagøe Nielsen. Frederiksberg : Samfundslitteratur, 2012. s. 68-83
@inbook{2696aafccf4343bbbb5bbde6b7a63cfa,
title = "Sundhedsfremme eller sygeligg{\o}relse",
abstract = "Diagnose- og evidensorienterede tilgange til forskning og praksis i psykosociale aspekter af sundhed og sygdom har kronede dage. De benytter sig af begreber, der kategoriserer og reducerer kompleksiteten i forbindelserne mellem den enkeltes lidelser og f{\ae}lles og forskellige livsbetingelser. Men fx erfarer mennesker, som lever med hiv, komplekse og sammensatte lidelser og vanskeligheder i deres livsf{\o}relse. De samme g{\o}r fx de, der har v{\ae}ret udsat for seksualiserede overgreb. artiklen omhandler eksempler p{\aa} begge situationer. De synligg{\o}r vigtigheden af at forholde sig til den enkeltes personlige lidelser og deres forbindelser til deres livsbetingelser. Eksemplerne tydeligg{\o}r s{\aa}ledes n{\o}dvendigheden af at udforske sammenh{\ae}ng mellem hverdagsliv, personlig livsf{\o}relse, sundhed og sygdom. Et udgangspunkt, der omfatter alle parters - ikke professionelle og professionelles- perspektiver p{\aa} lidelser og livsf{\o}relse og hverdagsliv, kan bidrage til at forbedre muligheder i livsf{\o}relsen og fremme sundhed.",
keywords = "sundhedsfremme, psykosociale forhold, diagnoser, evidens",
author = "Pedersen, {Bodil Maria}",
year = "2012",
month = "5",
language = "Dansk",
isbn = "9788759316696",
pages = "68--83",
editor = "Dybbroe, {Betina } and Land, {Birgit } and {Steen Baag{\o}e Nielsen}",
booktitle = "Sundhedsfremme",
publisher = "Samfundslitteratur",

}

Pedersen, BM 2012, Sundhedsfremme eller sygeliggørelse. i B Dybbroe, B Land & SBN (red), Sundhedsfremme : Et kritisk perspektiv. Samfundslitteratur, Frederiksberg, s. 68-83.

Sundhedsfremme eller sygeliggørelse. / Pedersen, Bodil Maria.

Sundhedsfremme : Et kritisk perspektiv. red. / Betina Dybbroe; Birgit Land; Steen Baagøe Nielsen. Frederiksberg : Samfundslitteratur, 2012. s. 68-83.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Sundhedsfremme eller sygeliggørelse

AU - Pedersen, Bodil Maria

PY - 2012/5

Y1 - 2012/5

N2 - Diagnose- og evidensorienterede tilgange til forskning og praksis i psykosociale aspekter af sundhed og sygdom har kronede dage. De benytter sig af begreber, der kategoriserer og reducerer kompleksiteten i forbindelserne mellem den enkeltes lidelser og fælles og forskellige livsbetingelser. Men fx erfarer mennesker, som lever med hiv, komplekse og sammensatte lidelser og vanskeligheder i deres livsførelse. De samme gør fx de, der har været udsat for seksualiserede overgreb. artiklen omhandler eksempler på begge situationer. De synliggør vigtigheden af at forholde sig til den enkeltes personlige lidelser og deres forbindelser til deres livsbetingelser. Eksemplerne tydeliggør således nødvendigheden af at udforske sammenhæng mellem hverdagsliv, personlig livsførelse, sundhed og sygdom. Et udgangspunkt, der omfatter alle parters - ikke professionelle og professionelles- perspektiver på lidelser og livsførelse og hverdagsliv, kan bidrage til at forbedre muligheder i livsførelsen og fremme sundhed.

AB - Diagnose- og evidensorienterede tilgange til forskning og praksis i psykosociale aspekter af sundhed og sygdom har kronede dage. De benytter sig af begreber, der kategoriserer og reducerer kompleksiteten i forbindelserne mellem den enkeltes lidelser og fælles og forskellige livsbetingelser. Men fx erfarer mennesker, som lever med hiv, komplekse og sammensatte lidelser og vanskeligheder i deres livsførelse. De samme gør fx de, der har været udsat for seksualiserede overgreb. artiklen omhandler eksempler på begge situationer. De synliggør vigtigheden af at forholde sig til den enkeltes personlige lidelser og deres forbindelser til deres livsbetingelser. Eksemplerne tydeliggør således nødvendigheden af at udforske sammenhæng mellem hverdagsliv, personlig livsførelse, sundhed og sygdom. Et udgangspunkt, der omfatter alle parters - ikke professionelle og professionelles- perspektiver på lidelser og livsførelse og hverdagsliv, kan bidrage til at forbedre muligheder i livsførelsen og fremme sundhed.

KW - sundhedsfremme

KW - psykosociale forhold

KW - diagnoser

KW - evidens

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 9788759316696

SP - 68

EP - 83

BT - Sundhedsfremme

A2 - Dybbroe, Betina

A2 - Land, Birgit

A2 - , Steen Baagøe Nielsen

PB - Samfundslitteratur

CY - Frederiksberg

ER -

Pedersen BM. Sundhedsfremme eller sygeliggørelse. I Dybbroe B, Land B, SBN, red., Sundhedsfremme : Et kritisk perspektiv. Frederiksberg: Samfundslitteratur. 2012. s. 68-83