Snart er vi alle patienter: Overdiagnostik i medicinske og samfundsfaglige perspektiver

Alexandra Brandt Ryborg Jønsson, John Brandt Brodersen

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogFormidling

Abstract

Er det ikke altid godt at ‘vide besked’?

En tsunami af overdiagnostik er ved at oversvømme vores samfund. Den medicinske teknologi er i konstant udvikling og bliver hele tiden mere fintfølende, og det betyder at vi med selvtest og diverse undersøgelser i sundhedsvæsenet kan opfange selv de mindste afvigelser og unormale værdier i vores kroppe, som kan tolkes som sygdom. Samtidig udvides definitionerne af sygdomskategorier hele tiden, og behandlingsgrænser for, hvornår man er syg, sænkes. Dette kan alt sammen lede til overdiagnostik, som gør den enkelte unødigt til patient. Det er ikke alene dyrt for samfundet, men også spild af sundhedsvæsenets knappe ressourcer.

I denne bog redegør forfatterne for, hvad overdiagnostik er, hvorfor det opstår, og hvordan det skader både individer og samfundet. De løfter bl.a. sløret for en række overraskende pointer:

Der er under 4 % raske tilbage, når risici for hjerte-kar-sygdomme undersøges i en almindelig befolkning.
Omkring hver femte patient med en kræftdiagnose er overdiagnosticeret.
Overdiagnostik trives i vores sundhedskultur, hvor den enkelte forventes at tage ansvar for egen sundhed.
Overdiagnostik er et usynligt problem i hverdagen, fordi det ikke kan ses hos den enkelte, men kun kan forstås på befolkningsniveau.

Snart er vi alle patienter giver såvel studerende som forskere, undervisere, klinikere og beslutningstagere et solidt grundlag for at diskutere og forstå overdiagnostik.
OriginalsprogDansk
ForlagSamfundslitteratur
Antal sider277
ISBN (Trykt)9788759336496
ISBN (Elektronisk)9788759341926
StatusUdgivet - 2022

Citer dette