'Sjælen er kroppens fængsel': Foucaults civilisationshistoriske kritik

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

TidsskriftKontext
Udgave nummer39
Sider (fra-til)147-184
ISSN0900-4440
StatusUdgivet - 1979
Udgivet eksterntJa

@article{748c4a9c35da4bf39698ae5a762f20b8,
title = "'Sj{\ae}len er kroppens f{\ae}ngsel': Foucaults civilisationshistoriske kritik",
abstract = "Hvordan er den s{\ae}rligt borgerlige subjektivitet opst{\aa}et? Hvad er dens grundlag? Det fors{\o}ger Foucault at besvare i sine detaljerede historiske institutionsanalyser: i bestemte processer, der p{\aa} {\'e}n gang underkuer og udvikler individer, organiseres menneskene i 'produktive' magtstrukturer. For Foucalt er det borgerlige samfund v{\ae}sentligt det 'disciplin{\ae}re' samfund. Men hvor materialistisk er Foucaults position? Han kan nok relativere best{\aa}ende magtstrukturer, men kan han konkret begrunde frig{\o}rende muligheder?",
author = "Peter Ols{\'e}n",
year = "1979",
pages = "147--184",
journal = "Kontext",
issn = "0900-4440",
publisher = "Politisk revy",
number = "39",

'Sjælen er kroppens fængsel' : Foucaults civilisationshistoriske kritik. / Olsén, Peter.

I: Kontext, Nr. 39, 1979, s. 147-184.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - 'Sjælen er kroppens fængsel'

T2 - Foucaults civilisationshistoriske kritik

AU - Olsén, Peter

PY - 1979

Y1 - 1979

N2 - Hvordan er den særligt borgerlige subjektivitet opstået? Hvad er dens grundlag? Det forsøger Foucault at besvare i sine detaljerede historiske institutionsanalyser: i bestemte processer, der på én gang underkuer og udvikler individer, organiseres menneskene i 'produktive' magtstrukturer. For Foucalt er det borgerlige samfund væsentligt det 'disciplinære' samfund. Men hvor materialistisk er Foucaults position? Han kan nok relativere bestående magtstrukturer, men kan han konkret begrunde frigørende muligheder?

AB - Hvordan er den særligt borgerlige subjektivitet opstået? Hvad er dens grundlag? Det forsøger Foucault at besvare i sine detaljerede historiske institutionsanalyser: i bestemte processer, der på én gang underkuer og udvikler individer, organiseres menneskene i 'produktive' magtstrukturer. For Foucalt er det borgerlige samfund væsentligt det 'disciplinære' samfund. Men hvor materialistisk er Foucaults position? Han kan nok relativere bestående magtstrukturer, men kan han konkret begrunde frigørende muligheder?

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 147