'Sjælen er kroppens fængsel'

Foucaults civilisationshistoriske kritik

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Hvordan er den særligt borgerlige subjektivitet opstået? Hvad er dens grundlag? Det forsøger Foucault at besvare i sine detaljerede historiske institutionsanalyser: i bestemte processer, der på én gang underkuer og udvikler individer, organiseres menneskene i 'produktive' magtstrukturer. For Foucalt er det borgerlige samfund væsentligt det 'disciplinære' samfund. Men hvor materialistisk er Foucaults position? Han kan nok relativere bestående magtstrukturer, men kan han konkret begrunde frigørende muligheder?
OriginalsprogDansk
TidsskriftKontext
Udgave nummer39
Sider (fra-til)147-184
Antal sider38
ISSN0900-4440
StatusUdgivet - 1979
Udgivet eksterntJa

Citer dette

@article{748c4a9c35da4bf39698ae5a762f20b8,
title = "'Sj{\ae}len er kroppens f{\ae}ngsel': Foucaults civilisationshistoriske kritik",
abstract = "Hvordan er den s{\ae}rligt borgerlige subjektivitet opst{\aa}et? Hvad er dens grundlag? Det fors{\o}ger Foucault at besvare i sine detaljerede historiske institutionsanalyser: i bestemte processer, der p{\aa} {\'e}n gang underkuer og udvikler individer, organiseres menneskene i 'produktive' magtstrukturer. For Foucalt er det borgerlige samfund v{\ae}sentligt det 'disciplin{\ae}re' samfund. Men hvor materialistisk er Foucaults position? Han kan nok relativere best{\aa}ende magtstrukturer, men kan han konkret begrunde frig{\o}rende muligheder?",
author = "Peter Ols{\'e}n",
year = "1979",
language = "Dansk",
pages = "147--184",
journal = "Kontext",
issn = "0900-4440",
publisher = "Politisk revy",
number = "39",

}

'Sjælen er kroppens fængsel' : Foucaults civilisationshistoriske kritik. / Olsén, Peter.

I: Kontext, Nr. 39, 1979, s. 147-184.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - 'Sjælen er kroppens fængsel'

T2 - Foucaults civilisationshistoriske kritik

AU - Olsén, Peter

PY - 1979

Y1 - 1979

N2 - Hvordan er den særligt borgerlige subjektivitet opstået? Hvad er dens grundlag? Det forsøger Foucault at besvare i sine detaljerede historiske institutionsanalyser: i bestemte processer, der på én gang underkuer og udvikler individer, organiseres menneskene i 'produktive' magtstrukturer. For Foucalt er det borgerlige samfund væsentligt det 'disciplinære' samfund. Men hvor materialistisk er Foucaults position? Han kan nok relativere bestående magtstrukturer, men kan han konkret begrunde frigørende muligheder?

AB - Hvordan er den særligt borgerlige subjektivitet opstået? Hvad er dens grundlag? Det forsøger Foucault at besvare i sine detaljerede historiske institutionsanalyser: i bestemte processer, der på én gang underkuer og udvikler individer, organiseres menneskene i 'produktive' magtstrukturer. For Foucalt er det borgerlige samfund væsentligt det 'disciplinære' samfund. Men hvor materialistisk er Foucaults position? Han kan nok relativere bestående magtstrukturer, men kan han konkret begrunde frigørende muligheder?

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 147

EP - 184

JO - Kontext

JF - Kontext

SN - 0900-4440

IS - 39

ER -