Saxo og Rigsdagen i Besancon

Stefan Pajung, Lone Liljefalk

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  Resumé

  Artiklen omhandler Rigsdagen i Besancon 1162 og Saxos beretning herom. Saxo er den mest udførlige kilde til denne begivenhed, men kan ikke fuldstændig tages for gode varer. Dette hænger sammen med, at Saxo havde sin egen agenda. Saxo beskriver kong Valdemar som den retfærdige konge, men kejseren er den falske, troløse hersker, der lokker Valdemar i fordærv. I virkeligheden var Valdemars tilstedeværelse udtryk for realpolitik fra dansk side, da man på et tidspunkt, hvor kejseren stod stærkt, anså det som hensigtsmæssigt at sværge lensed til ham for at udgå voldsomme repressalier. En svaghed hos Saxo er den manglende storpolitiske referanceramme, og simplificerer frontlinierne i det kirkepolitiske skisma, der da deler Europa. Det tyske kejserrige er således ikke en monolitisk størrelse, men selv splittet og kejseren har kun opbakning i den del af sit bagland. Da begivenhederne går ham imod, mister kejseren yderligere hjemlig opbakning, ligesom den danske lensed ikke får nogle videregående konsekvenser herhjemme.
  OriginalsprogDansk
  TidsskriftKirkehistoriske Samlinger
  Sider (fra-til)137-165
  Antal sider28
  ISSN0450-3171
  StatusUdgivet - 2006

  Citer dette

  Pajung, S., & Liljefalk, L. (2006). Saxo og Rigsdagen i Besancon. Kirkehistoriske Samlinger, 137-165.
  Pajung, Stefan ; Liljefalk, Lone. / Saxo og Rigsdagen i Besancon. I: Kirkehistoriske Samlinger. 2006 ; s. 137-165.
  @article{402d9830f2f911dba530000ea68e967b,
  title = "Saxo og Rigsdagen i Besancon",
  abstract = "Artiklen omhandler Rigsdagen i Besancon 1162 og Saxos beretning herom. Saxo er den mest udf{\o}rlige kilde til denne begivenhed, men kan ikke fuldst{\ae}ndig tages for gode varer. Dette h{\ae}nger sammen med, at Saxo havde sin egen agenda. Saxo beskriver kong Valdemar som den retf{\ae}rdige konge, men kejseren er den falske, trol{\o}se hersker, der lokker Valdemar i ford{\ae}rv. I virkeligheden var Valdemars tilstedev{\ae}relse udtryk for realpolitik fra dansk side, da man p{\aa} et tidspunkt, hvor kejseren stod st{\ae}rkt, ans{\aa} det som hensigtsm{\ae}ssigt at sv{\ae}rge lensed til ham for at udg{\aa} voldsomme repressalier. En svaghed hos Saxo er den manglende storpolitiske referanceramme, og simplificerer frontlinierne i det kirkepolitiske skisma, der da deler Europa. Det tyske kejserrige er s{\aa}ledes ikke en monolitisk st{\o}rrelse, men selv splittet og kejseren har kun opbakning i den del af sit bagland. Da begivenhederne g{\aa}r ham imod, mister kejseren yderligere hjemlig opbakning, ligesom den danske lensed ikke f{\aa}r nogle videreg{\aa}ende konsekvenser herhjemme.",
  author = "Stefan Pajung and Lone Liljefalk",
  year = "2006",
  language = "Dansk",
  pages = "137--165",
  journal = "Kirkehistoriske Samlinger",
  issn = "0450-3171",
  publisher = "Syddansk Univeristetsforlag",

  }

  Pajung, S & Liljefalk, L 2006, 'Saxo og Rigsdagen i Besancon', Kirkehistoriske Samlinger, s. 137-165.

  Saxo og Rigsdagen i Besancon. / Pajung, Stefan; Liljefalk, Lone.

  I: Kirkehistoriske Samlinger, 2006, s. 137-165.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  TY - JOUR

  T1 - Saxo og Rigsdagen i Besancon

  AU - Pajung, Stefan

  AU - Liljefalk, Lone

  PY - 2006

  Y1 - 2006

  N2 - Artiklen omhandler Rigsdagen i Besancon 1162 og Saxos beretning herom. Saxo er den mest udførlige kilde til denne begivenhed, men kan ikke fuldstændig tages for gode varer. Dette hænger sammen med, at Saxo havde sin egen agenda. Saxo beskriver kong Valdemar som den retfærdige konge, men kejseren er den falske, troløse hersker, der lokker Valdemar i fordærv. I virkeligheden var Valdemars tilstedeværelse udtryk for realpolitik fra dansk side, da man på et tidspunkt, hvor kejseren stod stærkt, anså det som hensigtsmæssigt at sværge lensed til ham for at udgå voldsomme repressalier. En svaghed hos Saxo er den manglende storpolitiske referanceramme, og simplificerer frontlinierne i det kirkepolitiske skisma, der da deler Europa. Det tyske kejserrige er således ikke en monolitisk størrelse, men selv splittet og kejseren har kun opbakning i den del af sit bagland. Da begivenhederne går ham imod, mister kejseren yderligere hjemlig opbakning, ligesom den danske lensed ikke får nogle videregående konsekvenser herhjemme.

  AB - Artiklen omhandler Rigsdagen i Besancon 1162 og Saxos beretning herom. Saxo er den mest udførlige kilde til denne begivenhed, men kan ikke fuldstændig tages for gode varer. Dette hænger sammen med, at Saxo havde sin egen agenda. Saxo beskriver kong Valdemar som den retfærdige konge, men kejseren er den falske, troløse hersker, der lokker Valdemar i fordærv. I virkeligheden var Valdemars tilstedeværelse udtryk for realpolitik fra dansk side, da man på et tidspunkt, hvor kejseren stod stærkt, anså det som hensigtsmæssigt at sværge lensed til ham for at udgå voldsomme repressalier. En svaghed hos Saxo er den manglende storpolitiske referanceramme, og simplificerer frontlinierne i det kirkepolitiske skisma, der da deler Europa. Det tyske kejserrige er således ikke en monolitisk størrelse, men selv splittet og kejseren har kun opbakning i den del af sit bagland. Da begivenhederne går ham imod, mister kejseren yderligere hjemlig opbakning, ligesom den danske lensed ikke får nogle videregående konsekvenser herhjemme.

  M3 - Tidsskriftartikel

  SP - 137

  EP - 165

  JO - Kirkehistoriske Samlinger

  JF - Kirkehistoriske Samlinger

  SN - 0450-3171

  ER -

  Pajung S, Liljefalk L. Saxo og Rigsdagen i Besancon. Kirkehistoriske Samlinger. 2006;137-165.