« Sauver son nez » : Fake news, une perspective qui en cache d’autres chez les animateurs et journalistes des radios communautaires du Burkina Faso, du Mali et du Niger

Bidragets oversatte titel: Gode miner til slet spil: Fake news: Vinklingens blinde (og skjulte) vinkler hos speakere og journalister i lokalradioer i Burkina Faso, Mali og Niger

Heidi Bojsen, Ismaël Compaoré

Publikation: KonferencebidragPaperForskningpeer review

Abstract

Denne undersøgelse vil fokusere på mediernes produktion af viden om sikkerhedshændelser i de tre Sahel-lande med store sikkerhedsudfordringer, nemlig Burkina Faso, Mali og Niger. Ved sikkerhedshændelser henviser vi til angreb fra væbnede grupper af alle slags, som vi placerer i en genealogi af voldelig usikkerhed. Det drejer sig om landevejsrøvere, røvere, oprørere og terrorister, som har sået usikkerhed og vold i landdistrikterne siden mindst år 2000 (Bojsen og Compaoré, 2019; Compaoré og Bojsen, 2020; Diallo 2021; Hagberg et al, 2017; Hagberg et al, 2019; Harsch, 2009; Hilgers & Loada, 2009; Ilboudo, 2011; Kibora, Kouraogo & Kaboré, 2018; Nyirabikali, Diarra & Maiga, 2014; Sambé et al, 2016)
På baggrund af interviews med og observationer af speakere journalister på lokalradioer i de tre lande (periode fra november 2019 til maj 2023) fokuserer vi på deres funktion i en kommunikativ økologi med flere aktører såsom statsadministrationen, lokale myndigheder, forsvars- og sikkerhedsstyrkerne (FDS), donorer, lyttere i lokalsamfundet, herunder traditionelle og religiøse ledere, væbnede grupper, lytteklubber osv.
Bidragets oversatte titelGode miner til slet spil: Fake news: Vinklingens blinde (og skjulte) vinkler hos speakere og journalister i lokalradioer i Burkina Faso, Mali og Niger
OriginalsprogFransk
Publikationsdato24 aug. 2023
StatusAccepteret/In press - 24 aug. 2023
BegivenhedMis/Mal/Disinformation and (In)Security: : Transdisciplinary and Decolonial Perspectives - Aarhus Universitet, Aarhus, Danmark
Varighed: 24 aug. 202325 aug. 2023

SeminarMis/Mal/Disinformation and (In)Security:
LokationAarhus Universitet
Land/OmrådeDanmark
ByAarhus
Periode24/08/202325/08/2023
  • MSCY: Media, Security Crises and Youth in West Africa

Bojsen, H., Ngomba, T. J., Compaoré, I., Wildermuth, N., Hahonou, E. K., Nielsen, P. E., Samuelsen, H., Larsen, J. M., Hagberg, S., Yaméogo, L., De Jorio, R., Soré, Z., Cissao, Y., Kibora, L., Konsimbo, E., Kaboré, A., Bagaré, M., Fofana, H., Konkobo, B., Ouedraogo, B., Lamine, S., Ely Dicko, B., Karambé, Y., Koné, B., Daouda Diallo, B., Lamine, S., Gustafsson, J., Hansen, E. & Frère, M.

01/01/202131/10/2024

Projekter: ProjektForskning

• Mis/Mal/Disinformation and (In)Security:

Heidi Bojsen (Arrangør), Teke Jacob Ngomba (Arrangør), Poul Erik Nielsen (Arrangør), Ismaël Compaoré (Arrangør), Lassané Yaméogo (Arrangør), Ludovic Kibora (Arrangør), Eric Komlavi Hahonou (Deltager) & Nobert Wildermuth (Deltager)

24 aug. 202325 aug. 2023

Aktivitet: Deltagelse i eller arrangering af en begivenhedOrganisation og deltagelse i konference