Sansebevidsthed og gestisk viden

Om det æstetiske ud fra kritisk teori

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  Resumé

  I klassisk kritisk teori (Adorno, Marcuse) spillede det æstetiske en central rolle i samfundskritikken. I det æstetiske kunne egensindighed og modstand mod ufriheden i samfundet komme til udtryk. Selv om de kritiske teoretikere mest diskuterede dette i forhold til bestemte moderne kunstværker, gjaldt deres interesse en æstetisk praksis og muligheden for dannelse af en æstetisk holdning i en bredere forstand. Det er dette spor artiklen følger gennem en præsentation og diskussion af ideen om sansebevidsthed som er udviklet af en af Adornos nærmeste elever, Rudolf zur Lippe. Det diskuteres hvilken form for relation til verden en sansebevidsthed er udtryk for, og diskussionen konkretiseres bl.a. i form af et begreb om gestisk viden.
  OriginalsprogDansk
  TidsskriftDansk pædagogisk tidsskrift
  Udgave nummer2
  Sider (fra-til)24-33
  Antal sider10
  ISSN0904-2393
  StatusUdgivet - 2010

  Emneord

  • sansebevidsthed
  • gestisk viden
  • kritisk teori
  • æstetik
  • Rudolf zur Lippe
  • Adorno

  Citer dette

  @article{469d4150638711df82bb000ea68e967b,
  title = "Sansebevidsthed og gestisk viden: Om det {\ae}stetiske ud fra kritisk teori",
  abstract = "I klassisk kritisk teori (Adorno, Marcuse) spillede det {\ae}stetiske en central rolle i samfundskritikken. I det {\ae}stetiske kunne egensindighed og modstand mod ufriheden i samfundet komme til udtryk. Selv om de kritiske teoretikere mest diskuterede dette i forhold til bestemte moderne kunstv{\ae}rker, gjaldt deres interesse en {\ae}stetisk praksis og muligheden for dannelse af en {\ae}stetisk holdning i en bredere forstand. Det er dette spor artiklen f{\o}lger gennem en pr{\ae}sentation og diskussion af ideen om sansebevidsthed som er udviklet af en af Adornos n{\ae}rmeste elever, Rudolf zur Lippe. Det diskuteres hvilken form for relation til verden en sansebevidsthed er udtryk for, og diskussionen konkretiseres bl.a. i form af et begreb om gestisk viden.",
  keywords = "sansebevidsthed, gestisk viden, kritisk teori, {\ae}stetik, Rudolf zur Lippe, Adorno",
  author = "Nielsen, {Birger Steen}",
  year = "2010",
  language = "Dansk",
  pages = "24--33",
  journal = "Dansk Paedagogisk Tidsskrift",
  issn = "0904-2393",
  publisher = "Foreningen bag Udgivelsen af Dansk Paedagogisk Tidsskrift",
  number = "2",

  }

  Sansebevidsthed og gestisk viden : Om det æstetiske ud fra kritisk teori. / Nielsen, Birger Steen.

  I: Dansk pædagogisk tidsskrift, Nr. 2, 2010, s. 24-33.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  TY - JOUR

  T1 - Sansebevidsthed og gestisk viden

  T2 - Om det æstetiske ud fra kritisk teori

  AU - Nielsen, Birger Steen

  PY - 2010

  Y1 - 2010

  N2 - I klassisk kritisk teori (Adorno, Marcuse) spillede det æstetiske en central rolle i samfundskritikken. I det æstetiske kunne egensindighed og modstand mod ufriheden i samfundet komme til udtryk. Selv om de kritiske teoretikere mest diskuterede dette i forhold til bestemte moderne kunstværker, gjaldt deres interesse en æstetisk praksis og muligheden for dannelse af en æstetisk holdning i en bredere forstand. Det er dette spor artiklen følger gennem en præsentation og diskussion af ideen om sansebevidsthed som er udviklet af en af Adornos nærmeste elever, Rudolf zur Lippe. Det diskuteres hvilken form for relation til verden en sansebevidsthed er udtryk for, og diskussionen konkretiseres bl.a. i form af et begreb om gestisk viden.

  AB - I klassisk kritisk teori (Adorno, Marcuse) spillede det æstetiske en central rolle i samfundskritikken. I det æstetiske kunne egensindighed og modstand mod ufriheden i samfundet komme til udtryk. Selv om de kritiske teoretikere mest diskuterede dette i forhold til bestemte moderne kunstværker, gjaldt deres interesse en æstetisk praksis og muligheden for dannelse af en æstetisk holdning i en bredere forstand. Det er dette spor artiklen følger gennem en præsentation og diskussion af ideen om sansebevidsthed som er udviklet af en af Adornos nærmeste elever, Rudolf zur Lippe. Det diskuteres hvilken form for relation til verden en sansebevidsthed er udtryk for, og diskussionen konkretiseres bl.a. i form af et begreb om gestisk viden.

  KW - sansebevidsthed

  KW - gestisk viden

  KW - kritisk teori

  KW - æstetik

  KW - Rudolf zur Lippe

  KW - Adorno

  M3 - Tidsskriftartikel

  SP - 24

  EP - 33

  JO - Dansk Paedagogisk Tidsskrift

  JF - Dansk Paedagogisk Tidsskrift

  SN - 0904-2393

  IS - 2

  ER -