Samskabelse, samproduktion og partnerskaber

teoretiske perspektiver

Linda Lundgaard Andersen, Helle Hygum Espersen

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

Frivilligt socialt samarbejde, samskabelse, samproduktion og partnerskaber er alle betegnelser for forskellige typer af samarbejder imellem offentlige og frivillige indsatser. Men hvad indeholder begreberne egentlig? I denne artikel sættes fokus på forskellige former for samarbejde mellem det offentlige og civilsamfundet, og herunder deres styrker og opmærksomhedspunkter. I Danmark har vi i de seneste år set en stigende interesse for at udvikle nye måder at etablere samarbejder mellem borgere, de professionelle og civilsamfund i produktion og levering af velfærdsydelser. I denne udvikling opstår mange betegnelser for disse samarbejder: Samskabelse, samproduktion, partnerskaber, private-offentlige samarbejder, borgerbudgettering, netværksarbejde og ungepaneler – for at nævne nogle hyppigt nævnte. I denne artikel sættes fokus på, hvilket kontinuum af samarbejdsformer de forskellige betegnelser dækker over, og vi diskuterer, hvad der kan være af fordele og udfordringer ved de forskellige typer af samarbejder mellem det offentlige og civilsamfundet. I artiklen viser vi også, hvordan samarbejdsbølgen langt fra er ny, men er en tendens, der har præget velfærdsydelsernes udvikling igennem mange årtier – dog i forskellige udgaver. Aktuelt, hvor nye betegnelser og samarbejder vinder udbredelse, peger vi på, hvordan der praktiseres en pragmatisk tilgang, som er kendetegnet ved en svag metodefasthed, og vi giver en international perspektivering på de nye samarbejdsformer.
OriginalsprogDansk
TitelPartnerskaber og samarbejder mellem det offentlige og civilsamfundet
Antal sider30
Udgivelses stedOdense
ForlagSocialstyrelsen
Publikationsdato2017
Sider107-137
ISBN (Trykt)978-87-93407-47-3
ISBN (Elektronisk)978-87-93407-46-6
StatusUdgivet - 2017

Citer dette

Andersen, L. L., & Hygum Espersen, H. (2017). Samskabelse, samproduktion og partnerskaber: teoretiske perspektiver. I Partnerskaber og samarbejder mellem det offentlige og civilsamfundet (s. 107-137). Odense: Socialstyrelsen.
Andersen, Linda Lundgaard ; Hygum Espersen, Helle. / Samskabelse, samproduktion og partnerskaber : teoretiske perspektiver. Partnerskaber og samarbejder mellem det offentlige og civilsamfundet. Odense : Socialstyrelsen, 2017. s. 107-137
@inbook{e8eab5bcbc424e929be8ebc36b25b5a0,
title = "Samskabelse, samproduktion og partnerskaber: teoretiske perspektiver",
abstract = "Frivilligt socialt samarbejde, samskabelse, samproduktion og partnerskaber er alle betegnelser for forskellige typer af samarbejder imellem offentlige og frivillige indsatser. Men hvad indeholder begreberne egentlig? I denne artikel s{\ae}ttes fokus p{\aa} forskellige former for samarbejde mellem det offentlige og civilsamfundet, og herunder deres styrker og opm{\ae}rksomhedspunkter. I Danmark har vi i de seneste {\aa}r set en stigende interesse for at udvikle nye m{\aa}der at etablere samarbejder mellem borgere, de professionelle og civilsamfund i produktion og levering af velf{\ae}rdsydelser. I denne udvikling opst{\aa}r mange betegnelser for disse samarbejder: Samskabelse, samproduktion, partnerskaber, private-offentlige samarbejder, borgerbudgettering, netv{\ae}rksarbejde og ungepaneler – for at n{\ae}vne nogle hyppigt n{\ae}vnte. I denne artikel s{\ae}ttes fokus p{\aa}, hvilket kontinuum af samarbejdsformer de forskellige betegnelser d{\ae}kker over, og vi diskuterer, hvad der kan v{\ae}re af fordele og udfordringer ved de forskellige typer af samarbejder mellem det offentlige og civilsamfundet. I artiklen viser vi ogs{\aa}, hvordan samarbejdsb{\o}lgen langt fra er ny, men er en tendens, der har pr{\ae}get velf{\ae}rdsydelsernes udvikling igennem mange {\aa}rtier – dog i forskellige udgaver. Aktuelt, hvor nye betegnelser og samarbejder vinder udbredelse, peger vi p{\aa}, hvordan der praktiseres en pragmatisk tilgang, som er kendetegnet ved en svag metodefasthed, og vi giver en international perspektivering p{\aa} de nye samarbejdsformer.",
author = "Andersen, {Linda Lundgaard} and {Hygum Espersen}, Helle",
year = "2017",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-93407-47-3",
pages = "107--137",
booktitle = "Partnerskaber og samarbejder mellem det offentlige og civilsamfundet",
publisher = "Socialstyrelsen",
address = "Danmark",

}

Andersen, LL & Hygum Espersen, H 2017, Samskabelse, samproduktion og partnerskaber: teoretiske perspektiver. i Partnerskaber og samarbejder mellem det offentlige og civilsamfundet. Socialstyrelsen, Odense, s. 107-137.

Samskabelse, samproduktion og partnerskaber : teoretiske perspektiver. / Andersen, Linda Lundgaard; Hygum Espersen, Helle.

Partnerskaber og samarbejder mellem det offentlige og civilsamfundet. Odense : Socialstyrelsen, 2017. s. 107-137.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Samskabelse, samproduktion og partnerskaber

T2 - teoretiske perspektiver

AU - Andersen, Linda Lundgaard

AU - Hygum Espersen, Helle

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Frivilligt socialt samarbejde, samskabelse, samproduktion og partnerskaber er alle betegnelser for forskellige typer af samarbejder imellem offentlige og frivillige indsatser. Men hvad indeholder begreberne egentlig? I denne artikel sættes fokus på forskellige former for samarbejde mellem det offentlige og civilsamfundet, og herunder deres styrker og opmærksomhedspunkter. I Danmark har vi i de seneste år set en stigende interesse for at udvikle nye måder at etablere samarbejder mellem borgere, de professionelle og civilsamfund i produktion og levering af velfærdsydelser. I denne udvikling opstår mange betegnelser for disse samarbejder: Samskabelse, samproduktion, partnerskaber, private-offentlige samarbejder, borgerbudgettering, netværksarbejde og ungepaneler – for at nævne nogle hyppigt nævnte. I denne artikel sættes fokus på, hvilket kontinuum af samarbejdsformer de forskellige betegnelser dækker over, og vi diskuterer, hvad der kan være af fordele og udfordringer ved de forskellige typer af samarbejder mellem det offentlige og civilsamfundet. I artiklen viser vi også, hvordan samarbejdsbølgen langt fra er ny, men er en tendens, der har præget velfærdsydelsernes udvikling igennem mange årtier – dog i forskellige udgaver. Aktuelt, hvor nye betegnelser og samarbejder vinder udbredelse, peger vi på, hvordan der praktiseres en pragmatisk tilgang, som er kendetegnet ved en svag metodefasthed, og vi giver en international perspektivering på de nye samarbejdsformer.

AB - Frivilligt socialt samarbejde, samskabelse, samproduktion og partnerskaber er alle betegnelser for forskellige typer af samarbejder imellem offentlige og frivillige indsatser. Men hvad indeholder begreberne egentlig? I denne artikel sættes fokus på forskellige former for samarbejde mellem det offentlige og civilsamfundet, og herunder deres styrker og opmærksomhedspunkter. I Danmark har vi i de seneste år set en stigende interesse for at udvikle nye måder at etablere samarbejder mellem borgere, de professionelle og civilsamfund i produktion og levering af velfærdsydelser. I denne udvikling opstår mange betegnelser for disse samarbejder: Samskabelse, samproduktion, partnerskaber, private-offentlige samarbejder, borgerbudgettering, netværksarbejde og ungepaneler – for at nævne nogle hyppigt nævnte. I denne artikel sættes fokus på, hvilket kontinuum af samarbejdsformer de forskellige betegnelser dækker over, og vi diskuterer, hvad der kan være af fordele og udfordringer ved de forskellige typer af samarbejder mellem det offentlige og civilsamfundet. I artiklen viser vi også, hvordan samarbejdsbølgen langt fra er ny, men er en tendens, der har præget velfærdsydelsernes udvikling igennem mange årtier – dog i forskellige udgaver. Aktuelt, hvor nye betegnelser og samarbejder vinder udbredelse, peger vi på, hvordan der praktiseres en pragmatisk tilgang, som er kendetegnet ved en svag metodefasthed, og vi giver en international perspektivering på de nye samarbejdsformer.

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-93407-47-3

SP - 107

EP - 137

BT - Partnerskaber og samarbejder mellem det offentlige og civilsamfundet

PB - Socialstyrelsen

CY - Odense

ER -

Andersen LL, Hygum Espersen H. Samskabelse, samproduktion og partnerskaber: teoretiske perspektiver. I Partnerskaber og samarbejder mellem det offentlige og civilsamfundet. Odense: Socialstyrelsen. 2017. s. 107-137