Rygeadfærd i BASIC-perspektiv: En case fra Københavns Lufthavne om adfærdsdiagnosticering og langtidsvirkning af adfærdsinterventioner

Karsten Schmidt, Johannes Schuldt-Jensen, Pelle Guldborg Hansen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

TidsskriftOekonomi og Politik
Vol/bind90
Udgave nummer4
Sider (fra-til)54-65
ISSN0030-1906
StatusUdgivet - dec. 2017

• nudge
  • nudging
  • arbejdsmiljø
  • BASIC

@article{234a35f70bc04886901c8e03f7b3af6c,
title = "Rygeadf{\ae}rd i BASIC-perspektiv: En case fra K{\o}benhavns Lufthavne om adf{\ae}rdsdiagnosticering og langtidsvirkning af adf{\ae}rdsinterventioner",
abstract = "I 2007 indf{\o}rtes et landsd{\ae}kkende forbud mod indend{\o}rs rygning, der flyttede rygerne uden for d{\o}rpartier. Koncentrationen af rygere ved d{\o}rpartier medf{\o}rer dog risici for passiv rygning p{\aa} steder med h{\o}j frekvens af rygere, s{\aa}som K{\o}benhavns Lufthavn, Kastrup. En intervention udviklet med den adf{\ae}rdsdiagnostiske tilgang, BASIC, blev testet i et quasi-eksperiment i 2013 og i et opf{\o}lgende, naturligt eksperiment i 2016. Data fra i alt 3.761 rygere fordelt p{\aa} tre af lufthavnsterminalernes d{\o}romr{\aa}der blev indsamlet. Eksperimentet i 2013 viste en halvering af rygere i det r{\o}gfri omr{\aa}de i d{\o}rpartierne. Den opf{\o}lgende m{\aa}ling i 2016 viste forventeligt, at langtidseffekten af interventionen er afh{\ae}ngig af om de enkelte elementer i interventionen er til stede. Resultaterne peger p{\aa} at adf{\ae}rdsinterventioner (herunder nudges), der bygger p{\aa} adf{\ae}rdsforskningens indsigter i tilsyneladende irrationelle faktorer er langtidsholdbare s{\aa} l{\ae}nge interventionen vedligeholdes og at den underl{\ae}ggende diagnose stadig er relevant for problemadf{\ae}rden.",
keywords = "nudge, nudging, arbejdsmilj{\o}, BASIC",
author = "Karsten Schmidt and Johannes Schuldt-Jensen and Hansen, {Pelle Guldborg}",
year = "2017",
month = "12",
volume = "90",
pages = "54--65",
journal = "Oekonomi og Politik",
issn = "0030-1906",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "4",

Rygeadfærd i BASIC-perspektiv : En case fra Københavns Lufthavne om adfærdsdiagnosticering og langtidsvirkning af adfærdsinterventioner. / Schmidt, Karsten; Schuldt-Jensen, Johannes; Hansen, Pelle Guldborg.

I: Oekonomi og Politik, Bind 90, Nr. 4, 12.2017, s. 54-65.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Rygeadfærd i BASIC-perspektiv

T2 - En case fra Københavns Lufthavne om adfærdsdiagnosticering og langtidsvirkning af adfærdsinterventioner

AU - Schmidt, Karsten

AU - Schuldt-Jensen, Johannes

AU - Hansen, Pelle Guldborg

PY - 2017/12

Y1 - 2017/12

N2 - I 2007 indførtes et landsdækkende forbud mod indendørs rygning, der flyttede rygerne uden for dørpartier. Koncentrationen af rygere ved dørpartier medfører dog risici for passiv rygning på steder med høj frekvens af rygere, såsom Københavns Lufthavn, Kastrup. En intervention udviklet med den adfærdsdiagnostiske tilgang, BASIC, blev testet i et quasi-eksperiment i 2013 og i et opfølgende, naturligt eksperiment i 2016. Data fra i alt 3.761 rygere fordelt på tre af lufthavnsterminalernes dørområder blev indsamlet. Eksperimentet i 2013 viste en halvering af rygere i det røgfri område i dørpartierne. Den opfølgende måling i 2016 viste forventeligt, at langtidseffekten af interventionen er afhængig af om de enkelte elementer i interventionen er til stede. Resultaterne peger på at adfærdsinterventioner (herunder nudges), der bygger på adfærdsforskningens indsigter i tilsyneladende irrationelle faktorer er langtidsholdbare så længe interventionen vedligeholdes og at den underlæggende diagnose stadig er relevant for problemadfærden.

AB - I 2007 indførtes et landsdækkende forbud mod indendørs rygning, der flyttede rygerne uden for dørpartier. Koncentrationen af rygere ved dørpartier medfører dog risici for passiv rygning på steder med høj frekvens af rygere, såsom Københavns Lufthavn, Kastrup. En intervention udviklet med den adfærdsdiagnostiske tilgang, BASIC, blev testet i et quasi-eksperiment i 2013 og i et opfølgende, naturligt eksperiment i 2016. Data fra i alt 3.761 rygere fordelt på tre af lufthavnsterminalernes dørområder blev indsamlet. Eksperimentet i 2013 viste en halvering af rygere i det røgfri område i dørpartierne. Den opfølgende måling i 2016 viste forventeligt, at langtidseffekten af interventionen er afhængig af om de enkelte elementer i interventionen er til stede. Resultaterne peger på at adfærdsinterventioner (herunder nudges), der bygger på adfærdsforskningens indsigter i tilsyneladende irrationelle faktorer er langtidsholdbare så længe interventionen vedligeholdes og at den underlæggende diagnose stadig er relevant for problemadfærden.

KW - nudge

KW - nudging