Retten i sproget: Samspillet mellem ret og sprog i juridisk praksis

Jonas Gabrielsen (Redaktør), Anne Lise Kjær (Redaktør), Lin Adrian (Redaktør), Jan Engberg (Redaktør), Morten Rosenmeier (Redaktør), Sten Schaumburg-Müller (Redaktør), Cecilie Brito Cederstrøm (Redaktør)

    Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportAntologiForskningpeer review

    Abstract

    Jeg har sammen med forskere fra jura, KU, ÅU og SDU redigeret antologien. Antologien er fagfællebedømt, og de enkelte bidrag er bedømt af henholdsvis jurister og sprogforskere. Antologien er kulminationen på et retslingvistisk netværksprojekt, støttet af Forskningsrådet (FKK).

    Retten i sproget giver en indføring i samspillet mellem ret og sprog. Hvordan påvirker ret og sprog hinanden i praksis? Hvad ligger der i talemåder som »sproget er juristens vigtigste værktøj«? Hvordan kommer sproget til udtryk i forskellige juridiske arenaer? Og hvad er det for forskellige sprogforståelser der ligger bag betegnelser som juridisk klarsprog, retsretorik, juridisk kommunikation og ordlydsfortolkning?

    Bogen er opdelt i fire hovedtemaer, der afspejler bredden i det retslingvistiske felt:

    Hvad er godt juridisk sprog?
    Hvordan overbeviser man med sprog?
    Hvad sker der med retten, når sproget er usynligt for juristerne?
    Hvad betyder sprog for den juridiske fortolkning?
    Retten i sproget udmærker sig ved sin tværvidenskabelige tilgang og ved at sammentænke juridisk forskning og praksis. Bidragsyderne er nordiske forskere og praktikere, der på hver sin måde har indblik i forholdet mellem ret og sprog.

    Bogen er redigeret af forskningsnetværket RELINE ’s styregruppe. RELINE (Retslingvistisk Netværk) arbejder for at fremme den nordiske retslingvistik.
    OriginalsprogDansk
    UdgivelsesstedKøbenhavn
    ForlagDjøf Forlag
    Antal sider347
    ISBN (Trykt)978-87-574-3379-1
    StatusUdgivet - aug. 2015

    Emneord

    • Retsretorik
    • sprog og jura
    • retorik i retten
    • retslingvistik

    Citer dette