Religiøse symboler, religionsfrihed og det offentlige rum: "Stormoskeer" i København?

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Med fokus på diskussionerne i 2009-2010 om opførsel af såkaldte "stormoskeer" i København undersøger artiklen med udgangspunkt i et begreb om religfionsfrihed, hvordan staten bør forholde sig til religiøse symboler i det offentlige rum. Religionsfrihed fortolkes som udtryk for et antal forskellige opfattelser af forholdet mellem stat og religion (neutralitet, tolerance, respekt og anerkendelse). Artiklen spørger på baggrund af, hvordan den danske stat i øvrigt forholder sig til religion i almindelighed og minoritetsreligioner i særdeleshed, hvordan staten bør forholde sig til religiøse symboler. Fremgangsmåden har dels et fortolkende sigte, da det er mindre ligetil, end man umiddelbart skulle tro, at karakterisere den danske stats forhold til religion på en teoretisk oplysende måde. Dels synliggør den implikationerne af bestemte principper for forholdet mellem stat og religion, hvilket muliggør saglig bedømmelse af princippernes rimelighed. Artiklen præsenterer fire forskellige opfattelser af religionsfrihed som model for håndtering af religiøse symboler i det offentlige rum og diskuterer, hvorledes staten i lyset af de mest rimelige fortolkninger af det danske forhold mellem stat og religion bør behandle religiøse symboler i det offentlige rum.
OriginalsprogDansk
TidsskriftPolitik
Vol/bind13
Udgave nummer4
Sider (fra-til)6-14
Antal sider9
ISSN1604-0058
StatusUdgivet - dec. 2010

Emneord

  • moskeer
  • religionsfrihed
  • religiøse symboler
  • offentligt rum
  • neutralitet
  • tolerance
  • anerkendelse

Citer dette

@article{d89f980dacfe4304b36a88eabe3f3b78,
title = "Religi{\o}se symboler, religionsfrihed og det offentlige rum: {"}Stormoskeer{"} i K{\o}benhavn?",
abstract = "Med fokus p{\aa} diskussionerne i 2009-2010 om opf{\o}rsel af s{\aa}kaldte {"}stormoskeer{"} i K{\o}benhavn unders{\o}ger artiklen med udgangspunkt i et begreb om religfionsfrihed, hvordan staten b{\o}r forholde sig til religi{\o}se symboler i det offentlige rum. Religionsfrihed fortolkes som udtryk for et antal forskellige opfattelser af forholdet mellem stat og religion (neutralitet, tolerance, respekt og anerkendelse). Artiklen sp{\o}rger p{\aa} baggrund af, hvordan den danske stat i {\o}vrigt forholder sig til religion i almindelighed og minoritetsreligioner i s{\ae}rdeleshed, hvordan staten b{\o}r forholde sig til religi{\o}se symboler. Fremgangsm{\aa}den har dels et fortolkende sigte, da det er mindre ligetil, end man umiddelbart skulle tro, at karakterisere den danske stats forhold til religion p{\aa} en teoretisk oplysende m{\aa}de. Dels synligg{\o}r den implikationerne af bestemte principper for forholdet mellem stat og religion, hvilket muligg{\o}r saglig bed{\o}mmelse af princippernes rimelighed. Artiklen pr{\ae}senterer fire forskellige opfattelser af religionsfrihed som model for h{\aa}ndtering af religi{\o}se symboler i det offentlige rum og diskuterer, hvorledes staten i lyset af de mest rimelige fortolkninger af det danske forhold mellem stat og religion b{\o}r behandle religi{\o}se symboler i det offentlige rum.",
keywords = "moskeer, religionsfrihed, religi{\o}se symboler, offentligt rum, neutralitet, tolerance, anerkendelse",
author = "Sune L{\ae}gaard",
year = "2010",
month = "12",
language = "Dansk",
volume = "13",
pages = "6--14",
journal = "Politik",
issn = "1604-0058",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "4",

}

Religiøse symboler, religionsfrihed og det offentlige rum: "Stormoskeer" i København? / Lægaard, Sune.

I: Politik, Bind 13, Nr. 4, 12.2010, s. 6-14.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Religiøse symboler, religionsfrihed og det offentlige rum: "Stormoskeer" i København?

AU - Lægaard, Sune

PY - 2010/12

Y1 - 2010/12

N2 - Med fokus på diskussionerne i 2009-2010 om opførsel af såkaldte "stormoskeer" i København undersøger artiklen med udgangspunkt i et begreb om religfionsfrihed, hvordan staten bør forholde sig til religiøse symboler i det offentlige rum. Religionsfrihed fortolkes som udtryk for et antal forskellige opfattelser af forholdet mellem stat og religion (neutralitet, tolerance, respekt og anerkendelse). Artiklen spørger på baggrund af, hvordan den danske stat i øvrigt forholder sig til religion i almindelighed og minoritetsreligioner i særdeleshed, hvordan staten bør forholde sig til religiøse symboler. Fremgangsmåden har dels et fortolkende sigte, da det er mindre ligetil, end man umiddelbart skulle tro, at karakterisere den danske stats forhold til religion på en teoretisk oplysende måde. Dels synliggør den implikationerne af bestemte principper for forholdet mellem stat og religion, hvilket muliggør saglig bedømmelse af princippernes rimelighed. Artiklen præsenterer fire forskellige opfattelser af religionsfrihed som model for håndtering af religiøse symboler i det offentlige rum og diskuterer, hvorledes staten i lyset af de mest rimelige fortolkninger af det danske forhold mellem stat og religion bør behandle religiøse symboler i det offentlige rum.

AB - Med fokus på diskussionerne i 2009-2010 om opførsel af såkaldte "stormoskeer" i København undersøger artiklen med udgangspunkt i et begreb om religfionsfrihed, hvordan staten bør forholde sig til religiøse symboler i det offentlige rum. Religionsfrihed fortolkes som udtryk for et antal forskellige opfattelser af forholdet mellem stat og religion (neutralitet, tolerance, respekt og anerkendelse). Artiklen spørger på baggrund af, hvordan den danske stat i øvrigt forholder sig til religion i almindelighed og minoritetsreligioner i særdeleshed, hvordan staten bør forholde sig til religiøse symboler. Fremgangsmåden har dels et fortolkende sigte, da det er mindre ligetil, end man umiddelbart skulle tro, at karakterisere den danske stats forhold til religion på en teoretisk oplysende måde. Dels synliggør den implikationerne af bestemte principper for forholdet mellem stat og religion, hvilket muliggør saglig bedømmelse af princippernes rimelighed. Artiklen præsenterer fire forskellige opfattelser af religionsfrihed som model for håndtering af religiøse symboler i det offentlige rum og diskuterer, hvorledes staten i lyset af de mest rimelige fortolkninger af det danske forhold mellem stat og religion bør behandle religiøse symboler i det offentlige rum.

KW - moskeer

KW - religionsfrihed

KW - religiøse symboler

KW - offentligt rum

KW - neutralitet

KW - tolerance

KW - anerkendelse

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 13

SP - 6

EP - 14

JO - Politik

JF - Politik

SN - 1604-0058

IS - 4

ER -