(Re)associating Bruno Latour and Martin Heidegger

Interdisciplinary investigations in the fields of philosophy, sociology and history

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportDoktordisputatsForskning

Resumé

Martin Heidegger og Bruno Latour har været skelsættende tænkere inden for hver deres forskningsområder i årtier. Mens Heidegger fundamentalt har påvirket forløbet af filosofien i det tyvende århundrede, har Latour været banebrydende i sociologi og science and technology studies gennem de seneste fyrre år. Heidegger har primært beskæftiget sig med de grundlæggende principper for tænkning og væren, en grundlæggende kritik af modernitet, og han har advaret mod den fremherskende disposition af moderne teknologi. Latour er omvendt kendt for sine empiriske undersøgelser, sin fascination for teknologi, og han hævder, at moderniteten er en illusion.
Forskellen mellem de to tænkere forstærkes yderligere af, at Latour ved flere lejligheder udtrykkeligt kritiserer Heidegger og hans intellektuelle arv, hvilket transformerer ovenstående
uoverensstemmelse til en åbenlys kontrovers. Denne afhandling går i den modsatte retning og hævder, at Heidegger og Latour i virkeligheden er meget tættere på hinanden, end Latour er villig til at indrømme, og, endnu vigtigere, så er det afhandlingens tese, at denne tætte forbindelse giver os mulighed for at gentænke væsentlige fælles forskningsinteresser i samtidens filosofi, sociologi og historieforskning.
OriginalsprogEngelsk
Udgivelses stedRoskilde
ForlagRoskilde Universitet
Antal sider263
StatusUdgivet - 2016

Citer dette

@phdthesis{9b8cf3bac7a14e12a79239d73eae8fc9,
title = "(Re)associating Bruno Latour and Martin Heidegger: Interdisciplinary investigations in the fields of philosophy, sociology and history",
abstract = "Martin Heidegger og Bruno Latour har v{\ae}ret skels{\ae}ttende t{\ae}nkere inden for hver deres forskningsomr{\aa}der i {\aa}rtier. Mens Heidegger fundamentalt har p{\aa}virket forl{\o}bet af filosofien i det tyvende {\aa}rhundrede, har Latour v{\ae}ret banebrydende i sociologi og science and technology studies gennem de seneste fyrre {\aa}r. Heidegger har prim{\ae}rt besk{\ae}ftiget sig med de grundl{\ae}ggende principper for t{\ae}nkning og v{\ae}ren, en grundl{\ae}ggende kritik af modernitet, og han har advaret mod den fremherskende disposition af moderne teknologi. Latour er omvendt kendt for sine empiriske unders{\o}gelser, sin fascination for teknologi, og han h{\ae}vder, at moderniteten er en illusion. Forskellen mellem de to t{\ae}nkere forst{\ae}rkes yderligere af, at Latour ved flere lejligheder udtrykkeligt kritiserer Heidegger og hans intellektuelle arv, hvilket transformerer ovenst{\aa}endeuoverensstemmelse til en {\aa}benlys kontrovers. Denne afhandling g{\aa}r i den modsatte retning og h{\ae}vder, at Heidegger og Latour i virkeligheden er meget t{\ae}ttere p{\aa} hinanden, end Latour er villig til at indr{\o}mme, og, endnu vigtigere, s{\aa} er det afhandlingens tese, at denne t{\ae}tte forbindelse giver os mulighed for at gent{\ae}nke v{\ae}sentlige f{\ae}lles forskningsinteresser i samtidens filosofi, sociologi og historieforskning.",
author = "S{\o}ren Riis",
year = "2016",
language = "English",
publisher = "Roskilde Universitet",

}

(Re)associating Bruno Latour and Martin Heidegger : Interdisciplinary investigations in the fields of philosophy, sociology and history. / Riis, Søren.

Roskilde : Roskilde Universitet, 2016. 263 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportDoktordisputatsForskning

TY - THES

T1 - (Re)associating Bruno Latour and Martin Heidegger

T2 - Interdisciplinary investigations in the fields of philosophy, sociology and history

AU - Riis, Søren

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Martin Heidegger og Bruno Latour har været skelsættende tænkere inden for hver deres forskningsområder i årtier. Mens Heidegger fundamentalt har påvirket forløbet af filosofien i det tyvende århundrede, har Latour været banebrydende i sociologi og science and technology studies gennem de seneste fyrre år. Heidegger har primært beskæftiget sig med de grundlæggende principper for tænkning og væren, en grundlæggende kritik af modernitet, og han har advaret mod den fremherskende disposition af moderne teknologi. Latour er omvendt kendt for sine empiriske undersøgelser, sin fascination for teknologi, og han hævder, at moderniteten er en illusion. Forskellen mellem de to tænkere forstærkes yderligere af, at Latour ved flere lejligheder udtrykkeligt kritiserer Heidegger og hans intellektuelle arv, hvilket transformerer ovenståendeuoverensstemmelse til en åbenlys kontrovers. Denne afhandling går i den modsatte retning og hævder, at Heidegger og Latour i virkeligheden er meget tættere på hinanden, end Latour er villig til at indrømme, og, endnu vigtigere, så er det afhandlingens tese, at denne tætte forbindelse giver os mulighed for at gentænke væsentlige fælles forskningsinteresser i samtidens filosofi, sociologi og historieforskning.

AB - Martin Heidegger og Bruno Latour har været skelsættende tænkere inden for hver deres forskningsområder i årtier. Mens Heidegger fundamentalt har påvirket forløbet af filosofien i det tyvende århundrede, har Latour været banebrydende i sociologi og science and technology studies gennem de seneste fyrre år. Heidegger har primært beskæftiget sig med de grundlæggende principper for tænkning og væren, en grundlæggende kritik af modernitet, og han har advaret mod den fremherskende disposition af moderne teknologi. Latour er omvendt kendt for sine empiriske undersøgelser, sin fascination for teknologi, og han hævder, at moderniteten er en illusion. Forskellen mellem de to tænkere forstærkes yderligere af, at Latour ved flere lejligheder udtrykkeligt kritiserer Heidegger og hans intellektuelle arv, hvilket transformerer ovenståendeuoverensstemmelse til en åbenlys kontrovers. Denne afhandling går i den modsatte retning og hævder, at Heidegger og Latour i virkeligheden er meget tættere på hinanden, end Latour er villig til at indrømme, og, endnu vigtigere, så er det afhandlingens tese, at denne tætte forbindelse giver os mulighed for at gentænke væsentlige fælles forskningsinteresser i samtidens filosofi, sociologi og historieforskning.

M3 - Doctoral thesis

BT - (Re)associating Bruno Latour and Martin Heidegger

PB - Roskilde Universitet

CY - Roskilde

ER -