"Kønnet, videnskaben og det akademiske rum"

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiFormidling

Resumé

 

En af de væsentligste erkendelsesmæssige værdier ved historisk viden består i, at den viser os det foranderlige i alt - at selv det, der forekommer os givent - ja naturligt - har en tilblivelse og derfor også en mulig afslutning. Selv en så bastant kategori som "kønnet" har gennem historien undergået store forandringer og er i vores del af verden aldrig ophørt med at være til diskussion. Umådelige mængder papir og tryksværte er blevet brugt på at opretholde og forsvare opfattelser af kønnene samtidig med, at man hævdede, at disse opfattelser netop var gudgivne eller "naturlige" og dermed uomgængelige. Historievidenskabens opgave er derfor ikke blot at sikre "kulturarven" og de identiteter, den må overlevere, men uophørligt at påpege tingenes foranderlighed og derigennem at minde alle ideologier og værdisystemer om deres egen forgængelighed. Artiklen forsøger i et letforståeligt sprog at give en historisk analyse af baggrunden for de forestillinger omkring køn og videnskabelighed, der i de seneste år har været genstand for megen granskning og ikke mindst: megen debat.

OriginalsprogDansk
TitelDe røde sko - Femisme nu
RedaktørerLeonora Christina Skov
Antal sider10
Udgivelses stedKøbenhavn
ForlagTiderne Skifter
Publikationsdato2002
Udgave1+2
Sider264-274
ISBN (Trykt)8774459805
StatusUdgivet - 2002
Udgivet eksterntJa

Citer dette

Münster-Swendsen, M. (2002). "Kønnet, videnskaben og det akademiske rum" I L. C. Skov (red.), De røde sko - Femisme nu (1+2 udg., s. 264-274). København: Tiderne Skifter.
Münster-Swendsen, Mia. / "Kønnet, videnskaben og det akademiske rum". De røde sko - Femisme nu. red. / Leonora Christina Skov. 1+2. udg. København : Tiderne Skifter, 2002. s. 264-274
@inbook{678b6e119d2f479ea3e7c300fd2bd6cd,
title = "{"}K{\o}nnet, videnskaben og det akademiske rum{"}",
abstract = " En af de v{\ae}sentligste erkendelsesm{\ae}ssige v{\ae}rdier ved historisk viden best{\aa}r i, at den viser os det foranderlige i alt - at selv det, der forekommer os givent - ja naturligt - har en tilblivelse og derfor ogs{\aa} en mulig afslutning. Selv en s{\aa} bastant kategori som {"}k{\o}nnet{"} har gennem historien underg{\aa}et store forandringer og er i vores del af verden aldrig oph{\o}rt med at v{\ae}re til diskussion. Um{\aa}delige m{\ae}ngder papir og tryksv{\ae}rte er blevet brugt p{\aa} at opretholde og forsvare opfattelser af k{\o}nnene samtidig med, at man h{\ae}vdede, at disse opfattelser netop var gudgivne eller {"}naturlige{"} og dermed uomg{\ae}ngelige. Historievidenskabens opgave er derfor ikke blot at sikre {"}kulturarven{"} og de identiteter, den m{\aa} overlevere, men uoph{\o}rligt at p{\aa}pege tingenes foranderlighed og derigennem at minde alle ideologier og v{\ae}rdisystemer om deres egen forg{\ae}ngelighed. Artiklen fors{\o}ger i et letforst{\aa}eligt sprog at give en historisk analyse af baggrunden for de forestillinger omkring k{\o}n og videnskabelighed, der i de seneste {\aa}r har v{\ae}ret genstand for megen granskning og ikke mindst: megen debat.",
author = "Mia M{\"u}nster-Swendsen",
year = "2002",
language = "Dansk",
isbn = "8774459805",
pages = "264--274",
editor = "Skov, {Leonora Christina}",
booktitle = "De r{\o}de sko - Femisme nu",
publisher = "Tiderne Skifter",
edition = "1+2",

}

Münster-Swendsen, M 2002, "Kønnet, videnskaben og det akademiske rum" i LC Skov (red.), De røde sko - Femisme nu. 1+2 udg, Tiderne Skifter, København, s. 264-274.

"Kønnet, videnskaben og det akademiske rum" / Münster-Swendsen, Mia.

De røde sko - Femisme nu. red. / Leonora Christina Skov. 1+2. udg. København : Tiderne Skifter, 2002. s. 264-274.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiFormidling

TY - CHAP

T1 - "Kønnet, videnskaben og det akademiske rum"

AU - Münster-Swendsen, Mia

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 -  En af de væsentligste erkendelsesmæssige værdier ved historisk viden består i, at den viser os det foranderlige i alt - at selv det, der forekommer os givent - ja naturligt - har en tilblivelse og derfor også en mulig afslutning. Selv en så bastant kategori som "kønnet" har gennem historien undergået store forandringer og er i vores del af verden aldrig ophørt med at være til diskussion. Umådelige mængder papir og tryksværte er blevet brugt på at opretholde og forsvare opfattelser af kønnene samtidig med, at man hævdede, at disse opfattelser netop var gudgivne eller "naturlige" og dermed uomgængelige. Historievidenskabens opgave er derfor ikke blot at sikre "kulturarven" og de identiteter, den må overlevere, men uophørligt at påpege tingenes foranderlighed og derigennem at minde alle ideologier og værdisystemer om deres egen forgængelighed. Artiklen forsøger i et letforståeligt sprog at give en historisk analyse af baggrunden for de forestillinger omkring køn og videnskabelighed, der i de seneste år har været genstand for megen granskning og ikke mindst: megen debat.

AB -  En af de væsentligste erkendelsesmæssige værdier ved historisk viden består i, at den viser os det foranderlige i alt - at selv det, der forekommer os givent - ja naturligt - har en tilblivelse og derfor også en mulig afslutning. Selv en så bastant kategori som "kønnet" har gennem historien undergået store forandringer og er i vores del af verden aldrig ophørt med at være til diskussion. Umådelige mængder papir og tryksværte er blevet brugt på at opretholde og forsvare opfattelser af kønnene samtidig med, at man hævdede, at disse opfattelser netop var gudgivne eller "naturlige" og dermed uomgængelige. Historievidenskabens opgave er derfor ikke blot at sikre "kulturarven" og de identiteter, den må overlevere, men uophørligt at påpege tingenes foranderlighed og derigennem at minde alle ideologier og værdisystemer om deres egen forgængelighed. Artiklen forsøger i et letforståeligt sprog at give en historisk analyse af baggrunden for de forestillinger omkring køn og videnskabelighed, der i de seneste år har været genstand for megen granskning og ikke mindst: megen debat.

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 8774459805

SP - 264

EP - 274

BT - De røde sko - Femisme nu

A2 - Skov, Leonora Christina

PB - Tiderne Skifter

CY - København

ER -

Münster-Swendsen M. "Kønnet, videnskaben og det akademiske rum" I Skov LC, red., De røde sko - Femisme nu. 1+2 udg. København: Tiderne Skifter. 2002. s. 264-274