"Brugerens arme og ben"

• Diskursanalyse
    • Handicap
    • Arbejdsmiljø

Munk-Madsen, E. (2005). "Brugerens arme og ben" handicapdiskursens herredømme i hjælperomsorgspraksis. Afhandling præsenteret på Dansk Sociologkongres, Roskilde , Danmark.
    Munk-Madsen, Eva. / "Brugerens arme og ben" handicapdiskursens herredømme i hjælperomsorgspraksis. Afhandling præsenteret på Dansk Sociologkongres, Roskilde , Danmark.17 s.
    @conference{e3c1f070c64611dbb7d6000ea68e967b,
    title = "{"}Brugerens arme og ben{"}: handicapdiskursens herred{\o}mme i hj{\ae}lperomsorgspraksis",
    abstract = "Omsorgspraksis, det praktiske, sociale og emotionelle arbejde omsorgsydere udf{\o}rer i samspil med omsorgsmodtagere, har b{\aa}de diskursive og ikke-diskursive elementer. Disse er imidlertid t{\ae}t forbundne via arbejdets mellem-menneskelige karakter. I dette paper er det samspillet mellem diskurs og plejepraksis i hj{\ae}lperordningen der er i s{\o}gelyset. Hj{\ae}lperordningen er en offentlig finansieret omsorgsmodel med brugerstyret hj{\ae}lp, hvor personer med vidtg{\aa}ende fysisk handicap bevilges midler til at ans{\ae}tte personlige hj{\ae}lpere privat. Imellem denne institutionelle struktur og en r{\aa}dende diskursiv praksis om brugerstyring, en handicapdiskurs, udvikles hj{\ae}lpernes omsorgspraksis. Gennem tekstanalyse og eksempler fra plejearbejdet p{\aa}vises sammenh{\ae}nge mellem sprogbrug og praksis i arbejdet. Handicapdiskursen s{\ae}ttes ind i en historisk sammenh{\ae}ng og konfronteres med en arbejdsmilj{\o}diskurs. Denne kritiske diskursanalyse (paperet) er dermed et led i at kreere en interdiskursivitet, som kan give grobund for demokratiserende praksis{\ae}ndringer.",
    keywords = "Diskursanalyse, Handicap, Arbejdsmilj{\o}",
    author = "Eva Munk-Madsen",
    note = "Sider: 1-17; Dansk Sociologkongres ; Conference date: 18-08-2005 Through 20-08-2005",
    year = "2005",

Munk-Madsen, E 2005, '"Brugerens arme og ben" handicapdiskursens herredømme i hjælperomsorgspraksis' Paper fremlagt ved Dansk Sociologkongres, Roskilde , Danmark, 18/08/2005 - 20/08/2005, .

"Brugerens arme og ben" handicapdiskursens herredømme i hjælperomsorgspraksis. / Munk-Madsen, Eva.

2005. Afhandling præsenteret på Dansk Sociologkongres, Roskilde , Danmark.

Publikation: KonferencebidragPaperForskning

TY - CONF

T1 - "Brugerens arme og ben"

T2 - handicapdiskursens herredømme i hjælperomsorgspraksis

AU - Munk-Madsen, Eva

N1 - Sider: 1-17

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Omsorgspraksis, det praktiske, sociale og emotionelle arbejde omsorgsydere udfører i samspil med omsorgsmodtagere, har både diskursive og ikke-diskursive elementer. Disse er imidlertid tæt forbundne via arbejdets mellem-menneskelige karakter. I dette paper er det samspillet mellem diskurs og plejepraksis i hjælperordningen der er i søgelyset. Hjælperordningen er en offentlig finansieret omsorgsmodel med brugerstyret hjælp, hvor personer med vidtgående fysisk handicap bevilges midler til at ansætte personlige hjælpere privat. Imellem denne institutionelle struktur og en rådende diskursiv praksis om brugerstyring, en handicapdiskurs, udvikles hjælpernes omsorgspraksis. Gennem tekstanalyse og eksempler fra plejearbejdet påvises sammenhænge mellem sprogbrug og praksis i arbejdet. Handicapdiskursen sættes ind i en historisk sammenhæng og konfronteres med en arbejdsmiljødiskurs. Denne kritiske diskursanalyse (paperet) er dermed et led i at kreere en interdiskursivitet, som kan give grobund for demokratiserende praksisændringer.

AB - Omsorgspraksis, det praktiske, sociale og emotionelle arbejde omsorgsydere udfører i samspil med omsorgsmodtagere, har både diskursive og ikke-diskursive elementer. Disse er imidlertid tæt forbundne via arbejdets mellem-menneskelige karakter. I dette paper er det samspillet mellem diskurs og plejepraksis i hjælperordningen der er i søgelyset. Hjælperordningen er en offentlig finansieret omsorgsmodel med brugerstyret hjælp, hvor personer med vidtgående fysisk handicap bevilges midler til at ansætte personlige hjælpere privat. Imellem denne institutionelle struktur og en rådende diskursiv praksis om brugerstyring, en handicapdiskurs, udvikles hjælpernes omsorgspraksis. Gennem tekstanalyse og eksempler fra plejearbejdet påvises sammenhænge mellem sprogbrug og praksis i arbejdet. Handicapdiskursen sættes ind i en historisk sammenhæng og konfronteres med en arbejdsmiljødiskurs. Denne kritiske diskursanalyse (paperet) er dermed et led i at kreere en interdiskursivitet, som kan give grobund for demokratiserende praksisændringer.

KW - Diskursanalyse

KW - Handicap

KW - Arbejdsmiljø

M3 - Paper

Munk-Madsen E. "Brugerens arme og ben" handicapdiskursens herredømme i hjælperomsorgspraksis. 2005. Afhandling præsenteret på Dansk Sociologkongres, Roskilde , Danmark.