Professionssociologi: sundhedsprofessioner under pres

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

Professionssociologi og professionsteorier tilbyder samfundsteoretiske forståelser af en række faggruppers særlige forhold til både stat, civilsamfund, viden, uddannelse og marked- ikke blot arbejdsmarked, men også samfundet forstået som marked. Professionernes arbejdsområder og indflydelse er reguleret, men de har en grad af autonomi for at kunne udføre deres arbejde, for overhoved at kunne forstås som professioner. Professionernes udvikling og karakter er samtidig ikke ens, idet statens, professionernes og civilsamfundets interesser til tider finder sammen om professionsudvikling, og i andre situationer skaber de konflikt, om retten til arbejdsområder og viden.
I dag er retten til arbejdsområder i høj grad i spil imellem forskellige grupper i sundhedsfeltet, og selve nerven i professionsudøvelsen er sat under pres: autonomien i udførelsen af opgaver og i at definere faget, samt autoriteten, legitimiteten og værdien overfor både civilsamfundet og staten. Derfor introduceres professions sociologien her udfra den forudsætning at professionsbegrebet er en linse hvormed vi kan se på sundhedsprofessionerne aktuelt, samtidig med at begrebet hele tiden ændrer betydning.
OriginalsprogDansk
TitelSundhedssociologi : En grundbog
RedaktørerHelle Timm, Pernille Tanggaard
Antal sider14
Udgivelses stedKøbenhavn
ForlagHans Reitzels Forlag
Publikationsdatojun. 2018
Udgave2
Kapitel9
ISBN (Trykt)978-87-412-6893-4
StatusUdgivet - jun. 2018

Citer dette

Dybbroe, B. (2018). Professionssociologi: sundhedsprofessioner under pres. I H. Timm, & P. Tanggaard (red.), Sundhedssociologi : En grundbog (2 udg.). København: Hans Reitzels Forlag.
Dybbroe, Betina. / Professionssociologi : sundhedsprofessioner under pres. Sundhedssociologi : En grundbog. red. / Helle Timm ; Pernille Tanggaard. 2. udg. København : Hans Reitzels Forlag, 2018.
@inbook{115643746da246ac900044f27c046a7e,
title = "Professionssociologi: sundhedsprofessioner under pres",
abstract = "Professionssociologi og professionsteorier tilbyder samfundsteoretiske forst{\aa}elser af en r{\ae}kke faggruppers s{\ae}rlige forhold til b{\aa}de stat, civilsamfund, viden, uddannelse og marked- ikke blot arbejdsmarked, men ogs{\aa} samfundet forst{\aa}et som marked. Professionernes arbejdsomr{\aa}der og indflydelse er reguleret, men de har en grad af autonomi for at kunne udf{\o}re deres arbejde, for overhoved at kunne forst{\aa}s som professioner. Professionernes udvikling og karakter er samtidig ikke ens, idet statens, professionernes og civilsamfundets interesser til tider finder sammen om professionsudvikling, og i andre situationer skaber de konflikt, om retten til arbejdsomr{\aa}der og viden.I dag er retten til arbejdsomr{\aa}der i h{\o}j grad i spil imellem forskellige grupper i sundhedsfeltet, og selve nerven i professionsud{\o}velsen er sat under pres: autonomien i udf{\o}relsen af opgaver og i at definere faget, samt autoriteten, legitimiteten og v{\ae}rdien overfor b{\aa}de civilsamfundet og staten. Derfor introduceres professions sociologien her udfra den foruds{\ae}tning at professionsbegrebet er en linse hvormed vi kan se p{\aa} sundhedsprofessionerne aktuelt, samtidig med at begrebet hele tiden {\ae}ndrer betydning.",
author = "Betina Dybbroe",
year = "2018",
month = "6",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-412-6893-4",
editor = "Helle Timm and Tanggaard, {Pernille }",
booktitle = "Sundhedssociologi",
publisher = "Hans Reitzels Forlag",
edition = "2",

}

Dybbroe, B 2018, Professionssociologi: sundhedsprofessioner under pres. i H Timm & P Tanggaard (red), Sundhedssociologi : En grundbog. 2 udg, Hans Reitzels Forlag, København.

Professionssociologi : sundhedsprofessioner under pres. / Dybbroe, Betina.

Sundhedssociologi : En grundbog. red. / Helle Timm; Pernille Tanggaard. 2. udg. København : Hans Reitzels Forlag, 2018.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Professionssociologi

T2 - sundhedsprofessioner under pres

AU - Dybbroe, Betina

PY - 2018/6

Y1 - 2018/6

N2 - Professionssociologi og professionsteorier tilbyder samfundsteoretiske forståelser af en række faggruppers særlige forhold til både stat, civilsamfund, viden, uddannelse og marked- ikke blot arbejdsmarked, men også samfundet forstået som marked. Professionernes arbejdsområder og indflydelse er reguleret, men de har en grad af autonomi for at kunne udføre deres arbejde, for overhoved at kunne forstås som professioner. Professionernes udvikling og karakter er samtidig ikke ens, idet statens, professionernes og civilsamfundets interesser til tider finder sammen om professionsudvikling, og i andre situationer skaber de konflikt, om retten til arbejdsområder og viden.I dag er retten til arbejdsområder i høj grad i spil imellem forskellige grupper i sundhedsfeltet, og selve nerven i professionsudøvelsen er sat under pres: autonomien i udførelsen af opgaver og i at definere faget, samt autoriteten, legitimiteten og værdien overfor både civilsamfundet og staten. Derfor introduceres professions sociologien her udfra den forudsætning at professionsbegrebet er en linse hvormed vi kan se på sundhedsprofessionerne aktuelt, samtidig med at begrebet hele tiden ændrer betydning.

AB - Professionssociologi og professionsteorier tilbyder samfundsteoretiske forståelser af en række faggruppers særlige forhold til både stat, civilsamfund, viden, uddannelse og marked- ikke blot arbejdsmarked, men også samfundet forstået som marked. Professionernes arbejdsområder og indflydelse er reguleret, men de har en grad af autonomi for at kunne udføre deres arbejde, for overhoved at kunne forstås som professioner. Professionernes udvikling og karakter er samtidig ikke ens, idet statens, professionernes og civilsamfundets interesser til tider finder sammen om professionsudvikling, og i andre situationer skaber de konflikt, om retten til arbejdsområder og viden.I dag er retten til arbejdsområder i høj grad i spil imellem forskellige grupper i sundhedsfeltet, og selve nerven i professionsudøvelsen er sat under pres: autonomien i udførelsen af opgaver og i at definere faget, samt autoriteten, legitimiteten og værdien overfor både civilsamfundet og staten. Derfor introduceres professions sociologien her udfra den forudsætning at professionsbegrebet er en linse hvormed vi kan se på sundhedsprofessionerne aktuelt, samtidig med at begrebet hele tiden ændrer betydning.

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-412-6893-4

BT - Sundhedssociologi

A2 - Timm, Helle

A2 - Tanggaard, Pernille

PB - Hans Reitzels Forlag

CY - København

ER -

Dybbroe B. Professionssociologi: sundhedsprofessioner under pres. I Timm H, Tanggaard P, red., Sundhedssociologi : En grundbog. 2 udg. København: Hans Reitzels Forlag. 2018